Premjerui - raginimai reformuoti globos sistemą investuojant į bendruomenines paslaugas

  • Teksto dydis:

Žmogaus teisių stebėjimo instituto steigėjas Henrikas Mickevičius, antradienį apsilankęs pas premjerą Algirdą Butkevičių, ragino valdžią reformuoti neįgaliųjų ir vaikų globos sistemą.

Po susitikimo su ministru pirmininku H.Mickevičius žurnalistams Vyriausybėje sakė, kad tai buvo pagrindinis klausimas, kurį jis kėlė A.Butkevičiui.

"Aš akcentavau visų pirma Vyriausybės galbūt nepakankamą dėmesį vadinamajai minkštajai sferai - ne vien ekonomikai, ne vien finansams, bet ir plačiąja to žodžio prasme socialinei sferai. Ypatingai akcentavau, kad Vyriausybė turėtų daugiau dėmesio skirti globos sistemos - psichikos neįgaliųjų ir vaikų - reformai: kad daugiau lėšų turi būti skiriama ne esamų institucijų palaikymui, o atvirkščiai - orientuoti globą į bendruomeninių paslaugų teikimą", - kalbėjo H.Mickevičius.

Jo vertinimu, reformai reikėtų panaudoti Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšas.

"Mes bandome sužinoti, kaip kito finansinio periodo - 2014-2020 metų periodo - struktūrinės lėšos būtų panaudotos, ar būtų jos panaudotos tam, kad būtų reformuotos šitos sistemos, tai, deja, nepavyko sužinoti. Premjeras pažadėjo, kad tikrai atkreips į šitą dėmesį ir darys žingsnius, kad tikrai tos struktūrinės lėšos būtų panaudotos globos sistemos - ir vaikų, ir psichikos neįgaliųjų - reformai. Tai čia buvo pagrindinis klausimas, kuris buvo akcentuotas pokalbyje", - dėstė Žmogaus teisių stebėjimo instituto steigėjas.

Jis, be kita ko, sakė prašęs premjero palaikymo iniciatyvai steigti nacionalinę žmogaus teisių instituciją.

"Dabar yra toks pasiūlymas reformuoti Seimo kontrolierių instituciją - tam, kad nereikėtų papildomų biudžetinių lėšų arba jų reikėtų labai mažai. Yra darbo grupė sudaryta, tikimės, kad bus politinis palaikymas reformuoti Seimo kontrolierių instituciją į nacionalinę žmogaus teisių instituciją", - teigė H.Mickevičius.

Tarp premjerui žmogaus teisių gynėjo įvardytų problemų - ir praktiškai neįmanoma galimybė inicijuoti referendumą ar teisės aktą, detalaus teisinio reguliavimo trūkumas asmens duomenų apsaugos srityje, laisvės atėmimo vietų perpildymas.

Susitikime su premjeru, H.Mickevičius teigimu, nekalbėta apie savaitgalį Vilniuje planuojamas eitynes "Už lygybę", dėl kurių antradienį laukiama teismo sprendimo. Jis pažymėjo, kad šiuo klausimus jam asmeniškai viskas aišku.

"Mano požiūriu, tie dalykai yra labai akivaizdūs. Yra teisė į taikius susirinkimus ir kiekviena asmenų grupė turi teisę ja pasinaudoti. Tos institucijos, kurios kažką draudžia, turi pateikti kažkokius racionalius argumentus, kodėl negalima pasinaudoti šita teise, tai tokių argumentų nesigirdi", - kalbėjo H.Mickevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
tokius institutus kaip Mickevičiaus reikėtų išvis uždrausti, nes jie tik kiršina visuomenę, gindami tik jų globojamas žmonių grupes ir visai nekreipdami dėmesio į kitos visuomenės dalies poreikius ( pvz. ko negynė tautinio jaunimo, kai jiems buvo neleista žygiuoti Gedimino pr. per nacionalinę šventę?). Ir išvis reikėtų mūsų pareigūnams nuodugniau ištirti tokių įstaigų veiklą,jų tikslus ir finansavimo šaltinius, nes visai neaišku kokių tikslų iš tikrųjų jie siekia čia būdami.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių