Po motinystės atostogų – mažiau darbo ir pinigų

Sunkmečio grimasos – po vaiko auginimo atostogų darbe niekas nelaukia. Vaikus auginantiems tėvams – perpus mažesni atlyginimai arba naujienos apie etatų mažinimą. Tiesa, darbo inspektoriai sako daugiau skundų nei anksčiau nesulaukiantys, praneša LTV informacinė laida „Šiandien“.

Pusantrų metų dukrytę auginanti vilnietė Renata Dirgelienė sako buvusi priversta pratęsti vaiko priežiūros atostogas, nes darbe jos niekas nelaukė.

„Tiesiog buvo labai aišku, kad pas mus yra mažinimai, todėl paprašė: mergaitės, jeigu galit, pabūkit dar namuose. Buvo sumažinta mūsų produkcija, o aš dirbau su produkcija, ir tiesiog buvo pasakyta, kad būtų atsisakyta paslaugų. Dėl to likau namuose dar metams“, – pasakoja R. Dirgelienė.

Moteris sako esanti tikra, kad net ir po dvejų metų pertraukos grįžti į darbą už tą patį atlyginimą jai nebepavyks, mat įmonė išgyvena ne pačius geriausius laikus.

Skundų dėl neadekvačiai pasikeitusių darbo sąlygų gausu ir interneto erdvėje. Forumuose ir tinklalapiuose tėvams rašoma, kad sunkmečiu darbdaviai nepaiso įstatymuose numatytų garantijų vaikus auginantiems tėvams – siūlo kone perpus mažesnį atlyginimą, prastesnę darbo vietą ar tiesios verčia išeiti iš darbo savo noru.

Darbo paieškos specialistai taip pat pastebi naujas sunkmečio tendencijas – į darbą po vaiko auginimo atostogų grįžtančios mamos ir tėvai darbo rinkoje nelaukiami.

„Pagrindinis nuogąstavimas, kad vaikai sirgs, kad jie dažnai turės nedarbingumo pažymėjimus ir negalės dirbti taip, kaip dirba jų kolegos. Tačiau kai kada darbdaviai neįvertina kito dalyko – tėvai yra labai motyvuoti turėti darbą“, – sako darbo paieškos specialidtė Laura Duksaitė-Iškauskienė.

Darbo teisės specialistai tvirtina, kad mažamečius vaikus auginantys tėvai ginami įstatymų, darbdavys privalo išsaugoti darbo vietą, o darbo sąlygos negali būti bloginamos.

„Darbuotojas, grįžęs iš atostogų, kokios rūšies jos bebūtų, grįžta turėdamas tokias pačias sąlygas, kokios buvo, kai buvo pasirašyta sutartis“, – teigia Vilius Mačiulaitis, vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas.

Inspektoriaus teigimu, darbuotojas, manantis, kad darbdavys pažeidžia jo interesus, gali kreiptis į Darbo inspekciją arba į teismą, tačiau skundų iš vaikus auginančių tėvų inspekcija pastaruoju metu sulaukia ne daugiau nei anksčiau. Pernai tokių buvo 30.


Šiame straipsnyje: motinystės išmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių