Premjeras: reikia gerų santykių ir su kaimynais, ir su JAV

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad užsienio politikoje nereikia ignoruoti nei kaimyninių valstybių, nei Jungtinių Valstijų, ir svarbu palaikyti su jomis kiek įmanoma geresnius santykius.

Tokią poziciją Vyriausybės vadovas pirmadienį išsakė paprašytas pakomentuoti Seimo pirmininko, „darbiečio“ Vydo Gedvilo pasisakymą, kad reikia gerinti santykius su Rusija, iš kurios Lietuva perka labai daug dujų, tuo metu Amerika yra labai toli ir nuo jos dujų Lietuva neprisijungs.

„Aš nenorėčiau Seimo pirmininko pasisakymo vertinti. Yra priimta Vyriausybės programa, mes labai aktyviai dirbame energetikos srityje. Mes tikrai nesiblaškome, einame tuo keliu. Santykiai, kiek įmanoma, turi būti palaikomi geri ir su kaimyninėmis valstybėmis, ir su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Manau, mums nereikia nei vienų, nei kitų ignoruoti“, - žurnalistams sakė valdančiajai socialdemokratų partijai vadovaujantis A.Butkevičius.

Darbo partijai atstovaujantis V.Gedvilas požiūrį į santykius su Rusija ir JAV praėjusią savaitę išsakė interviu radijo stočiai „Svoboda“.

„Mes turime galvoti apie savo žmones, Amerika nuo mūsų labai toli. Reikia pasirūpinti savo žmonėmis. Su Rusija mes turime labai glaudžius ekonominius ryšius. Perkame dujas, labai daug dujų ir elektrą, ir naftą. Tas bendradarbiavimas mums labai daug duoda. Mes nuo Amerikos dujų neprisijungsime“, - sakė V.Gedvilas, paprašytas pakomentuoti neseniai pasakytus JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton (Hilari Klinton) žodžius, jog Vašingtonas priešinsis tam, kad Rusija ekonominės integracijos pavidalu kurtų naują Sovietų Sąjungą.

Naujosios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas „perkrovimas“.

„Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas “perkrovimas„. Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams“, - rašoma dokumente.

Programoje numatyta, kad „Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų“.

Vyriausybės programoje taip pat pažymima, jog „strateginė Lietuvos, taip pat Latvijos, Estijos, Lenkijos ir JAV partnerystė NATO yra pagrindinė mūsų nacionalinio saugumo garantija“.

„Mūsų valstybė aktyviai ir nuosekliai rems ES ir JAV transatlantinės partnerystės stiprinimą“, - rašoma valdančiųjų priimtame dokumente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentaras

Komentaras portretas
O Dieve, santykiai su Amerika - partneriai atsirado.

Partneris

Partneris portretas
O kas sakė, kad yra blogi santykiai??? Nebent sovietiniai ar troliai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių