Politiniai kaliniai ir tremtiniai bus aprūpinti būstais

  • Teksto dydis:

Nuo kitų metų bus atnaujintas politinių kalinių ir grįžusių tremtinių aprūpinimas būstu nuomos pagrindais, kuriam lėšų šiemet nebuvo skirta, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

"Atsižvelgėme į Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos prašymus pratęsti aprūpinimą būstu grįžtantiems į Lietuvą žmonėms", - pranešime spaudai sakė ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Šiuos būstus už ministerijos skirtas lėšas įsigys ir nuomos pagrindais jiems perduos savivaldybės. Būstais politiniai kaliniai ir grįžę tremtiniai buvo aprūpinami iki 2012 metų, tačiau šiemet Vyriausybės sprendimu būstų pirkimas buvo sustabdytas.

2013 metų pradžioje savivaldybių sąrašuose užregistruotos 385 grįžtančių asmenų šeimos. Daugiausia grįžtančių asmenų šeimų butų laukia Vilniuje – 281 ir Klaipėdoje – 48.

Nuo 1992 iki 2012 metų butais aprūpintos 1928 grįžtančių asmenų šeimos, šiam tikslui valstybė skyrė 106,7 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asas

asas portretas
grįžę iš sibiro paprastai turri daugiau lėšų yra turtingesni nei lietuvoje gyvenantys ypač jauni žmonės. Reikėtų pirmiausia pagalvoti apie juos.

copy

copy  portretas
Tremtinys kabutėse – tai pagyvenęs žmogus, siekiantis išskirtinių privilegijų spekuliuodamas savo amžiumi, nuopelnais ar tiesiogiai – tremtinio statusu. Sąjūdžio laikais tremtinio statusą gavusiems žmonėms buvo suteikta daugybė privilegijų. Dalis tremtinių jomis pasitenkino, tačiau agresyvioji ir godžioji dalis niekaip negali pasisotinti. Tremtinių organizacijos melžia iš valstybės pinigus ne tik šiurpinančiam kaulų iš Sibiro gabenimui, bet ir tiesiog begėdiškams savo projektams, tokiems kaip naujų išlaikytinių tremtinių vežimas iš Rusijos. Tremtinių organizacijų godumas sunkiais Lietuvai laikais sugriovė kažkada buvusį tremtinių kaip kilnių kankinių įvaizdį. Iš kitos pusės, netrūksta atvejų, kai tremtiniai reikalauja užleisti eilę parduotuvėje, poliklinikoje ar pan. vien tik todėl, kad jie turi tremtinio statusą. Todėl vis dažniau, sutikę įžūlų, spekuliuojantį savo silpnumu vyresnio amžiaus žmogų, sakome tiesiog – „tremtinys“.

absurdas

absurdas portretas
Nesuprantu, kodel Rusijoje gimę (1953-1960 ir veliau) turi tremtinio statusa? Tais laikais jau niekas nieko netreme. Turiu kaimyne, kuri neseniai išejo i pensija. Ji gime po Stalino mirties, t.y. po visu tremimu Intoje, Komi autonomineje respublikoje, Rusijoje. Kazkas sugalvojo, kad ji tremtine ir uz tai gauna tremtinio pensija. Čia normalu? Mano giliu isitikinimu tremtinys yra tas, kuri konkreciai ikišo i vagona ir ištreme. Gimes Rusijoje nera joks tremtinys.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių