Prabudo Lapių sąvartyno „ugnikalnis“

Vakar vėl prabudo kurį laiką snaudęs Lapių sąvartyno „ugnikalnis“. Nors sąvartyno valdžia žadėjo tvarką ir radikalias permainas nuo rugsėjo 1-osios, kol kas auga tik pažadų ir šiukšlių kalnas, - portalo redakcijai sąvartyno kaimynystėje gyvenantys žmonės.

Sunerimę dėl pūvančių ir degančių šiukšlių, Lapių gyventojai artimiausiu metu ketina piketuoti prie įvažiavimo į sąvartyną ir jį blokuoti.

„Kviečiame prisijungti ne tik vietinius gyventojus, bet ir visus kauniečius. Sąvartyno tvarkymo sąnaudos įskaičiuotos į šiukšlių išvežimo tarifą ir kauniečiai jas apmoka mokėdami už šiukšles. Vis dėlto realiai reikalingi darbai neatliekami. Toliau šiukšlių kalne viskas vyksta panašiai kaip suvežus šlapią šieną į daržinę - natūraliai pūna atliekos, kyla temperatūra, tuo pačiu sąvartyne susidaro metano dujos ir jos užsiliepsnoja“, - pasakojo pasipiktinęs Lapių gyventojas.

„Smarvė pavėjui sklinda kelis kilometrus. Nors UAB „Kauno švara“ žadėjo civilizuotai tvarkytis ir nuo rugpjūčio, ir nuo rugsėjo mėnesio, kol kas vaizdas lygiai toks pats, kaip prieš metus ar dvejus“, - portalui pasakojo sąvartyno kaimynai.

Jų teigimu, Lapių sąvartyno „ugnikalnis“ ima rusenti dėl netinkamo atliekų tvarkymo. Pagal techninį reglamentą kas savaitę šiukšles turi perdengti 15 cm. grunto sluoksniu, tačiau realiai arba iš viso neperdengiama, arba pabarstoma tik simboliškai. Vietinių gyventojų teigimu, šią vasarą per 40 dienų eksploatuojamame 8000 kv.m. plote buvo išpilta 2300 kub.m. grunto. Jų teigimu turėjo būti išpilta beveik 6 kartus daugiau.

Kauno miesto buitinių atliekų Lapių sąvartynas yra 19 km. nuo miesto, Kauno rajono Lapių seniūnijos Lepšiškių kaime. Sąvartyno teritorija užima 37,4 ha plotą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių