Po Seimo „ne“ V. Landsbergiui traukiasi Laisvės premijų komisija

  • Teksto dydis:

Seimui antradienį nepritarus Laisvės premijų komisijos siūlymui šiemetinę premiją skirti pirmajam faktiniam Lietuvos vadovui po nepriklausomybės atkūrimo Vytautui Landsbergiui, atsistatydino didžioji dalis komisijos narių.

Iš karto po nepavykusio balsavimo iš Laisvės komisijos pirmininkės pareigų paskelbė pasitraukianti konservatorė Irena Degutienė, taip pat komisijos narė liberalė Dalia Kuodytė.

Trečiadienį per spaudos konferenciją Seime paskelbtas dar penkių komisijos narių - išeivijos atstovės Irenos Annos Gasperavičiūtės, Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataro Sauliaus Pečeliūno, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputato Nikolajaus Medvedevo, Seimo narių Mišrios grupės atstovo Povilo Urbšio ir „tvarkietės“ Onos Valiukevičiūtės - atsistatydinimo pareiškimas.

Atsistatydinantys komisijos nariai pažymi, kad rinkti kandidatą Laisvės premijai komisijai suteikė įstatymas, ir komisija, slaptu balsavimu iš septynių kriterijus atitinkančių pretendentų išrinko ir pasiūlė Seimui šiemetinę premiją skirti V.Landsbergiui – pirmajam atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovui.

„Gėdinga, kad minint Sausio 13-osios 25-metį Laisvės premija teisėtai, nepažeidžiant Laisvės premijos įstatymo ir Komisijos darbo reglamento, niekam nebus įteikta. Apgailestaujame, kad Laisvės premijų skyrimas politizuojamas, o kandidatai tampa politinių intrigų įrankiu“, - sakoma komisijos narių pareiškime.

Seimo balsavimą jie sako vertinantys kaip nepasitikėjimą Laisvės premijų komisija ir teigia nebematantys prasmės toliau tęsti savo veiklos šioje komisijoje.

Seimo narys Povilas Urbšys taip pat informavo, kad atsistatydinimo pareiškimą trečiadienį planuoja paskelbti ir į komisiją deleguoti jaunimo organizacijų atstovai, tad komisijoje liks trys nariai. „Dar norėčiau informuoti, kad šiandien bus išplatintas pranešimas likusių komisijos narių (iš jaunimo organizacijų) dėl pasitraukimo ir galime konstatuoti, kad komisijoje iš trylikos narių liks trys žmonės - du Darbo partijos atstovai ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai, ir faktiškai komisijos nebelieka“, - sakė P.Urbšys.

Beje, pats Seimo narys P.Urbšys antradienį nebalsavo dėl premijos skyrimo V.Landsbergiui. Jis BNS sakė vėlavęs į posėdį, nes tuo metu kalbėjęs su žurnalistu. Pateikimo stadijoje P.Urbšys balsavo už premijos skyrimą V.Landsbergiui.

Signataras S.Pečeliūnas pabrėžė, kad sugriuvus komisijai šiemetinė premija niekam nebus įteikta, nebent bus grįžta prie komisijos teikimo ir pakartotiniu balsavimu premija bus paskirta V.Landsbergiui. Antradienį atmetus nutarimą dėl premijos skyrimo, projektas grąžintas iniciatoriams - Laisvės premijos komisijai - tobulinti. Tik, kaip pastebi atsistatydinę jos nariai, komisijos nebėra.

Iš viso Laisvės premijos komisiją sudaro 13 narių, pasitraukus minėtiems jos septyniems atstovams, ji nebeturi kvorumo.

„Šių metų Laisvės premija nebus įteikta niekam, nes nėra jokių juridinių galimybių tai atlikti, vienintelė juridinė galimybė Seimui - grįžti prie savo teikimo ir jį patvirtinti. Ar Seimas apsispręs tokiam žingsniui pripažinti savo klaidą ir tokį elgesį - pamatysime. Tai jų valioje, galioje ir jų sąžinės reikalas“, - kalbėjo S.Pečeliūnas.

P.Urbšys taip pat sakė, kad susidarius situacijai, kai Seimas nepaskyrė 2015 metų Laisvės premijos, tokios iniciatyvos gali imtis visuomenininkai. „Susidarius tokiai situacijai, kai Laisvės premijos gali nebūti, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga labai rimtai svarsto apie įsteigimą visuomeninės tautos Laisvės premijos, pakviesti visuomenines organizacijas paremti šitą akciją, ir gali būti, kad Laisvės premija bus įteikta ne oficialios valdžios atstovų, o visuomenininkų, kurie prisidėjo prie valstybės atkūrimo“, - sakė P.Urbšys.

„Tikrai būtų sveikintina tautos iniciatyva taisyti tautos atstovų padarytas klaidas“, - reziumavo S.Pečeliūnas.

Seimas antradienį atsisakė pirmajam faktiniam šalies vadovui atkūrus nepriklausomybę V.Landsbergiui skirti Laisvės premiją. Šiemetinė premija greičiausiai niekam nebus teikiama.

Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną. Premija siekia 5 tūkst. eurų. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

Pirmoji Laisvės premija buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, antroji - Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui politiniam kaliniui Antanui Terleckui, trečioji - pogrindinės spaudos leidinio „ Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjui, arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui. Ketvirtoji premija pernai įteikta Lenkijos disidentui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Tik Landsbergiui. Negi Brazauskienei?

pykstu

pykstu portretas
Tik neLanzbergiui
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių