Premjeras streikuoti ketinančius mokytojus ragina galvoti apie išorės grėsmes

  • Teksto dydis:

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius trečiadienį sudarė darbo grupę švietimo problemoms spręsti, tačiau dalis švietimo profesinių sąjungų ir toliau rengiasi streikams.

Premjeras trečiadienį žurnalistams sakė, kad tikisi, jog mokytojai nekurs įtampos šalies viduje, kai juntama įtampa iš išorės.

„Mokytojai - tai yra mūsų inteligentija, mokytojai formuoja jaunajai kartai ir sąmoningumą, ir patriotizmą, ir pilietiškumo pamokas dėsto, apie tai plačiai kalba. Ir labai buvau nustebęs, kada buvo vienas iš reikalavimų, kad dar šiais metais būtų padidinti atlyginimai. Žinome, kad biudžetas yra planuojamas metams, metų vidury biudžetas nėra perskirstomas, nebent įvyktų kažkokia gili krizė ir matytume, kad pajamų planas nesurinktas ir reikėtų mažinti biudžetą. Aš tikiuosi, kad mokytojų sąmoningumas nugalės, tikiuosi, kad jie piketų neorganizuos, nes tikiuosi, kad mokytojai supranta ir įvertina geopolitinę padėtį, kokia yra įtampa iš išorės. O jeigu viduje bus kuriama įtampa, ir visa tai darys mokytojai, žinote, aš jau tada labai susimąstysiu giliai“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams kalbėjo A.Butkevičius.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis savo ruožtu sakė, kad nepagrįsti kai kurių profesinių sąjungų reikalavimai yra „provokacija kvepiantis dalykas“.

„Kodėl šiuo metu - kada, įvardykime tiesiai, vyksta karas Ukrainoje, kada Rusijos visa ideologija puola Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją kaip labiausiai Rusijai kenkiančias šalis, kada mes turime embargo (...), kada kyla reali grėsmė mūsų ūkiui, mokesčių surinkimui ir panašiai, staiga profsąjungos pasireiškia su kategoriškais, radikaliais ir praktiškai neįvykdomais sprendimais. Šitą klausimą turėtų atsakyti kiekvienas žmogus - kam tas yra naudinga“, - kalbėjo ministras.

Kaip pranešė Vyriausybė, darbo grupėje, kuriai vadovaus D.Pavalkis, taip pat dirbs Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Finansų ministerijų atstovai bei socialiniai partneriai.

Grupė svarstys klausimus „dėl mokinių ugdymo kokybės, veiksmingumo, pedagogų socialinių sąlygų gerinimo ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkymo“, teigiama pranešime spaudai.

Į pirmąjį posėdį darbo grupė rinksis rugsėjo 3 dieną.

Penkios švietimo profesinės sąjungos net ir sudarius darbo grupę neketina atsisakyti streikų idėjos, jei esminiai reikalavimai, pavyzdžiui, mokinio krepšelio atstatymas į prieškrizinį lygį, nebus įgyvendinti nuo 2015-ųjų pradžios.

„Jei per mėnesį sulauksime protingų rezultatų, jei bus poslinkiai, nesakome, kad bėgsime į streikus, bet jei po mėnesio matysime, kad viskas tik imituojama, trauksimės iš tos darbo grupės“, - per spaudos konferenciją trečiadienį sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Tuo metu kitos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis patikino, kad darbo grupės sudarymas niekaip nekeičia nusiteikimo streikuoti.

„Tai niekaip nekeičia mūsų veiksmų tęstinumo - apklausos dėl streikų vis tiek vyks ir toliau (...). Yra tik kalbos, kalbos, kalbos. Paskaitykite ministro sveikinimus su Rugsėjo 1-ąja ir bus viskas aišku“, - sakė K.Juknis.

Moksleivio krepšelis iki krizės siekė 3774 litus, šiuo metu jis sudaro 3348 litus. Nuo kitų metų ketinama jį didinti 15 litų. Streikuoti nusiteikusių profesinių sąjungų skaičiavimu, krepšeliui atstatyti nuo sausio 1-osios reikėtų iki 2 mlrd. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
didžiausia grėsmė,tai fašistuojanti pilna visokio plauko vertelgų ir žmogžudžių,tai daukanto aikštė ir suknista vyriausybė,o kitų grėsmių tikrai nėra,o mokytojai šaunuoliai,kiek dar lietuvos žmones galima kvailinti ir gąsdinti nebūtais dalykais

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kam pasisekė? Kazachstano vadovybei. Jų remiami verslai jau seniai pripirko galvijų kaimenių ir spermos iš Vakarų. Verslas įsuktas, muitinių mokesčių, vežant į Rusiją, nėra. Kai autokratei Prezidentei Grybauskaitė-bajevai pavyko užšaldyti Lietuvos prekybą su Rusija, naftos doleriai už Kazachstano jautieną, kiaulieną, vaisius, daržoves, ir avieną plaukte plaukia [1] į Kazachstano pusę. Dėkui autokratei Prezidentei Grybauskaitė-bajevai už paramą autokrato Prezidento Nazarbajevo ekonomikai. Tai mūsų pinigai, mūsų galimi mokesčiai valstybei, mūsų pensijos, mūsų parama sveikatos apsaugai, švietimui, karinėms pajėgoms, policijai, mūsų investicijos į inovacijos. Pamojuokime jau visi mūsų gražioms svajonėms apie Lietuvos ateitį. Tegyvuoja mūsų saulė - Prezidentė Grybauskaitė-bajeva. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Barnabui

Barnabui portretas
Praradai puikia proga patyleti, verge....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių