Prašo prieš šventes nesavivaliauti miškuose ir nekirsti eglučių

  • Teksto dydis:

Valstybinių miškų urėdijos miškininkai ragina gyventojus prieš šventes nesavivaliauti miškuose ir nekirsti eglučių.

Visoje Lietuvoje esantys įmonės regioniniai padaliniai siūlo įsigyti kirstų eglučių arba eglių ar pušų šakų. Valstybinių miškų urėdijos medelynuose galima pirkti ir dekoratyvinių eglučių rūšių arba eglučių vazonėliuose.

Kirstas paprastąsias eglutes siūlo visi be išimties Valstybinių miškų urėdijos regioniniai padaliniai – dalis girininkijų nedideliuose sklypuose augina eglutes specialiai Kalėdoms. Kitur, jeigu kalėdinių eglučių plantacijų nėra įveista, miškininkai jas kerta miške – ne bet kur, o tik ten, kur reikia retinti jaunuolynus, kur būtina pašalinti perteklines eglutes, kad kitos augtų ir stiprėtų.

„Nemažai žmonių namus šventėms nori papuošti gyva, mišku kvepiančia eglute. Viliuosi, kad gražiausios tradicijos neprasilenks su atsakingumu ir šiais metais miške nebus savavališkai nukirsta nei viena eglutė. Daug paprasčiau kreiptis į miškininkus – eglutės yra specialiai auginamos Kalėdoms arba kertamos tik ten, kur galima“, – sako VĮ Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas.

Daug paprasčiau kreiptis į miškininkus – eglutės yra specialiai auginamos Kalėdoms arba kertamos tik ten, kur galima.

Įmonės direktorius primena, kad savivaliaujant miške padaroma didelė žala gamtai, nes iškertami gražiausi, o tai reiškia genetiškai stipriausi, palankioje miško vietoje augantys medeliai, iš kurių galėtų užaugti stiprios šimtametės eglės ar pušys.

„Ne mažiau apmaudu, kai eglučių vagys įsisuka į atsodinto miško plotus ir taip pat išsirenka gražiausius ir stipriausius medelius. Miškininkai tuos medelius puoselėja ne vienerius metus ir jų paskirtis yra ne kelioms savaitėms papuošti namus, o džiuginti ateities kartas“, – sako M. Pulkauninkas.

Valstybinių miškų urėdijos darbuotojai gyventojams siūlo ne tik kirstų eglučių. Alytaus, Biržų, Joniškio, Kauno, Kazlų Rūdos, Kretingos, Radviliškio, Rietavo, Rokiškio, Ukmergės miestų ir rajonų gyventojai iš įmonės medelynų, įsikūrusių netoli šių miestų, gali nusipirkti ir eglučių vazonuose.

Paprastoji nukirsta eglė, priklausomai nuo dydžio, Valstybinių miškų urėdijoje kainuoja nuo 2 iki 40 eurų su PVM. Pavyzdžiui, iki 1 metro paprastosios eglės arba pušies medelis – 2 eurai su PVM, 1-1,5 metro – 3 eurai su PVM, 1,5 -2 metrų – 7,01 euro su PVM, virš 4 metrų – 40 eurų su PVM.

Kalėdinių medelių vazonuose kaina, priklausomai nuo dydžio ir rūšies, svyruoja nuo 5 iki 30 eurų su PVM. Tie, kurie norėtų pasipuošti kukliau – eglės šaka arba pasigaminti kalėdinę puokštę ar nupinti kalėdinį vainiką, gali įsigyti eglių arba pušų šakų. Šakos kaina yra nuo 1 iki 2 eurų su PVM.

Dėl eglučių gyventojai į Valstybinių miškų urėdijos regioninius padalinius ir girininkijas – iš viso 170 eglučių prekybos vietų visoje Lietuvoje – gali kreiptis darbo metu. Gyventojų patogumai dalis įmonės padalinių ir medelynų prieššventiniu laikotarpiu tris gruodžio penktadienius (gruodžio 7, 14, 21 d.) dirbs ilgiau – iki 19:00 val., taip eglučių pirkėjų lauks ir tris šeštadienius (gruodžio 8, 15, 22 d.) nuo 10:00 iki 16:00 val. Detali informacija apie kalėdinių medelių prekybos vietas ir darbo laiką, kainas skelbiama Valstybinių miškų urėdijos interneto svetainėje.

Miškininkai primena, kad savavališkas eglučių kirtimas yra Lankymosi miške taisyklių pažeidimas, kuris užtraukia ir administracinę baudą. Privataus miško savininkas savame miške gali nusikirsti eglutę, tačiau su savimi turėtų turėti nuosavybę įrodančius dokumentus.

Valstybinių miškų urėdija vykdo kompleksinę miškų ūkio veiklą ir yra svarbi šalies miškų ūkio sektoriaus plėtros dalyvė. Įmonė rūpinasi šalies miškingumu, diegia pažangias miškų įveisimo, atkūrimo, apsaugos, tvarkymo ir išteklių naudojimo technologijas, prižiūri valstybiniuose ir privačiuose miškuose esančius kelius ir saugo miškus nuo gaisrų.

Šiuo metu vienas pagrindinių Valstybinių miškų urėdijos veiklos prioritetų – sėkmingai užbaigti valstybinių miškų valdymo konsolidaciją, apjungti įmonės padalinių bendrąsias administracines funkcijas, centralizuotai organizuoti medienos ruošą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
apie berzus nieko nerasoma.

Giedriux

Giedriux portretas
O aš galvojau, kad skelbs kur ir kada nemokamai šakas dalins. Deja baudos baudos ... Bauda Bauduvoj...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių