Poledinės žūklės sezonas - atidarytas

Kuršių mariose pasirodę stintos ant ledo sutraukia vis daugiau poledinės žūklės entuziastų. Ledas kol kas tvirtas, tačiau žvejai raginami elgtis saugiai. Pareigūnai primena, kad šiemet yra naujų reikalavimų lipantiems ant užšalusių vandens telkinių.

Stintos eina. Šie magiški žodžiai nuo savaitgalio ant Kuršių marių ledo sutraukia šimtus žvejų mėgėjų. Agurkais kvepiančios žuvelės iš Baltijos jūros migruoja į nerštavietes Nemuno žiočių link. Paskui jas – ir žvejai. Kol kas daugiausia jų būriuojasi ties Klaipėda, tačiau žvejojančiųjų jau yra ir ties Juodkrante, Preila ar Nida.

Laimikiai – kaip kam pasiseka. Vietiniai juokauja, kad bent katinui po kiekvieno išėjimo ant ledo užtenka, ir su nostalgija prisimena pernykštę žiemą, kai, pasak jų, stintos kone pačios šokinėjo iš ekečių.

„10–15 kilogramų žmogui per dieną – tai yra gana dideli skaičiai. Vienetais tai būtų 300–400 vienetų per dieną. Įsivaizduokite, tiek judesių per dieną reikia padaryti su meškerėle“, – sakė žvejys Saulius Neliupšis.

Ledas kol kas itin tvirtas: ties Vente jo storis siekia 21, ties Nida – 24 centimetrus. Tačiau orams pradėjus šilti, gelbėti ant atskilusių ledo lyčių įstrigusius žvejus tenka beveik kasmet. Pernai pagalbos šauktasi itin dažnai – išgelbėti buvo 262 žmonės, 201 iš jų – per vieną operaciją. Dažniausiai į tokias situacija patenka ne vietiniai, o atvykusieji.

Ne tik gelbėtojai, bet ir žvejai pripažįsta, kad rizikuojančiųjų savo gyvybėmis tikrai yra.

„Yra tokių, kurie klauso, yra tokių, kurie neklauso. Tiems, kurie neklauso, tos prevencinės priemonės, didelės baudos padėtų – susimokėtų vieną kartą keletą tūkstančių už tokią operaciją ir, manau, kad praeitų visi norai. Tiesiog nėra pavyzdžių. Jeigu atsirastų vienas kitas toks pavyzdys, ir žmonės pradėtų galvoti. O dabar mano, kad vis tiek išgelbės“, – kalbėjo S. Neliupšis.

Neringos policijos pareigūnai sako šiemet nepaklusnius žvejus jau galės bausti nelaukiant, kol atsitiks nelaimė.

„Praėjusiais metais Neringos savivaldybė priėmė paplūdimių ir maudyklių naudojimo bei saugaus elgesio ant ledo ir vandenyse taisykles, kurios numato atsakomybę už šiuos pažeidimus. Yra numatomas įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 200 litų“, –  teigė Neringos policijos komisariato viršininkas Sigitas Šveikauskas.

Aplinkosaugininkai žada intensyviai tikrinti, ar žvejai turi leidimus žvejoti ir ar lipdami ant ledo turi specialius smaigus, kurie nuo šiemet yra privalomi. Už šio, įlūžus išsiropšti iš vandens padedančio įrankio neturėjimą taip pat grės piniginės baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių