Politologas: Briuselio siūloma pabėgėlių kvota Lietuvai dar didės

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) šalims, tarp jų - ir Lietuvai, siūlomos pabėgėlių kvotos, atsižvelgiant į realius pabėgėlių srautus, yra per mažos ir turės didėti, mano Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Kęstutis Girnius.

„Tai yra labai labai maža kvota, nes ES planai yra pagrįsti įsitikinimu, kai kalbama apie mažiau nei 200 tūkst. bėglių, o bėglių skaičius bus gerokai didesnis. Aš manau, kad šis skaičius nebus galutinis ir bus dar didesnių reikalavimų“, - BNS sakė politologas.

Anot jo, Lietuvai siūlomas priimti bendras 1105 pabėgėlių skaičius „tikrai nesukeltų per didelių bėdų“, tačiau jis neatmetė, kad pabėgėlių apgyvendinimui ir socializacijai Lietuva galėtų prašyti didesnės Briuselio paramos.

„Kokie 2-3 tūkst. pabėgėlių - Lietuva tikrai lengvai galėtų tai patenkinti, jei atsisakytų priešiškų nuostatų bėglių atžvilgiu“, - neabejojo jis.

Anot jo, lietuvių susirūpinimas dėl būsimų socialinių problemų priimant pabėgėlius „yra nepagrįstas“, nes jie greičiausiai nenusės Lietuvoje, o trauks toliau į turtingesnes ES valstybes, daugiausia - į Švediją ir Vokietiją.

K.Girniaus įsitikinimu, pabėgėlių priėmimui nepasiruošusi ne tik Lietuva, tačiau ir visa ES, todėl politikai neturėtų priimti „skubotų sprendimų“ nepasitarę su tauta. Tad, jo vertinimu, pabėgėlių kvotų klausimas turėtų būti kuo plačiau nagrinėjamas Seime.

„Esminiais klausimais reikia kreiptis į piliečius, tautą, išklausyti jų, nebūtinai priimti jų nuomonę, bet tik ne spręsti komitete. Komitete gali spręsti eismo taisyklių pakeitimus (...). Aišku, reikia atidėti (galutinius sprendimus). Tai yra dirbtinai nustatytas laikas, kad reikia nuspręsti iki pirmadienio ar trečiadienio - tai yra rimti dalykai, kuriuos svarbu nuodugniai išnagrinėti“, - sakė TSPMI atstovas.

Europos Komisija pagal naująjį pabėgėlių pasiskirstymo planą ES šalims siūlo per dvejus metus papildomai perkelti 160 tūkst. žmonių. Anksčiau Briuselis siūlė paskirstyti 40 tūkst. prieglobsčio prašytojų, tačiau valstybės narės susitarė dėl kiek daugiau nei 32 tūkstančių. Lietuvai, be anksčiau įsipareigotų priimti 325 pabėgėlių, papildomai priimti siūloma 780 asmenų: 351 - iš Vengrijos, 328 - iš Graikijos ir 101 - iš Italijos. Daugiausia tai turėtų būti pabėgėliai iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
manau ,kad tos ES valstybės ,kurios 20-ame amžiuje turėjo kolonijines valstybes ir dabar iš jų plūsta ekonominiai pabėgėliai, privalėtų priimti visus ekonominius pabėgėlius be kvotų,tai būtų atitinkama kompensacija už praeities skriaudas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių