Pradėjo veikti Savižudybių prevencijos biuras

  • Teksto dydis:

Valstybiniame psichikos sveikatos centre Vilniuje ketvirtadienį pradėjo veikti Savižudybių prevencijos biuras.

Tai penktadienį patvirtino sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atstovė spaudai Jurgita Kinderienė. Jos teigimu, šiuo metu pagal darbo sutartį biure dirba vienas žmogus, vėliau bus priimti dar penki.

Gruodį ministrė R.Šalaševičiūtė BNS sakė, kad iš viso biure gali būti įdarbinta 12 asmenų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia, kad vienas svarbiausių biuro uždavinių – susisteminti informaciją apie šiuo metu Lietuvoje vykdomas Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo, Kultūros, Ūkio ir kitų ministerijų savižudybių prevencijos priemones ir programas.

„Visos šalies institucijos, sveikatos priežiūros įstaigos, nevyriausybinės organizacijos, mokslo įstaigos turi matyti aiškų vaizdą, kokios paslaugos šiuo metu yra teikiamos, ar jos nedubliuoja viena kitos, kur yra spragos ar savižudybių prevencijos nesėkmių priežastys“, - rašoma SAM pranešime.

Savižudybių prevencijos biuro specialistai rinks, analizuos, apibendrins informaciją apie savižudybes, jas sąlygojančius rizikos veiksnius, teiks siūlymus prevencijos bei postprevencijos klausimais.

Pagal kompetenciją centras dalyvaus koordinuojant tarpinstitucinių savižudybių prevencijos priemonių organizavimą ir vykdymą, vykdys informacinę bei šviečiamąją veiklą savižudybių prevencijos klausimais visuomenėje, dalyvaus vykdant asmens ir visuomenės sveikatos rizikos veiksnių bei prevencijos priemonių vertinimą.

Savižudybių prevencijos biuras turėjo būti atidarytas spalio mėnesį, tačiau tuomet ministerija biurui nesurado įsteigti reikalingų 400 tūkst. litų.

Kasmet vidutiniškai Lietuvoje nusižudo apie 1000 žmonių. Pagal savižudybių skaičių Lietuva pirmauja Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikinu

Sveikinu portretas
Sveikinu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių