Premjeras prašė pakartotinai poligrafu patikrinti V.Gailių

Premjeras Andrius Kubilius nemano, kad buvo pakankamas pagrindas atleisti iš pareigų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovą Vitalijų Gailių.

Trečiadienį ryte A.Kubilius apsilankė Seimo Antikorupcijos komisijoje, kuri tiria FNTT vadovybės atleidimo aplinkybes.

Komisija be kita ko aiškinasi, kodėl premjeras šių metų pradžioje paprašė atitinkamų institucijų atlikti pakartotinį V.Gailiaus patikrinimą poligrafu.

A.Kubilius pripažino šių metų sausį parašęs prašymą vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui ir krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei, kad būtų atliktas pakartotinis FNTT vadovo patikrinimas melo detektoriumi.

„Sausio 6 dieną gavau Valstybės saugumo departamento pažymą apie pirmąjį patikrinimą poligrafu. Vadovaudamasis šia pažyma ir veikiančiais įstatymais sausio 11 dieną parašiau prašymą, kad būtų atliktas pakartotinis patikrinimas poligrafu, siekiant tiksliai nustatyti, ar V.Gailius galėjo pateikti informaciją apie 2011 metų lapkričio 14 dieną pradėtą ikiteisminį tyrimą „Snoro“ banko atžvilgiu ir apie planuojamus „Snoro“ banko vadovų sulaikymus dienraščio „Lietuvos rytas“ redakcijai, kuri kitą dieną paskelbė publikaciją apie vadinamąją ataką prieš lietuviškus bankus“, - informavo Vyriausybės vadovas.

Atitinkamos institucijos paprašytos išvadas pateikti raštu.

A.Kubilius sakė po antrojo patikrinimo poligrafu buvęs informuotas, kad V.Gailius niekaip nesietinas su informacijos apie „Snoro“ banko nacionalizavimą nutekinimu.

„Tenka konstatuoti, kad jis neteko teisės dirbti su slapta informacija ir kartu buvo atleistas iš FNTT vadovų visiškai nepaisant antrojo patikrinimo rezultatų. Abejonės dėl V.Gailiaus kilo tik po to, kai jis pareiškė pasitikėjimą savo pavaduotoju Vytautu Giržadu. Mano supratimu, tai nėra pagrindas atimti iš FNTT vadovo teisę dirbti su slapta informacija ir atleisti jį iš pareigų“, - teigė A.Kubilius.

Tačiau premjeras niekaip neatsakė į žurnalistų klausimus dėl V.Giržado patikrinimų poligrafu ir jo galimų sąsajų su istorija informacijos apie „Snorą“ nutekinimu.

A.Kubilius įsitikinęs, kad turėjo teisę paprašyti atitinkamų institucijų pakartotinio V.Gailiaus patikrinimo poligrafu. „Tai nebuvo spaudimas tyrėjams. Tyrėjai patys sprendžia, ar atsižvelgti į tokius prašymus. Kaip aš juos galiu spausti kokiu nors savo raštu?“, - stebėjosi Vyriausybės vadovas.

Apie visas šias aplinkybes, pasak jo, trečiadienį buvo kalbėta Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje. Dar trečiadienį popiet komisija svarstys savo išvadą dėl FNTT vadovų atleidimo aplinkybių.

„Tikiuosi, ši išvada duos pagrindą veikti teisėtais metodais, nustatyti tiesą“, - paklaustas, kaip turėtų būti pasielgta su atleistaisiais FNTT vadovais, sakė premjeras.

Anksčiau jis užsiminė, kad R.Palaičio sprendimas atleisti FNTT vadovus buvo klaida, kurią derėtų ištaisyti, grąžinant V.Gailių ir V.Giržadą į tarnybą.

Vidaus reikalų ministras R.Palaitis pareiškė neketinantis to daryti. Jau paskelbtas konkursas užimti FNTT vadovo pareigas.


Šiame straipsnyje: FNTTAndrius Kubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekspertizė

Ekspertizė portretas
FNTT kompetetinga banko išorinei ekspertizei atlikti. Išsamus patikrinimas turi būti atliekamas, remiantis kitais kriterijais. Psichologiškai abu teisėsaugininkai veiksnūs, su banku ryšių neturėję.

Na

Na portretas
prašė, na ir kas ? Juk neprašė, nereikalavo atleist, kaip nekurios :(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių