Pratybose bus vertinamas šalių pasirengimas didelėms nelaimėms

  • Teksto dydis:

Šiandien Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dalyvaus Europos Komisijos kartu su Švedijos, Italijos ir Didžiosios Britanijos konsorciumu rengiamose tarptautinėse stalo pratybose EDREX (angl. – European Disaster Response Exercise).

Planuojama, jog jos truks  tris dienas. Pirmą kartą EK Reagavimo į nelaimes koordinavimo centras, 19 šalių, dalyvaujančių Bendrijos Civilinės saugos mechanizme, sujungė savo pajėgas su kitomis Europos Sąjungos institucijomis ir tarnybomis bei Jungtinių tautų organizacija, siekdamos įvertinti bendrus reagavimo į krizes pajėgumus nacionaliniu, europiniu ir tarptautiniu lygiu.

Departamento direktoriaus pavaduotojo Jūrio Targonsko teigimu, šių pratybų tikslas – patikrinti ir įvertinti, kaip Europos Sąjunga ir Sąjungos civilinės saugos mechanizmo šalys narės kartu geba reaguoti į kompleksines ekstremalias situacijas nacionaliniu, Europos Sąjungos ir tarptautiniu lygiu.  ,,Šis projektas – unikalus. Pirmą kartą tokios pratybos vykdomos europiniu lygiu, jungiant politinį ir operacinį lygmenis. Šiose pratybose dalyvaus 19 valstybių, kurios prisijungusios prie Europos Sąjungos civilinės saugos mechanizmo“,– sako pareigūnas.

Kartu su Lietuva didelio masto pratybose dalyvaus  tokios šalys kaip  Austrija, Bulgarija, Kroatija, Kipras, Čekija, Estija, Suomija, Prancūzija, Graikija, Italija, Latvija, Švedija, Slovėnija, Slovakija, Olandija, Islandija ir Čekija, jose dalyvaus taip pat Jungtinės Tautos, Europos Komisijos civilinės saugos ir humanitarinės pagalbos operacijų generalinis direktoratas, Energetikos generalinis direktoratas, Sveikatos ir maisto saugos generalinis direktoratas, Jungtinis tyrimų centras, Europos išorės veiksmų tarnyba ir Europos Sąjungos Tarybos generalinis sekretoriatas. Jas stebės ir vertins Briuselyje reziduojantys ES nuolatinių atstovybių vadovai.

Pagal pratybų scenarijų, kovo 13 d. trečiojoje šalyje, kuri ribojasi su Lietuva ir kitomis Europos Sąjungos šalimis įvyksta žemės drebėjimas. Šalys pradeda reaguoti į sudėtingą situaciją.

Pratybų metu bus aktyvuoti Europos Sąjungos integruoto politinio atsako į krizes mechanizmas, Europos Sąjungos civilinės saugos mechanizmas ir konsulinės pagalbos sistema. O Lietuvoje bus sukviestas Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, į kurį įeina ministerijų ir kitų institucijų atstovai. Už šio centro sušaukimą atsakingas departamentas, kuris  pratybų metu užtikrins Lietuvai keliamų uždavinių ir priimtų sprendimų įgyvendinimą.

Šiose tarptautinėse pratybose ypač didelis dėmesys bus skirtas tarpinstituciniam, tarptautiniam komunikavimui ir koordinavimui bei visuomenės informavimui didelių nelaimių atveju. Pratybų dalyviai vertins ne tik imituotą situaciją, valdymo punktų darbą, bet ir komunikavimą krizių metu. Tikimasi, kad šios pratybos padės sustiprinti šalių supratimą ir žinias apie tarpsektorinį ekstremalių situacijų valdymą ir koordinavimą nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių