Prekyba žmonėmis dažnai tebetapatinama su prostitucija

Prekyba žmonėmis Lietuvoje dažnai tebėra tapatinama su prostitucija ir moterų išnaudojimu. Specialistų duomenimis, stebima gerokai daugiau prekybos žmonėmis formų. Prognozuojama, kad viena jų gali tapti itin populiari – fiktyvios išnaudojamosios santuokos.

Pelningas nusikaltimas

Lietuva vis dar prekybos žmonėmis aukų kilmės šalis. Lietuviai, kurie įvairiais verbavimo būdais yra įtraukiami į prekybos žmonėmis tinklą, dažniausiai yra išvežami į užsienio šalis, tačiau prekyba žmonėmis prasideda jau čia, Lietuvoje. Neretai vėliau aukos patenka į tarptautinius prekybos žmonėmis tinklus, iš kurių ištrūkti yra labai sudėtinga.

Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje Kaune vykusioje konferencijoje pareigūnai ir mokslininkai aptarė kovą su prekyba žmonėmis ir pripažino, kad vis dar trūksta sisteminio požiūrio. Prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės programas Lietuva vykdo nuo 2002 m. Vis dėlto Lietuvai, kaip ir daugeliui kitų ES šalių, nepavyksta pažaboti šios nusikaltimų rūšies.

Europos tarybos duomenimis, po prekybos ginklais ir narkotikais, prekyba žmonėmis yra pats pelningiausias nusikaltimas, organizuoto nusikalstamumo grupėms atnešantis dešimtis milijardų eurų pajamų. Prekyba žmonėmis veikia seksualinio išnaudojimo tikslais, vergovei, priverstiniam darbui, vaikai – smulkiems nusikaltimams vykdyti.

Santuokos ne iš meilės

Konferencijos metu profesorius Karolis Žibas atkreipė dėmesį, kad intensyvėjant tarptautiniams migracijos srautams, prekybos žmonėmis nusikaltimai įgauna naujas formas. Ir viena tokių – fiktyvios išnaudojamosios santuokos.

Profesorius pastebi, kad kol kas tokios santuokos Lietuvoje nėra pripažintos kaip paplitusi prekybos žmonėmis forma. Fiktyvių išnaudojamųjų santuokų organizavimas mūsų šalyje nėra kriminalizuotas, todėl sunku identifikuoti aukas, pradėti ikiteisminius tyrimus.

Vis dėlto, remiantis kitų šalių jau atliktais tyrimais, vertėtų susirūpinti. Profesoriaus teigimu, aukos dažnai ne iš karto suvokia, kad jomis tapo. Tik vėliau smurtas, prievartinis vaikų gimdymas atveria akis.

Liūdna fiktyvių išnaudojamųjų santuokų tyrimų patirtimi dalijasi Jungtinės Karalystės specialistai. Šioje šalyje tokių santuokų bumas jau įsisiūbavęs. K.Žibo duomenimis, Lietuvoje inicijuoti trys ikiteisminiai tyrimai dėl fiktyvios santuokos. Jis neabejoja, jei ši veika būtų kriminalizuota, tokių tyrimų būtų gerokai daugiau.

Profesorius teigia, kad oficialioji statistika smarkiai skiriasi nuo visuomeninių organizacijų gaunamų duomenų. Esą trečiųjų šalių piliečiai verbuoja itin pažeidžiamas moteris, turinčias psichologinių sutrikimų ar fizinę negalią, našlaites, kurių tėvai mirę, ir likęs butas. Tokių santuokų ateitis klaiki – nuo visiško laisvės apribojimo, iki asmens dokumento atėmimo, pašalpų pasiėmimo, paskolų paėmimo fiktyvios sutuoktinės vardu.

Nevisavertė statistika

Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis, pasaulyje 21 mln. žmonių yra tapę priverstinio darbo aukomis. Lietuva ir šioje srityje turi savo bagažą, apie kurį oficialioji statistika praktiškai tyli. Aukščiausiojo Teismo teisėjas profesorius Aurelijus Gutauskas paminėjo aštuonias šią aukštą teismų instanciją pasiekusias prekybos žmonėmis bylas.

Dar kartą piešiamas pažeidžiamos, dažnai socialinių įgūdžių neturinčios aukos ir apsukraus nusikaltėlio portretas. "Vežame į Latviją skinti apelsinų", – verbuotojams kartais pakanka tokios absurdiškos frazės ir noras geresnio gyvenimo paspendžia pragariškus spąstus aukai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
žinoma taip ir yra. Arba prostitucijai, musulmonams ir donorystei.

tai

tai portretas
yra kapitalistines mafijos iteisintas biznis virsyjantis kitus tai prekyba zmonemis o jei konkreciau tai ju organais
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių