Premjeras neranda, ką skirti VTEK nariu vietoj R.Juozapavičiaus

Ministro pirmininko tarnyba kol kas nesėkmingai ieško, kuo pakeisti kadenciją Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK) baigusį ir iš jos balandžio pradžioje pasitraukusį Rytį Juozapavičių.

„Nelabai sekasi, bandome, bet nelabai susidomi. Sąlygos nėra labai patraukios, todėl rimtą žmogų iš šalies, politiškai neangažuotą gana sunku rasti“, - BNS antradienį sakė ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

VTEK jau daugiau kaip mėnesį veikia turėdama tik keturis narius.

R.Juozapavičius VTEK nariu penkerių metų kadencijai tuometinio ministro pirmininko Gedimino Kirkilo teikimu buvo paskirtas 2007 kovo 22-ąją.

Pasibaigus kadencijai jis paprašė premjero būti atleidžiamas. Šiuo metu VTEK narių pareigas eina Elena Vaitiekienė, Deivydas Rimkevičius, Dalia Paulauskaitė ir Remigijus Rekerta. Pastarasis yra VTEK pirmininkas.

Komisija sudaroma iš penkių narių, skiriamų iš nepriekaištingos reputacijos, aukštąjį universitetinį išsilavinimą turinčių Lietuvos piliečių. Komisijos narys yra valstybės pareigūnas.

Pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymą, VTEK pirmininkas ir nariai, eidami tarnybines pareigas yra nepriklausomi ir vadovaujasi tik įstatymais, dirbant šioje institucijoje jiems draudžiama dalyvauti politinių partijų veikloje.

Komisijos nario kadencijos laikas yra penkeri metai. Tas pats asmuo komisijos nariu gali būti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Po vieną narį Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

Komisijos sudėtį tvirtina Seimas.Seimas po svarstymo yra pritaręs siūlymui, kad VTEK nariai būtų skiriami ne penkerių, o šešerių metų kadencijai. Pataisomis, dėl kurių Seimas turės balsuoti dar kartą, taip pat numatoma nustatyti, kad komisiją sudaro šeši nariai ir ji kas dvejus metus trečdaliu atsinaujina.

Pagal naują tvarką po vieną kandidatą į VTEK narį Seimui teiktų prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, valstybės kontrolierius ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.Teikiantis VTEK nario kandidatūrą asmuo privalėtų ne vėliau kaip prieš tris mėnesius iki atitinkamo komisijos nario kadencijos pabaigos pateikti Seimui naują VTEK nario kandidatūrą.

Siūloma, kad komisijos narys, pasibaigus kadencijai, negalėtų eiti šių pareigų ilgiau kaip tris mėnesius.Pagal naują tvarką VTEK pirmininkui ir nariams už darbą atliekant komisijos nario pareigas būtų apmokama atsižvelgiant į faktiškai dirbtą darbo laiką.


Šiame straipsnyje: VTEKRytis Juozapavičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Ar aplamai įmanoma rasti politiškai neangažuotą žmogų?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių