Ministras: daugiau generolų ir karininkų reikės NATO pareigoms

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako, kad generolų ir vyresniųjų karininkų skaičius per artimiausius penkerius metus bus didinamas tam, kad Lietuva turėtų tinkamų kandidatų svarbioms NATO pozicijoms užimti.

Ministras trečiadienį atmetė opozicijos kritiką dėl kariuomenės struktūros, ir pabrėžė, kad pirmiausia - jau kitąmet - numatoma didinti eilinių karių skaičių.

„Mes didiname eilinių karių skaičių, o nedidiname 2015 metais karininkų (skaičiaus). Tolimesnėje perspektyvoje, 2020 metais, mes kalbame ir apie aukštesnių karininkų padidinimą, nes Lietuvos kariuomenė jau išsikovojo tam tikrą prestižą mūsų aljanse. Ir mūsų karininkai, ir generolai gali užimti pozicijas”, - žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

„Norint reprezentuoti deramai Lietuvos kariuomenę, reikia tam tikro rango karininkų“, - sakė J.Olekas. Kaip pavyzdį jis pateikė generolo majoro Edvardo Mažeikio paskyrimą nuo liepos vadovauti NATO standartizacijos biurui.

Pagal antradienį Seimui pateiktą įstatymą, bendras ribinis krašto apsaugos sistemos karių skaičius kitąmet nustatomas nuo 14 340 iki 18 460, tai yra 1100 karių didesnis nei nustatytas 2014 metais. Įstatymo projekte numatoma, kad 2020 metais bendras ribinis karių skaičius būtų nuo 15 540 iki 20 260.

Generolų ir admirolų kitąmet turėtų likti kaip ir šiemet - iki devynių, tačiau 2020 metais jų numatoma jau iki 12. Pagal siūlomą įstatymą, keliomis dešimtimis didės pulkininkų, pulkininkų leitenantų ir majorų skaičius.

Pagal Krašto apsaugos ministerijos planus, kitąmet karių, kviečiamų į kartotinius rezervo mokymus, skaičius turėtų didėti nuo 500 iki 600, bazinių karinių mokymų dalyvių skaičius turėtų didėti nuo 750 iki 800.

Karių savanorių skaičiaus ženkliau keisti ministerija neplanuoja.

Opozicija siūlo nekeisti karininkų skaičiaus ir sparčiau didinti eilinių karių kiekį Lietuvos kariuomenėje.

„Iš buvusių ambicijų padidinti savanorių, baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujančių skaičių, liko gal ketvirtadalis. Mažėjant ambicijų dėl kareivių skaičiaus, padidintas karininkų kaičius. Karininkų skaičius turi būti stabilus, o kareivių didėti, nes kareivinių dalinių užpildymas nėra pakankamas, tai žino ir naujas kariuomenės vadas. Čia svarbus niuansas - padidinam generolų skaičių, kitų karininkų, betgi kareivių skaičiaus didėjimo ambicijos yra atsisakoma“, - BNS trečiadienį sakė konservatorius Arvydas Anušauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių