Premjeras: turi būti neabejojama dėl FNTT vadovo reputacijos

Premjeras Andrius Kubilius sako siūlantis atidėti konkursą laimėjusio Kęstučio Jucevičiaus skyrimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovu, nes suabejota jo nepriekaištinga reputacija.

„Patys konkursai, kaip jie nebūtų daromi greitai, lėčiau, ar kaip dabar griūnant paskutinėmis dienomis, jie turi atitikti tam tikrus aiškius įstatymo standartus, visų pirma, turi būti neabejojama dėl laiminčių tokius konkursus nepriekaištingos reputacijos, ir lygiai taip pat svarbu nepriekaištingo skaidrumo pats paskyrimo procesas“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

„Šiuo atžvilgiu Seimo nariai, Antikorupcijos komisija, ir dalis visuomenės suabejojo, ar šitų standartų tokiame konkurse laikomasi, ir todėl paraginau atidėti 14 dienų rezultatų paskelbimus, kad per tą laiką atitinkamos institucijos, tai yra Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, galbūt Specialiųjų tyrimų taryba, galėtų vieši nedviprasmiškai atsakyti, ar tie nuogąstavimai išsakomi spaudoje pagrįsti, ar ne“, - kalbėjo premjeras.

Antikorupcijos komisija trečiadienį pranešė turinti duomenų, kad K.Jucevičiui FNTT būnant atsakingu už slaptų dokumentų administravimą dingo per šimtas slaptų dokumentų. Komisija teigė, jog dėl to tarnyboje pradėtas vidinis tyrimas, K.Jucevičiui esą buvo panaikintas priėjimas prie FNTT vidaus duomenų bazės. Pats K.Jucevičius kaltinimus neigia.

Vyriausybės vadovas vertindamas situaciją taip pat apgailestavo, jog neturi galios stabdyti atsistatydinusio, bet pareigas vis dar einančio vidaus reikalų ministro liberalcentristo Raimundo Palaičio įsakymų dėl konkurso į FNTT vadovus eigos.

„Deja, Vyriausybės įstatymai ir konstitucija nesuteikia galimybių nei Vyriausybei, nei premjerui tokiu atveju ministro, tariamai veikiančio pagal įstatymus, pagal teisės aktų suteiktus įgaliojimus, kaip nors sustabdyt, nors pats procesas galbūt šitaip skubotai ir neatsakant į visuomenei kylančius klausimus gali atvesti prie prastų rezultatų, nes naujai pradedančiam dirbti vadovui bus labai sunku atkovoti tą reputacijos klausimą, atkovoti visuomenės suvokimą, kad nėra kas nors neskaidraus“, - kalbėjo premjeras.

Antikorupcijos komisijai paskelbus, jog konkursą laimėjęs K.Jucevičius gali būti atsakingas dėl esą pradingusių dokumentų FNTT, pats K.Jucevičius tai vadina neteisingomis interpretacijomis, anot jo, dokumentai nedingo, o trūko atžymų registruose. „Čia yra interpretacija neteisinga. Reikia skirti du skirtingus dalykus: dokumentų pradanginimą ir taip sakant, kai būna dokumentų sutikrinimai ir yra daromos atžymos įslaptintų dokumentų registruose. Tai ten tokie buvo faktai, kad 1997, 1998, 1999 metų sutikrinimo dokumentuose trūko kai kurių atžymų“ - žurnalistams trečiadienį brifinge FNTT sakė K.Jucevičius.

Taip pat jis teigė, kad patikrinimai buvo atliekami kiekvienais metais. Teisėsaugininkas taip pat atskleidė, kad buvo atliekamas patikrinimas dėl registruose dingusių atžymų. Anot K.Jucevičiaus, patikrinimas buvo atliktas dėl faktų, o ne dėl jo asmens. FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė BNS nurodė, jog minėto patikrinimo metu nustatyta, kad „atsakingų asmenų patraukti tarnybinėn atsakomybėn nebuvo, tikrinimas buvo nutrauktas“.

Pareigūnas tvirtino nežinantis, kad būtų atliekami kokie nors ikiteisminiai tyrimai dėl slaptų dokumentų dingimo iš FNTT.

Trečiadienį atsistatydinimo pareiškimą premjerui A.Kubiliui įteikęs vidaus reikalų ministras R.Palaitis vadovauti FNTT K.Jucevičiui pavedė pirmadienį. Tačiau A.Kubilius trečiadienį paragino R.Palaitį sprendimą dėl K.Jucevičiaus skyrimo atidėti dviem savaitėms

Iki tol pastarasis vadovavo FNTT Specialiųjų užduočių valdybos Operatyvinės veiklos skyriui.


Šiame straipsnyje: FNTTKęstutis Jucevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

karas

karas portretas
"Pati svarbiausia priežastis - korupcinės grupuotės, kuri dalyvavo šalinant ir šmeižiant Vytautą Pociūną, baimė, kad buvę gerai informuoti kriminalistai, turėdami tokį galingą instrumentą kaip FNTT, pagaliau surinks visus reikiamus jų nusikalstamos veiklos įkalčius. Ši grupuotė iš karto priešinosi V.Gailiaus, laimėjusio konkursą, paskyrimui FNTT vadu, o dar labiau sunerimo, kai praėjusį rugsėjį nesėkme baigėsi atkaklūs bandymai neleisti V.Gailiui savo pavaduotoju pasiimti V.Giržadą. Pastarasis kaip tik ir buvo sukaupęs visą operatyvinę informaciją apie teisėsaugos, valdymo ir nuomonės formavimo institucijas apraizgiusią grupuotę. Jis su savo žmonėmis tai vykdė ir tebedirbdamas elitiniame Kriminalinės policijos biure, atnaujinus V.Pociūno nužudymo bylą. Dabar ši operatyvinė informacija pamažu ėmė rodytis viešumoje. Tai kelia į tamsius reikalus labiausiai įsipainiojusių grupuotės narių paniką, verčia juos mobilizuoti visas pajėgas, neapdairiai atsiskleisti ir mesti į mūšio lauką paskutinius kozirius. Praėjusį rudenį nuspręsta per tariamą Drąsiaus Kedžio draugą visiškai sužlugdyti Kriminalinės policijos biurą, o po to smogti FNTT. Kažkokiu paslaptingu būdu radus priėjimą prie prezidentės, kriminalinė grupuotė galutinai įsiviešpatautų Lietuvoje. Tad dabar klausimas principinis: kas ką? Algis Čaplikas teisus. Tai - tikras karas. Tačiau šis karas visai ne politinis. Tai precedento dar neturėjęs bandymas priversti aukščiausią valstybės politiką tarnauti kriminalinių nusikaltėlių labui ir dėl jų saugumo paaukoti bet ką."

o vat

o vat portretas
del fntt pareigunu gali...

Pikasas2

Pikasas2 portretas
Kai kas teigia, kad R. Palaičiui atleidus FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, juos stojo ginti konservatoriai. Toks susiaurintas apibūdinimas nėra visai tikslus. PASIAIŠKINKIME: Galima teigti, kad visuomenės dauguma gan greitai suvokė kas prie iko ir neliko tam abejinga. Konservatoriai yra TS LKD partijos dalis. Jos teisinės galimybės šiuo atveju būtų labai ribotos. Kaip ir kiekviena valdančios koalicijos Seimo frakcija, taip ir TS LKD frakcija savo pozicija ir veiksmus išreiškia per partiją atstovaujančius politikus ir valdininkus, kurie sprendimus derina su koalicijos partneriais. VRM ministras R.Palaitis yra Vyriausybės kabineto narys, kuris dirba vadovaujamas premjero. Jam privalu vykdyti premjero ir visos Vyriausybės sprendimus ar nurodymus, tačiau R.Palaitis to daryti nepanoro ir todėl jam buvo pareikštas premjero nepasitikėjimas. A.Kubilius tą padarė ne kaip konservatorius, o kaip Vyriausybės vadovas ir tą skirtumą verta suprasti. Prezidentė dėl protu nesuvokiamu priežasčių premjero teikimo nepatvirtino ir dėl to tik dar labiau pakurstė aistras, kurios galėjo netgi priversti premjerą A.Kubilių atsistatydinti su visais ministrais kartu. Šią tikimybę gerokai suvaržė Kultūros ministro A.Gelūno atsisakymas parašyti atsistatydinimo pareiškimą. Kiti LiCS ir TPP deleguoti ministrai, matomai, sutiko tą padaryti, bet to nebūtų užtekę galutinai sugriauti koaliciją ir todėl buvo paskutiniu momentu susilaikyta. Prezidentė tada jau suvokė, kad jai šioje situacijoje naudingiausiai nebeaiškinti kas prie ko, o pačiai tapti lyg ir kokia taikintoja. Tad ji ir paskelbė apie kažkokį pasiektą kompromisą. Koks gali būti kompromisas dėl kurios nors nuostatos iš žinomų keturių, kurios numato atstatyti teisingumą? Kompromisai politikoje dažnai egzistuoja, bet juos atliekant negali būti peržengtos visuotinai pripažintos moralės normos. Tai, kad teisingumo siekiai labiausiai sutelkė politinės dešinės partiją - nesistebiu. TS LKD nuolat pastebima, kaip pajėgiausia kovotoja su neokomunistinių metastazių plitimu Lietuvoje. Politinė ir kitokia korupcija yra vienos iš ryškiausios šio plitimo formos. Malonu, kad šį kartą kiek padvejojęs prie to prisidėjo ir Liberalų sąjūdis, bei kai kurie pavieniai Seimo nariai. Galima suprasti, kai žiniasklaidos atstovai laisvai traktuoja teisines nuostatas ir konkrečius faktus. Tačiau, kai žiniasklaidoje grubų teisinį niekalą bando stumti netgi teisės profesoriai, patyrę politikai ar valdininkai, tai tokie bandymai atrodo labai nykiai. Ką jie nori apgauti? Žiūrovus? Skaitytojus? Tik neapsigaukite patys. Visuomenės poltinė branda kyla jau net ne metais, o mėnesiais. Tokie kaip FNTT ar panašūs skandalai tokį procesą gerokai pagreitina.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių