Politikai reklamuojami už žiniasklaidos rėmimui skirtas lėšas

 Švenčionių rajono laikraštyje „Švenčionių kraštas" artėjant rinkimams atsirado nauja rubrika, kurią, kaip nurodoma, remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Rubrikoje publikuojami pokalbiai su krašto „šviesuoliais". Tačiau iki šiol visi kalbinti „šviesuoliai" - politikai, be kita ko, kandidatuojantys į Seimą.

Prieš kelias savaites laikraštyje publikuotas straipsnis apie Konstantą Ramelį, kandidatą į Seimą valstiečių liaudininkų sąraše. Straipsnyje daugiausia kalbama apie K. Ramelio meilę Lietuvai, apie jo kandidatavimą straipsnyje neužsimenama.

K.Ramelis kandidatuoja Ignalinos - Švenčionių vienmandatėje rinkimų apygardoje. Jis - buvęs Vilniaus apygardos teismo (VAT) Civilinių bylų skyriaus pirmininkas. Pastarasis teismas 2003 metais nuėmė KGB etiketę Valstiečių liaudininkų vadovei Kazimirai Prunskienei.

Birželio 14 dieną minėtoje Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamoje rubrikoje „Švenčionių krašto" laikraštyje išspausdintas pokalbis ir su Darbo partijos nariu Dainium Buroku, kuris šiuo metu taip pat kandidatas į Seimą. Straipsnyje pasakojama apie D. Buroko gyvenimo būdą, apie tai, kaip ir kodėl pasirinko Darbo partiją.

Paklausta, kodėl rubrikoje, remiamoje fondo, aprašomi „šviesuoliai" - išskirtinai politikai, „Švenčionių krašto" redaktorė Irena Pauliukevičienė, atsakė: "Kai išėjo straipsnis (rugsėjo 6 dieną ), K.Ramelis nebuvo politikas."

Valstiečiai liaudininkai savo kandidatų sąrašą, taigi ir K.Ramelį kaip kandidatą, patvirtino rugsėjo 5 dieną.

Dainius Burokas tapo Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nariu dar 2007 metais.

Paklausta, ar nežinojo, jog K. Ramelis bus kandidatas, I. Pauliukevičienė atsakė neprivalanti teisintis.

„Kodėl fondas negali finansuoti bet kurio Lietuvos piliečio pašnekesio? - klausė I. Pauliukevičienė. - O gal reikėtų sąrašo asmenų, apie kuriuos negalima rašyti?"

Pastebėjus, kad „Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo" lėšos skiriamos kultūrai ir švietimui skleisti, redaktorė atsakė, kad kultūrinių veikėjų nėra daug.

„Nematau nieko blogo kalbinti politikus - jie mūsų nuolatiniai pašnekovai. Ir man labai keistai atrodo jūsų perdėtas susidomėjimas. Tikrai nenoriu daugiau su jumis kalbėtis", - nukirto dienraščio redaktorė.

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas remia kultūrinę ir šviečiamąją Lietuvos žiniasklaidą.

Kaip skelbiama fondo internetinėje svetainėje, jis konkurso tvarka remia viešosios informacijos rengėjų kultūrinius ir šviečiamuosius projektus.

Fondo tarybos narys, buvęs tarybos pirmininkas Stanislovas Žvirgždas BNS sakė, kad fondo paremti projektai yra labai griežtai kontroliuojami.

"Kiekvieną metų ketvirtį paramos gavėjai mums turi duoti ataskaitas. Jeigu ataskaitos nesulaukiame - nutraukiame finansavimą", - kalbėjo S. Žvirgždas.

Taip pat S. Žvirgždas sakė, kad Fondui dirba ir ekspertai, skaitantys spaudą ir tikrinantys, kaip vykdomi Fondo finansuoti projektai.

Pasiteiravus apie minėtas „Švenčionių krašto" publikacijas, S. Žvirgždas pabrėžė, jog garsinti politikų fondo pinigais paramos gavėjai neturi teisės.

„Fondo pinigai neskiriami politinei reklamai", - teigė S.Žvirgždas.

S. Žvirgždas BNS patikino, kad kitą savaitę vyksiančiame fondo tarybos posėdyje bus svarstomas klausimas, ar pinigai „Švenčionių krašte" buvo panaudoti pagal paskirtį. Jei paaiškės, kad ne, finansavimą laikraščiui fondas nutrauks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių