Premjeras: regionuose turi likti aukštasis mokslas, o ne konkrečios mokyklos

  • Teksto dydis:

Lietuvos regionuose turi išlikti kokybiškas aukštasis mokslas, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad turi būti išlaikytos neefektyviai dirbančios esamos aukštosios mokyklos, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Universitetinės studijos regionuose, tame tarpe ir Šiauliuose, išliks – mes kalbame apie tai,  kad jos turėtų būti visiškai kitokios kokybės. O kas galvoja, kad tai yra tapatu su universiteto išlaikymu, tai čia yra dvi skirtingos esminės pozicijos ir išsiskyrimas, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė premjeras. –  Mes manome, kad aukštos kokybės konkurencingos universitetinės studijos regionuose privalo likti, bet jos turi būti tokios, kokių reikia Lietuvos valstybei ir patiems studentams pirmiausia, o ne administracijai“.

Premjeras su švietimo  ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene praėjusią savaitę Vyriausybėje žurnalistams pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius. Ministrė savo ruožtu sakė, kad pertvarka neturėtų liesti menų, karo akademijų, kunigų seminarijos.

Tai sukėlė kai kurių politikų susirūpinimą, kad bus naikinami regionuose veikiantys universitetai. S.Skvernelio teigimu, aukštoji mokykla negali egzistuoti vien todėl, kad yra reikalinga administracijai.

„Tai yra trumparegystė bandyti visiškai nepagrįstai išlaikyti vieną ar kitą aukštąją mokyklą vien dėl to, kad ji savaime sau reikalinga: administracijai, galbūt profesūrai, bet mažiausiai reikalinga studentams, mažiausiai reikalinga valstybei ir jokios pridėtinės vertės neduoda. Jeigu kalbame apie administracinės struktūros išlaikymą, čia yra požiūris suprantamas, kodėl tai norima padaryti, kada mes turime paradoksus, kad visos lėšos yra skiriamos administravimui ir infrastruktūros išlaikymui ir apie moksliškumą ar tarptautiškumą mokslinių tyrimų, kokybę niekas net nekalba“, – sakė ministras pirmininkas.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių