Policija nori daugiau teisių policijos rėmėjams

  • Teksto dydis:

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla siūlo Seimui paremti dviejų socialdemokratų atstovų inicijuotas pataisas dėl policijos rėmėjų.

Seime ketvirtadienį per spaudos konferenciją kalbėjęs R.Požėla teigė, kad dabartinis įstatymas - pasenęs.

„Šitas projektas reikalingas, tokios gyvenimo realijos. Dabartinis įstatymas, kuriuo vadovaujasi policijos rėmėjai savo veikloje, yra pasenęs. Ir morališkai. Vis dėlto 16 metų įstatymo galiojimas, gyvenimas smarkiai keičiasi“, - sakė R.Požėla.

Jis pažymėjo, kad siūlomomis pataisomis policijos rėmėjai įgytų daugiau teisių, bet taip pat jiems būtų įvesti privalomi mokymai. Pasak pareigūno, policijos rėmėjais galėtų tapti ir aplinkosaugininkai, gelbėtojai, tuomet jie turėtų daugiau teisių susidūrę su besipriešinančiais, ignoruojančiais jų reikalavimus žmonėmis.

„Mūsų visų interesas yra stiprinti policijos rėmėjų institutą, suteikti daugiau teisių, kartu ir atsakomybę, stiprinti motyvaciją, ir šis institutas reikalingas labai plačiose gyvenimo sferose. Mes kalbame su aplinkosaugininkais, kad jie irgi taptų policijos rėmėjais atlikdami savo funkcijas, kalbame su gelbėtojais, jiems irgi galbūt reikalingas jiems toks statutas, nes dirbant tokiose institucijose dažnai susiduriama su nepaklusimais, nereagavimu, reikalavimų ignoravimu. Todėl šitas sustiprintas statusas būtų reikalingas ir naudingas“, - kalbėjo R.Požėla.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojo duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra maždaug 3300 policijos rėmėjų.

„Pagrindinis momentas - norime kelti policijos rėmėjo kvalifikaciją. Tai yra mokymai, tik baigęs mokymus asmuo išlaiko egzaminą ir tik tada įgyja policijos rėmėjo statusą. Jis įgyja tam tikras teisines žinias, tam tikrus fizinius, taktinius pasirengimus. Mes labai aiškiai sakome - tik išklausęs kursus jis gali įgyti specialiąsias priemones, išskyrus šaunamąjį ginklą, ir veikdamas kartu su policijos pareigūnais turi teisę panaudoti specialiąsias priemones esant tam tikriems pagrindams“, - pabrėžė R.Požėla.

Taip pat naujas reguliavimas leistų policijos rėmėjams veikti vieniems.

„Dar mes norime, kad policijos rėmėjai įgytų teisę veikti savarankiškai, šią funkciją daugiau matome kaip stebėtojo, situacijos fiksuotojo. Galbūt jo pagrindinis ginklas būtų ne guminė lazda ir antrankiai, kai jis veikia vienas, o fotoaparatas, filmavimo kamera, ir grįžęs iš tokio patruliavimo jis surinktą medžiagą pateiktų policijai, kuri analizuotų vertintų“, - dėstė policijos atstovas.

Taip pat būtinosios ginties ar būtinojo reikalingumo atveju, kai kyla pavojus žmonių ar jo paties sveikatai ir gyvybei, policijos rėmėjas galėtų panaudoti turimas specialiąsias priemones.

Vienas iš naujo įstatymo projekto iniciatorių socialdemokratas Aleksandras Zeltinis sakė tikintis, kad jį būtų galima priimti jau šiemet.

„Mūsų tikslas buvo suaktyvinti policijos rėmėjų veiklą, patobulinti, padaryti, kad žmonės aktyviau įsijungtų į šią veiklą ir dalyvautų formuojant saugią aplinką. Projekto uždaviniai - aiškiai apibrėžti policijos rėmėjų įgaliojimus viešosios tvarkos ir saugumo srityje, nustatyti jų savarankiško veikimo ribas, taip pat labai svarbu aiškiai reglamentuoti specialiųjų priemonių panaudojimo pagrindą ir tvarką. Dabartiniame įstatyme beveik neaptarta specialiųjų priemonių naudojimo tvarka - kas leistina policijos rėmėjui naudoti ir kada galima naudoti. Be to, nebuvo akcentuojamas privalomas mokymas, kad be specialaus mokymo naudotis specialiosiomis priemonėmis negalima“, - kalbėjo A.Zeltinis.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs policijos rėmėjas Vidmantas Paškevičius siūlė policijos rėmėjams įvesti uniformas, kad žmonėms nekiltų klausimų dėl asmenų civiliniais drabužiais, kartu veikiančiais su pareigūnais.

„Reikėtų policijos rėmėjo uniformos, ji galėtų būti tokia pati kaip policijos pareigūno, tik būtų skiriamieji ženklai „policijos rėmėjas“. Nes atėjus paprastai apsirengus, patruliuojant su policijos pareigūnais, žmonės galvoja, kas aš toks esu, kartais nenori net problemų pasakyti, rėmėjai turi atsitraukti (į šoną - BNS), kad žmogus kalbėtų su pareigūnu“, - sakė V.Paškevičius.

Seimas po pateikimo yra pritaręs dviem projektams, kuriais būtų plečiamos policijos rėmėjų  galios. A.Zeltinio ir Valerijaus Simuliko projektui Vyriausybė pritarė, tačiau Lino Balsio projektą, kuris dar smarkiau būtų plėtęs policijos rėmėjų galias, siūlo atmesti.

A.Zeltinio ir V.Simuliko teikiamos pataisos policijos rėmėjams leistų naudoti specialiąsias priemones dirbant kartu su policijos pareigūnais arba savigynai. Projektu siūloma, kad policijos rėmėjas kartu su policijos pareigūnais turėtų teisę panaudoti policijos ginkluotėje esančias lazdas, antrankius ir dujas, kai būtina nutraukti nusikalstamas veikas ar užkirsti kelią administraciniams teisės pažeidimams, sulaikyti juos padariusius asmenis.

Įstatymo projekte numatyta, kad specialiųjų priemonių rūšį ir jų panaudojimo ribas pasirenka pats policijos rėmėjas, atsižvelgdamas „į konkrečią situaciją, teisės pažeidimo pobūdį bei individualias pažeidėjo savybes". Patruliuodami savarankiškai, policijos rėmėjai specialiąsias priemones galėtų panaudoti tik savigynai.

Šiuo metu galiojančiame Policijos rėmėjų įstatyme neapibrėžtas specialiųjų priemonių naudojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Mano supratimu sitas asmuo neturi gedos, sazines ir padorumo jausmo. Sis asmuo "instruktavo" savo banditus taip, kad jie padarytu kuo daugiau nusikaltimu, kurie bus, anot jo, valdzios uzglaistyti. Taip ir atsitiko Klonio gatveje. Ne policininkus pasiunte, kurie uzkardytu nusikaltimus, o pasiunte banditus, kurie ir padare daugybe nusikaltimu, tame tarpe organizuotai tarpininkavo grobiant Klonio mergaite ir pries ja panaudojant jega ir chemikalus. Pries taikius zmones naudojo jega, plese Lietuvos veliava, dauze su sautuvo buoze vyriskio lytinius organus, tempe is namu ju savininkus, kaip pasalinius asmenis, na ir dar be galo daug....dalyku, kaip nusuko kameras, kad tiesa niekada nebutu surasta. Taigi turime aisku nusikalteli valdzioje, kas parodo, kad turime nusikalteliu valdzia, sedejo kaireje prezidentes puseje. O desineje atsisedo PATSAI!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių