Premija – už M.K.Čiurlionio kūrybos garsinimą

Šią savaitę teiksime Nacionalinės kultūros ir meno premijas. Politikui ir muzikologui V. Landsbergiui ji bus įteikta už nuosekliai plėtojamą Čiurlionianą.

Pastaruosius aštuonerius metus Vytautas Landsbergis daugiausiai laiko praleidžia Briuselyje. Politiko veikla Europos Parlamente iš profesoriaus atima gerokai daugiau dėmesio nei muzikos tyrinėjimai. Vis dėlto, pasak V. Landsbergio, gyvenimas tarptautinėje aplinkoje padeda garsinant Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą.

Tiesa, Europos Parlamento fojė stovinčiu fortepijonu politikas groja itin retai – paprastai repetuoja savo bute Briuselyje turimu elektroniniu instrumentu. Briuselis ir Strasbūras – ne vieninteliai miestai, kur koncertuoja profesorius. Daugumą M. K. Čiurlionio kūrinių politikas skambina iš atminties, ir sako, kad kuo puikiausiai atsimena ir prieš 20 metų išmoktas natas.

„Viso gyvenimo mastu tai buvo didelė mokykla. Nors mes tiesiogiai ir labai daug prasilenkiame laike, tačiau jis man tapo tikru mokytoju. Iš jo aš išmokau itin daug – suprasti meną ir muziką. Tai buvo ypatingas atvejis, lydintis mano gyvenimą. Be M. K. Čiurlionio, šiaip kokius nors muzikinius darbus darydamas, aš šiandien būčiau kitoks“, – kalbėjo muzikologas, politikas Vytautas Landsbergis.

Ilgus dešimtmečius tyrinėta M. K. Čiurlionio kūryba suformavo ne tik V. Landsbergio muzikinį meistriškumą, bet ir nulėmė jo kaip pianisto kelią: profesorius atlieka išskirtinai tik Čiurlionio kūrybą, o tai – reta muzikos istorijoje.

„Sau arba draugams, jiems paprašius, aš galiu paskambinti vieną kitą Šopeno arba Bethoveno kūrinį, kokį nors opusą ar tai, ką dar atsimenu iš senų laikų, nes mokytis nėra kada. Bet aš dar paruošiu vieną kitą M. K. Čiurlionio kūrinį, kurio anksčiau nesu skambinęs, ir man būna labai įdomu jį įtraukti į koncertą“, – kalbėjo profesorius.

Prieš trejus metus išleista reikšminga Vytauto Landsbergio monografija „Visas Čiurlionis”. Joje muzikologas susistemino dešimtmečių tyrinėjimus gilinantis į M. K. Čiurlionio gyvenimą, muziką, dailės ir literatūros darbus. Be daugybės kitų knygų, politikas suredagavo ir išleido visus Čiurlionio kūrinius fortepijonui. Vytautas Landsbergis yra laikomas vienu labiausiai nusipelnusiu Čiurlionianos garsintojų pasaulyje.


Šiame straipsnyje: Vytautas Landsbergis

NAUJAUSI KOMENTARAI

gitaristas

gitaristas portretas
zydpalaikis gavo bulvini medali

Liucija

Liucija portretas
Sveikinu gerb.Profesorių.

X

X portretas
Kiek talentų viename žmoguje.Gal todėl daug puspročių jam pavydi ir savo skleidžamom nesąmonėm gydosi savo nepilnavertiškumą.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių