Prasidėsiančioje Seimo sesijoje – neišspręsti klausimai

Trečiadienį į Seimo IX (rudens)  sesiją susirinkusių parlamentarų laukia itin įtempta posėdžių darbotvarkė.


Kadangi sesija vyks rinkiminės kampanijos metu, iki antrojo rinkimų turo (spalio 26 d.) Seimas posėdžiaus tik pirmadieniais, vėliau, nenudirbtus darbus mėgins nuveikti posėdžiaudami antradieniais ir ketvirtadieniais. Pagal Seimo valdybos patvirtintą posėdžių grafiką šios kadencijos Seimas darbą planuoja baigti lapkričio 13 d.

Rugsėjo-lapkričio mėnesiams parengtoje sesijos darbų programoje – per 200 įstatymų ir nutarimų projektų. Iš jų 10 projektų priskirti prioritetinių projektų grupei. Tarp jų 7 yra susiję su Lietuvos naryste ES ir vienas svarbiausių kiekvienos rudens sesijos klausimų – kitų metų biudžeto svarstymas bei tvirtinimas.

Paskutiniosios sesijos metu Seimas mėgins surasti sutarimą dėl įstatymo projektų, susijusių su Konstitucinio Teismo nutarimų įgyvendinimu, vietos savivaldos tobulinimu.

Numatoma tobulinti ir plėsti smurtiniais nusikaltimais padarytos žalos kompensavimo sistemą, taip pat bus svarstomi Baudžiamojo kodekso pakeitimai, numatantys baudžiamąją atsakomybę už neapykantos nusikaltimus, kai nusikalstama veika padaroma išreiškiant neapykantą asmenims dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų. Taip pat numatoma baudžiamoji atsakomybė asmenims, kurie viešai raštu ar žodžiu pritarė genocidui, SSSR ar nacistinės Vokietijos vykdytai agresijai, ją teisino ar neigė.

Civilinio kodekso bei Civilinio proceso kodekso pakeitimais bus siekiama išspręsti teisinio reguliavimo problemas ir modernizuoti civilinį procesą. Supaprastinti juridinių asmenų registravimo, steigimo dokumentų, juridinių asmenų registro duomenų keitimo ir juridinio asmens likvidavimo procedūras.

Šios kadencijos Seimas ketina toliau svarstyti Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymą.

Numatoma tobulinti Mokslo ir studijų įstatymą, su sveikatos priežiūra susijusius įstatymus. Atsižvelgiant į esamą avaringumo situaciją šalies keliuose, numatoma keisti Lietuvos Respublikos kelių įstatymo straipsnius, reglamentuojančius išorinę reklamą keliuose.

Rugsėjo mėnesį taip pat numatomos svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, numatančios alkoholio prieinamumo ribojimą, alkoholio pardavimo, laikymo ir gabenimo griežtinimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių