Premjeras: biudžetas bus priimtas

Premjeras Andrius Kubilius neabejoja, kad po mėnesio Seimas balsuos už kitų metų biudžetą.

Tačiau ministras pirmininkas nėra tikras, ar bus priimti kai kurie Vyriausybės pasiūlymai, kaip kamšyti skyles valstybės ir „Sodros“ biudžetuose, todėl, pasak jo, per artimiausias kelias savaites valdantieji tarpusavyje ir galbūt su opozicija turėtų susitarti dėl alternatyvų šiems pasiūlymams.

Pietavo pusantros valandos

Ketvirtadienį po Seimo restorano banketinėje salėje pusantros valandos užtrukusių valdančiosios koalicijos ir opozicijos darbinių pietų, skirtų biudžeto aptarimui, A.Kubilius pareiškė esąs įsitikinęs, kad gruodžio 10 dieną parlamentarai pritars biudžetui. „Pagal grafiką priėmimas numatytas tą dieną. Esu tikras, kad biudžetas tikrai bus priimtas. Matau ir konstruktyvų opozicijos nusiteikimą - gal ji ir neskubės kelti rankų už biudžetą, bet bent jau vyrauja supratimas, kad negalima linkėti blogo valstybei, paliekant ją be svarbiausio metų finansinio dokumento“, - sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas priminė, kad valdžios ekspertai vertina opozicinių partijų pasiūlymus dėl antikrizinių priemonių ir dėl kitų metų biudžeto projekto korekcijų. Esą iki lapkričio 19 dienos bus aišku, kurie iš tų pasiūlymų galėtų būti svarstomi toliau, o kurie atmestini.

Iki šiol A.Kubilius labai skeptiškai įvertino Darbo partijos, socialdemokratų bei „Vienos Lietuvos“ frakcijos parengtus pasiūlymus, tvirtindamas, kad visi jie smarkiai padidina biudžeto deficitą.

Ketvirtadienį premjeras pakartojo, kad Lietuva negali sau leisti didinti bendrojo visų biudžetų deficito. „Jis neturi viršyti 10 procentų bendrojo vidaus produkto. Būtų geriau siekti, kad būtų ženkliai mažesni. Vyriausybės pateiktuose projektuose deficitas siekia 9,5 proc.“, - priminė jis.

Tiki, kad ras sutarimą

A.Kubilius pripažino, kad ir pačioje valdančiojoje koalicijoje nėra sutarimo kai kuriais su biudžetu susijusiais klausimais. Pavyzdžiui, dėl Vyriausybės pasiūlymo 2 proc. padidinti „Sodros“ įmokas.

„Jeigu atsisakome didinti, tada deficitas išauga 0,5 proc. ir mes peržengiam 10 proc. ribą“, - pabrėžė jis.

Todėl esą valdantieji turi sutarti, kaip padengti maždaug 400 milijonų litų skylę „Sodros“ biudžete, jeigu įmokos nebūtų didinamos. „Kol kas nesvarstėme šio klausimo. Bet kitą savaitę koalicijoje diskutuosime apie tai. Esu tikras, kad sprendimą rasime“, - mano A.Kubilius.

Pasak jo, iki gruodžio 19-osios valdantieji jau bus susitarę dėl daugelio su biudžetu ir mokesčiais susijusių klausimų.

Skaičiuoja ekonominį efektą

Valdančiojo Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis sakė, kad vienas iš galimų pasiūlymų, nedidinant „Sodros“ įmokų, galėtų būti bedarbio pašalpų sumažinimas iki išmokėtojo minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio lygio.

„Dabar paskaičiuotasis minimalus atlyginimas siekia 800 litų, tai yra maždaug 670 litų „į rankas'. Tuo tarpu minimali bedarbio pašalpa siekia 830 litų. Tai netvarka. Kitąkart labiau apsimoka nedirbti ir gauti pašalpą, nei dirbant gauti minimalų atlyginimą“, - įsitikinęs ministras.

Pasak jo, minimalaus atlyginimo ir bedarbio pašalpos sulyginimo ekonominę naudą dabar skaičiuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Tačiau premjeras esą tam iš principo pritaria.

„Dėl nieko nesusitarėm“

Valdančiųjų susitikimas su opozicija buvo skirtas tam, kad būtų išsiaiškinta, ar opozicijoje atsiras palaikančiųjų biudžeto projektui.

„Dėl nieko nesusitarėm ir jokie sprendimai nebuvo priimti“, - po pietų sakė opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis. „Mes nebalsuosime už tokį biudžetą, koks yra dabar“, - pridūrė jis.

Socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius atkreipė dėmesį, kad pirmiausia valdančioji koalicija turi apsispręsti dėl biudžeto ir susitarti dėl klausimų, kurie kelia nesutarimus joje pačioje. „Jie ten patys nesusitaria. Matome koalicijos nesutarimus dėl mokesčių politikos. Pavyzdžiui, liberalai prieštarauja „Sodros“ mokesčių didinimui. Manau, pirmiausia valdantieji turi susitarti tarpusavyje, tada sėstis su mumis kalbėtis apie galimą paramą jų biudžetui“, - įsitikinęs A.Butkevičius.

Pasak jo, socialdemokratai kartu su valdančiaisiais liberalcentristais kartu inicijuos pataisas dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatų sugrąžinimo kai kurioms prekių ar paslaugų grupėms, kam iš esmės prieštarauja Vyriausybė.

„Tarkim, lengvatinis tarifas galėtų būti grąžintas šviežiai atšaldytai mėsai ir žuviai. Su liberalcentristais mes dėl to sutariame ir kartu teiksime Seimui balsuoti tokį pasiūlymą, taip pat už jį balsuosime“, - sakė A.Butkevičius.

Parlamentarų pasiūlymus įvertins Vyriausybė

Seimo pirmininkė Irena Degutienė mano, kad Vyriausybė atsižvelgs į kai kuriuos opozicijos ir valdančiosios koalicijos partnerių pasiūlymus dėl biudžeto tuomet, kai į ministrų kabinetą šis projektas grįš patobulinimui.

I.Degutienė priminė biudžeto svarstymo procedūras. Gruodžio 19 dieną po pirmojo svarstymo Seimo posėdyje biudžetas grįš į Vyriausybę, kuri turės pakoreguoti projektą pagal parlamentarų pateiktus pasiūlymus.

Gruodžio 3 arba 8 dieną Seime bus surengtas antrasis biudžeto svarstymas, kurio metu bus patvirtintos arba atmestos Vyriausybės jau įvertintos parlamentarų iniciatyvos. Tuomet galutinis balsavimas dėl biudžeto turėtų įvykti gruodžio 10 dieną.

Keturių partijų valdančioji koalicija Seime turi 72 vietas iš 141. Koalicijai nepriklauso 67 Seimo nariai.

Biudžetui priimti reikalinga paprasta Seimo posėdyje dalyvaujančių parlamentarų balsų dauguma. Tiesa, balsavime turi dalyvauti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.


Šiame straipsnyje: kubiliusbiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių