Prašoma nutraukti bylą LKF vadovo papirkimu kaltinamai viešbučio vadovei

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos prokuratūra dėl senaties prašo nutraukti baudžiamąją bylą papirkimu kaltinamai Panevėžio viešbučio „Romantic“ savininkei Daliai Kuklierienei.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai teigė, kad jų surinkti duomenys leidžia įtarti, kad įmonės, kuriai priklauso minėtas viešbutis, direktorė D. Kuklierienė galbūt papirko Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną, todėl jai buvo pateikti kaltinamai dėl papirkimo.

Pirmadienį šią bylą turėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas, tačiau nagrinėjimas atidėtas į posėdį neatvykus dviem advokatams. Kitas posėdis numatytas rugsėjo 12 dieną.

Posėdyje valstybės kaltintoja Aurelija Gališanskytė sakė, kad dėl kaltinimų D.Kuklierienei suėjo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminas. Nutraukti bylą prašo ir pati D. Kuklierienė, ji nurodė, kad toks terminas suėjo birželio 5 dieną. Ar patenkinti šiuos prašymus, teismas skelbs liepos 11 dieną.

„Mėnesis kalėjimo mano. Buvau labai gražus spektaklis, ir jis tebesitęsia. Manau, kad dabar, pasibaigus tiems dalykams, su advokatu apskųsime mėnesio kalinimą“, – žurnalistams sakė D. Kuklierienė, skųsdamasi, kad kameroje turėjo būti kartu su žiurkėmis. Ji ikiteisminio tyrimo metu buvo kurį laiką suimta. Moteris tikino, kad ir ši byla subliukš.

M. Balčiūnas žurnalistams teigė, jog nustebo teisme išvydęs prokurorę A. Gališanskytę.

„Kaltinimai nekinta nuo pirmos dienos, kai buvo ponia A. Gališanskytė, sakykim, sukurpusi visą tą pradžią. Tai ji bando išlaikyti. Labai buvau nustebęs vėl ją čia pamatęs šiandien. Tai visų pirma yra Generalinės prokuratūros negerbimas. Kaip žinia, iš jos byla yra atimta, pažemintas jos kvalifikacinis rangas, skirtas griežtas papeikimas. Tai buvo padaryta praeitų metų spalio 20 dieną ir nuo to dienos byla nė žingsniu nėra paėjusi į priekį“, – žurnalistams sakė M. Balčiūnas.

Jam ir kitiems kaltinamiesiems pareikštus kaltinimus jis vadino absurdiškais ir apgailestavo, kad dėl to tenka varstyti teismų duris.

„Nesmagu už tuos žmones, kurie labai nuoširdžiai dirbo, labai daug pastangų įdėjo, kad tas čempionatas įvyktų. Įvyktų, kaip buvo vykdytas – aukščiausiame lygyje“, – sakė M. Balčiūnas.

Jis mano, kad byla tęsis ilgai, bet kaltinamiesiems nėra ko bijoti, jis pats esąs visiškai ramus ir imsis veiksmų, kad prokurorės A. Gališanskytės jo byloje neliktų.

M. Balčiūnas sakė, kad elementarius veiksmus, kurie visiems aiškūs, vieši ir skaidrūs, prokurorė kriminalizavo. „Aš manau, kad prokurorai tapo savo veiksmų įkaitais ir, manau, sakykim, tie pertekliai veiksmai, kurie buvo pradžioje, dabar sąlygoja tokius desperatiškus prokurorų veiksmus. Jie tiesiog nori ištempti bylos nagrinėjimą iki senačių ir po to pasislėpti. Kai kurių prokurorų kompetencija kelia įtarimų“ , –  sakė buvęs LKF generalinis sekretorius.

Ši baudžiamoji byla susijusi su pasirengimu Lietuvoje vykusiam Europos vyrų krepšinio čempionatui. Joje dėl įvairių nusikaltimų padarymo kaltinamas ir juridinis asmuo – LKF bei aštuoni fiziniai asmenys, tarp kurių – buvęs Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius, buvęs LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas.

„Kaltinimas pareikštas, kad šią nusikalstamą veiką organizavo du asmenys: LKF tuometinis generalinis sekretorius ir Panevėžio miesto savivaldybės mero padėjėjas“, – yra sakęs Šiaulių apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Ričardas Bendikas.

Prokuratūros duomenimis, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia įtarti, kad LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas susitarė su federacijos vyr. finansininke ir vykdomąja direktore, kad LKF vardu būtų surašyti tikrovės neatitinkantys darbų atlikimo – perdavimo aktai bei kiti į oficialią apskaitą įtraukti suklastoti finansiniai dokumentai bei sąskaitos apie neva Panevėžio savivaldybei LKF suteiktas paslaugas.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, duomenimis, Panevėžio miesto savivaldybės lėšos galėjo būti apgaule bei klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai.

Kaip įtariama, siekdami savo tikslų kaltinamieji įtikino Panevėžio miesto tarybą pakeisti sprendimą dėl biudžeto lėšų paskirstymo, numatant naują programą, kurios įgyvendinimui reikėtų pirkti LKF paslaugas.

Priimant šį sprendimą buvo manoma, kad šios lėšos bus panaudotos įgyvendinant naują Europos vyrų krepšinio čempionato populiarinimo Panevėžyje programą, pagal kurią Panevėžyje penkerius metus turėjo vykti įvairios krepšinio rungtynės, stovyklos, seminarai, kiti renginiai. Pristatant šią programą buvo tikinama, kad Panevėžio miestas visą šį laikotarpį turės naudos, nors iš tikrųjų už šiuos pinigus norėta rekonstruoti minėtą viešbutį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad iš viso kaltinamieji tokiu būdu LKF naudai užvaldė 2,375 mln. litų (687,847 tūkst. eurų), iš kurių  daugiau nei 80 procentų buvo panaudota viešbučio rekonstrukcijai.

Panevėžio viešbučio „Romatic“ savininkė D. Kuklierienė kitoje byloje yra pripažinta kalta dėl sukčiavimo, turto pasisavinimo, dokumentų suklastojimo ir suklastotų dokumentų panaudojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo. Už šias nusikalstamas veikas Apeliacinis teismas D. Kuklierienei šiemet sausį skyrė laisvės atėmimą dvejiems metams ir septyniems mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams. Be to, iš D. Kuklierienės valstybės naudai nuspręsta konfiskuoti 57 tūkst. 201 eurą.

Ši byla buvo išskirta iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų atliekamo ikiteisminio tyrimo dėl galbūt apgaule užvaldytų Panevėžio miesto savivaldybės lėšų, kurios turėjo būti skirtos krepšinio plėtrai Panevėžyje, ir jų neteisėto panaudojimo rekonstruojant viešbutį „Romantic“.

Ikiteisminio tyrimo metu STT Panevėžio valdybos pareigūnai nustatė, kad bendrovės, kuriai priklauso viešbutis „Romantic“, generalinė direktorė 2012 metų birželio pabaigoje susitarė su vienos bendrovės direktoriumi Arvydu Kiškiu, jog jis suras įmonę, kuri, neatlikusi viešbučio „Romantic“ remonto darbų, išrašys už juos tikrovės neatitinkančią sąskaitą.

Buvo suklastota statybos subrangos sutartis, pažyma apie neva atliktus statybos ir remonto darbus, sąskaita-faktūra. Vėliau šie suklastoti dokumentai buvo įtraukti į bendrovių apskaitą. 2012 metų rudenį viešbučio „Romantic“ savininkė pasisavino jos vadovaujamai bendrovei priklausančius pinigus, iš kurių dalį pagal susitarimą sumokėjo šiose machinacijose jai talkinusiam kitos bendrovės direktoriui A. Kiškiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių