Poligrafologas: net ir medikai suklysta

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktoriaus pavaduotojas, poligrafologas Vitas Saldžiūnas sako negalintis atskleisti, kiek pareigūnų tikrino melo detektoriumi dėl informacijos nutekėjimo, o skirtingus to paties asmens tyrimo rezultatus sako galint skirtis, kaip ir gali skirtis vieno ir kito mediko diagnozės.

„Tarnybinė paslaptis“, - į klausimą, kiek pareigūnų tikrino, žurnalistams ketvirtadienį atsakė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo aplinkybes tiriančiai Seimo Antikorupcijos komisijai liudijęs V.Saldžiūnas.

Klausiamas, ar patikimas poligrafo tyrimas, jei du kartus tiriant tą patį žmogų gaunami skirtingi rezultatai, V.Saldžūnas atsakė analogija su medikais - jie irgi tą patį pacientą gali  įvertinti skirtingai, o poligrafo tyrimo rezultatų tikslumą sakė priklausant nuo specialisto pasirengimo.

„Pats poligrafas kaip mašina labai patikimas, bet dar prie jo yra metodika, po to yra specialistai, sutikite, visose specialybėse, net ir gydytojai, yra skirtingi, taip kad čia vertint atskirai šituos dalykus negalima, kur yra labai geri specialistai, galima pasiekt tikslumą iki 95-98 proc., bet čia kalbu apie labai aukšto lygio specialistus. (...) Gyvenime visko būna, jūs sutinkat, kad einat pas vieną gydytoją, vienas pasako taip, kitas - kitaip, taip ir čia gal buvo“, - klausiamas, ar patikimi tyrimai, kai gaunami skirtingi rezultatai, sakė poligrafologas.

„Todėl dabar aiškinamasi ir kažkas nustatys teisybę, viskas bus tvarkoj“, - pridūrė VAD direktoriaus pavaduotojas.

Remdamasis poligrafo tyrimo duomenimis vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis atleido FNTT vadovus, prieš tai pareiškęs jiems nepasitikėjimą ir panaikinęs leidimus dirbti su slapta informacija. Iš pradžių nepasitikėjimas pareikštas V.Giržadu, nes jo pakartotinio tyrimo poligrafu arba vadinamuoju melo detektoriumi rezultatai buvę jam nepalankūs. FNTT direktoriumi V.Gailiumi nepasitikėjimas pareikštas, kai šis nepaisydamas ministro pozicijos pareiškė paramą savo pavaduotojui.

Lapkričio mėnesį prieš pat „Snoro“ nacionalizavimą dienraštis „Lietuvos rytas“, cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra „lietuviškas bankas“. Daugiau nei trečdalį „Lietuvos ryto“ akcijų valdė „Snoras“.

Generalinės prokuratūros prašymu Valstybės saugumo departamentas (VSD) pradėjo tyrimą dėl informacijos nutekėjimo ir vadinamuoju melo detektoriumi - poligrafu - patikrino ir pasitarime dėl „Snoro“ dalyvavusius prokurorus, ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnus.

VSD taip pat pripažino, jog savo rašte, kuriame apibendrinami tyrimų poligrafu rezultatai, vidaus reikalų ministrui R.Palaičiui „pasiūlė priimti atitinkamus sprendimus“. Šių siūlymų VSD neatskleidžia.

„Vasario 14 dieną apibendrintus visų tyrimų rezultatus Valstybės saugumo departamentas savo rašte pateikė vidaus reikalų ministrui R.Palaičiui ir pasiūlė priimti atitinkamus sprendimus“, - teigiama VSD pranešime.


Šiame straipsnyje: FNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių