Poezijos reformatorius V.P.Bložė švenčia 80 metų jubiliejų

Poezijos reformatoriumi literatūrologų tituluojamas poetas Vytautas P. Bložė, kuriam antradienį sueina 80 m., yra išleidęs per 20 poezijos ir kitokio žanro kūrybos leidinių.

„Pirmiausia į kūrybą reikia žiūrėti kaip į žmogaus gyvenimo pėdsaką. Žmogus kuria save, tai reiškia, jog turi ne vien galvoti apie tobulą rašymą, bet ir tobulinti save. Pavyzdžiui, būtina melstis, medituoti ar bent pasimankštinti. Be to, vengti per didelės euforijos - tai vienas žalingiausių gerai kūrybai dalykų“, - viename interviu prieš keletą metų yra kalbėjęs poetas.

Vytautas P. Bložė gimė 1930 m. vasario 9 d. Baisogaloje (Radviliškio raj.). Mokėsi Kėdainių, Šeduvos, Kauno gimnazijose. Išvežus tėvus į Sibirą, nutraukė mokslus. Yra dirbęs monteriu, buhalteriu. Studijavo Vilniaus pedagoginiame institute, dirbo Grožinės literatūros leidykloje redaktoriumi.

Poeto knygos 1966-1981 m. nebuvo spausdinamos.

V. P. Bložė yra parašęs libretų, tekstų dainoms, išvertęs M. Lermontovo, A. Puškino, N. Nekrasovo, H. Heinės, F. Šilerio, K. Kavafio ir kt. kūrinių.

Autorius yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

Poezijos reformatoriumi tituluojamas poetas yra Jotvingių premijos (1986 m.), Nacionalinės kultūros ir meno premijos (1991 m.), Poezijos pavasario (1997 m.) laureatas. Taip pat V. P. Bložė yra įvertintas už poezijos vertimus į lietuvių kalbą.

Yra pasirodę per 20 V. P. Bložės poezijos ir kito žanro kūrybos leidinių. Naujausia jo knyga - „Aš ir kt. dykaduoniai“ („Druka“, 2009). Pirmoji poeto poezijos knyga pasirodė 1961-aisiais ir vadinosi „Septyni šienpjoviai“.

Rašytojo eilėraščių išversta į anglų ir lenkų kalbas.

Režisierius Vytautas V. Landsbergis apie šį poetą, jo gyvenimą yra sukūręs keletą dokumentinių filmų: „Tėvas“ (1989), „Koncertas“ (1990), „Švendubrės šamanas“ (2001).


Šiame straipsnyje: bložė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių