Premjeras: nepavyksta įtikinti visuomenės dėl pensijų reformos

Premjeras Algirdas Butkevičius pripažino, kad jam nepavyksta įtikinti visuomenės, jog Vyriausybė įgyvendins pensijų reformą. Anot jo, viešoje erdvėje sklando neteisinga informacija, o žiniasklaida iškreipia jo žodžius.

„Mes šitą programą įgyvendinsim ir vykdysim, tik nereikia kelti per daug emocijų ir nereikia skleisti neteisingos informacijos, kas man labai nepatinka. Ir duodamas interviu (trečiadienį - BNS), aiškiai pasakiau, kad reforma bus įgyvendinama. Bet kai kurios televizijos, neminėsiu, kurios, nepabrėžė šito sakinio ir netgi neminėjo savo komentaruose“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui teigė A.Butkevičius.

Anot premjero, jis bandė išaiškinti, jog visi sprendimai turi būti pagrįsti ekonomine logika, tačiau, anot jo, tai nepavyko.

„Antras svarbus faktas, kad ministrai visi žinotų, kiek šita reforma kainuos, nes tikriausiai jūs žinot, aš manau, kad visuomenė to nežino, bet tikiuosi, kad žurnalistai tą žino, ir aš vakar lyg ir bandžiau tai paaiškinti, bet matau, kad tikslai viešinimo yra kitokie. Bet čia Lietuva, nieko nepadarysi", - kalbėjo A.Butkevičius.

Šią savaitę Vyriausybėje svarstymai dėl pensijų reformos buvo atidėti. Trečiadienį A.Butkevičius tvirtino, kad nauji siūlymai bus pateikti kitą savaitę.

Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas antradienį pareiškė, kad socialdemokratai stabdys pensijų reformą. Anot A.Syso, dabartinis įstatymas remia turtingus žmones neturtingųjų sąskaita ir socialdemokratams yra nepriimtinos.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys antradienį teigė, kad pensijų reformos stabdymas turėtų liūdnas pasekmes, nes padidintų „Sodros“ biudžeto deficitą. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pareiškė, kad reformos stabdyti negalima, nes blaškymasis sukels žmonių nepasitikėjimą valdžia.

Seimas pernai leido nuo 2013-ųjų balandžio pradėti pensijų reformą. Ji leidžia žmonėms mokėti papildomas įmokas į pensijų fondus arba sustabdyti „Sodros“ įmokų pervedimą į fondus.

Numatoma, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje.

Nuo 2016 metų  papildomos asmens lėšomis mokamos įmokos dydis būtų 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų, iš valstybės biudžeto mokamos įmokos dydis – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

„Sodros“ pervedimus į antros pakopos pensijų fondus, kurie nuo 2012-ųjų buvo sumažinti iki 1,5 proc., 2013 metais padidėjo iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažės iki 2 proc., bet nuo 2020 metų - padidės iki 3,5 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
ar bandet?

gintas

gintas portretas
Netikiu tuo Butkevičiumi. Jeigu jau Sysas už premjerą kalba, tai ko laukti iš tokios vyriausybės.

h20

h20 portretas
manau pinigu pervedimas (3proc) is Sodros i privacius pencijinius fondus - klaida... dabar sodra turi deficitus... jeigu nori zmones gali ir papildomai kauptis pensijai savarankiskai kad ir per tuos pacius privacius pencijinius fondus...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių