Popiežiui Pranciškui pristatytas Lietuvos pašto išleistas ženklas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Vatikane, dalyvaujant popiežiaus Pranciškaus bendrojoje audiencijoje, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kartu su Lietuvos pašto generaline direktore Lina Minderiene pristatė popiežiui Pranciškui bendrą Lietuvos ir Vatikano pašto ženklą, skirtą Žemaičių (Medininkų) vyskupijos įkūrimo 600 metų sukakčiai.

„Tai istorinis įvykis, nes pirmąsyk Lietuvos pašto ženklų leidybos istorijoje bendra pašto ženklų laida išleista drauge su Vatikano Miesto Valstybe. Labai džiaugiamės turėta proga bendradarbiauti su Vatikano paštu leidžiant Žemaičių vyskupystės įkūrimui skirtą pašto ženklą ir dėkojame Lietuvos ambasadai prie Šventojo Sosto, kuri tarpininkavo, kad būtų įgyvendintas šis filatelinis Vatikano ir Lietuvos pašto bendradarbiavimas.

Šiemet minima Žemaičių vyskupijos įkūrimo 600 metų sukaktis yra reikšminga ne tik Lietuvai, bet ir visai Senojo žemyno Katalikų Bažnyčios bendruomenei. Tad šiuo pašto ženklu simboliškai yra pažymimas dar su Mindaugo krikštu pradėtas ir galutinai su Žemaičių vyskupijos įkūrimu užbaigtas  Lietuvos įsiliejimas į krikščioniškąją Europos valstybių šeimą“, – pažymėjo Lietuvos pašto generalinė direktorė L. Minderienė.

L. Linkevičius pasveikino popiežių Pranciškų su ketvirtosiomis jo pontifikato metinėmis ir palinkėjo tvirtybės jo ganytojiškame kelyje, skleidžiant gailestingumo, socialinės atsakomybės, susitaikymo ir taikos žinią, atkreipiant pasaulio bendruomenės dėmesį į skaudžiausias šių dienų problemas.

„Lietuvos ir Šventojo Sosto ryšiai mums visada buvo ir bus ypatingi. Labai tikimės, kad rasite galimybę aplankyti Lietuvą, kur esate labai laukiamas“, – sakė ministras.

Popiežius Pranciškus sakė, kad širdyje jis trokšta aplankyti Lietuvą.

Vasario 10-ąją Lietuvoje ir Vatikane apyvartoje pasirodžiusį pašto ženklą sukūrė lietuvių dailininkas Vaclovas Butrimas. Jame vaizduojamas Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas ir pirmasis Žemaičių vyskupas Motiejus Vilnietis (Trakiškis). Valdovo rankose – bažnyčios pastatas kaip tikėjimo ir kultūros simbolis.

Praėjusį mėnesį į Vilniuje vykusį bendros Vatikano ir Lietuvos pašto ženklo laidos pristatymą atvykęs Vatikano pašto ir monetų kalyklos vadovas Mauras (Mauro) Olivieri džiaugėsi, kad bendro pašto ženklo leidyba suteikė galimybę geriau pažinti Lietuvą ir jos atsidavimą Bažnyčiai.

„1417 metais įkurta Žemaičių vyskupija per šimtmečius skelbė Evangelijos žinią, jos nenutildė net ir sovietinė okupacija. Daugiau nei prieš ketvirtį amžiaus iš priespaudos išsivadavusi Lietuva iš naujo turėjo atkurti ir Žemaičių vyskupiją: atstatyti bažnyčias ir vienuolynus, įsteigti naujas parapijas, atkurti seminariją. Šv. Jono Pauliaus II apsilankymas Lietuvoje 1993 metais prisidėjo prie visos Lietuvos ir Žemaitijos žemių religinio atsinaujinimo“, – tąsyk renginyje kalbėjo iš Vatikano atvykęs svečias.

Į Vatikaną pristatyti Popiežiui Pranciškui pašto ženklą kartu su užsienio reikalų ministru L.Linkevičiumi vyko Lietuvos pašto generalinė direktorė L. Minderienė bei bendrovės Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių