Prasideda 10-asis lietuvių kalbos konkursas „Švari kalba – švari galva“

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija, kartu su partneriais kviečia mokinius dalyvauti jubiliejiniame lietuvių kalbos konkurse „Švari kalba – švari galva“, kuris šiais metais vyks jau dešimtą kartą.

Konkurso tikslas – skatinti mokinius internetinėje erdvėje vartoti lietuviškus rašmenis ir taisyklingą lietuvių kalbą. Simboliška, kad jubiliejinis renginys sutampa su lietuvių kalbai ypač svarbiu įvykiu – Lietuvių kalbos kultūros metais.

„Kalba – kiekvienos tautos išskirtinumo ženklas, tad turime ją labai branginti. Labai svarbu, kad rašyti lietuviškomis raidėmis ir vartoti taisyklingą lietuvių kalbą skatinantis gražia tradicija tapęs konkursas suburia Lietuvoje ir užsienyje besimokančius mokinius“, – sako švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Tomas Daukantas.

Konkurse kviečiami dalyvauti Lietuvos bendrojo ugdymo ir užsienio lietuviškų mokyklų 5–10 klasių mokiniai. Visi, norintys dalyvauti, turi užsiregistruoti svetainėje www.švarikalba.lt. Konkursas tradiciškai vyks dviem etapais. Kovo 20–24 dienomis svetainėje www.švarikalba.lt nuotoliniu būdu bus atliekamos pirmojo etapo užduotys, o antrasis konkurso etapas ir apdovanojimų ceremonija vyks Vilniuje balandžio 5 d. Konkurso laimėtojai bus apdovanoti LR Seime. 2017-ieji oficialiai paskelbti Lietuvių kalbos kultūros metais, o moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva“ Vyriausybės nutarimu įtrauktas į minėjimo veiklų, skirtų lietuvių kalbai puoselėti, planą.

„Seimas, skelbdamas Lietuvių kalbos kultūros metus, ypač pabrėžė mokinių kalbos žinių svarbą. Konkursas primena, kad informacinės technologijos puikiai pritaikomos lietuvių kalbai, atitinka vartosenos poreikius. Kalba yra gyvas organizmas, kiekvieną dieną pildomas ir naujais žodžiais, ir naujomis reikšmėmis. Kalbos vartotojas turi nuolat pasidomėti ir šį bei tą išmokti, kaip tenka pasimokyti naudotis vis naujomis technologijomis“, – pažymėjo VLKK pirmininkė Daiva Vaišnienė.

Pernai konkurse dalyvavo rekordinis skaičius vaikų – daugiau kaip 16,5 tūkst. mokinių iš Lietuvos ir užsienio lietuviškų mokyklų.

Nacionalinį konkursą „Švari kalba – švari galva“ Švietimo ir mokslo ministerija rengia kartu su Valstybine lietuvių kalbos komisija, bendrove „Tilde informacinės technologijos“, Strateginių komunikacijų centru ir Švietimo inovacijų ir technologijų asociacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių