Po fejerverkų – į laisvę

Iškart po Naujųjų į laisvę durys bus atvertos šimtui šiuo metu šalies areštinėse bausmę už administracinius pažeidimus atliekantiems asmenims. Jau dabar konstatuojama, kad nuo sausio 1-osios įsigaliosiantis naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas įneš sumaišties tiek policijos, tiek teismų darbe.

Į areštines nepriima

Naujasis teisės aktas įves daugybę pasikeitimų – nebeliks arešto bausmės už administracinius nusižengimus.

Tačiau nuo sausio 1 d. bus numatytos sugriežtintos nuobaudos už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Pavyzdžiui, už vairavimą, kai nustatomas didesnis nei 1,5 promilės girtumas, grės baudžiamoji atsakomybė.

Naujajame kodekse vardijama ir daugiau griežtėjančių bausmių, tačiau ar iš tiesų visais atvejais kelių erelių laukia tokios griežtos sankcijos?

Klaipėdos kelių policijos pareigūnai kol kas gūžčioja pečiais ir tikina, kad ir jiems patiems iki galo dar nėra aišku, kaip veiks naujasis teisės aktas.

Pareigūnai puse lūpų prasitaria, kad areštinės net nebepriima pažeidėjų bausmės vykdymui, esą nėra prasmės to imtis, nes gruodžio 31-ąją vis tiek visi tokio pobūdžio areštantai bus išleisti į laisvę.

Išskirtiniai numeriai

Viena iš ATPK bylų, kurią ką tik išnagrinėjo Klaipėdos apygardos teismas, atskleidžia absurdišką situaciją, kuri susidarė dėl dviejų teisės aktų galiojimo sankirtos.

Nors teigiama, kad įžūlių kelių erelių nuo šiol lauks didesnė atsakomybė, panašu, jog kai kuriems pažeidėjams kol kas belieka trinti rankas iš džiaugsmo.

Gruodžio 22-ąją Klaipėdos apygardos teismo neskundžiama nutartimi į areštinę keturiolikai dienų turėjo būti pasiųstas uostamiestyje pagarsėjęs kelių erelis.

Ne kartą anksčiau už KET pažeidimus baustas Ignas Jomantas plačiau pagarsėjo lygiai prieš metus.

Šis jaunuolis į žurnalistų akiratį pateko po skandalingo incidento "Amberton" viešbutyje.

I.Jomantas kartu su keliais kitais jaunais vyrais buvo užfiksuotas įsiveržęs į užrakintas naktinio klubo patalpas. Ginčas tarp verslininkų buvo kilęs dėl nemokėtos nuomos viešbučiui.

Dėl nupjautos grandinės, išlaužtos klubo spynos vėlyvą gruodžio vakarą teko į viešbutį skubėti net automatais ginkluotiems policijos pareigūnams ir tramdyti įsibrovėlius, kurie aiškino veikiantys neva teisėtai.

I.Jomantas, po uostamiestį važinėdavo "Mercedes Benz S450" automobiliu, kurį puošė išskirtiniai valstybiniai numeriai GORA.

Dar 2014 m. šis asmuo buvo teismo nubaustas 30-ies parų areštu už KET pažeidimus.

Pažeidimų kraitis – 24 lapuose

Šiais metais šiam veikėjui ir vėl teko minti Klaipėdos rajono ir Klaipėdos apygardos teismų slenksčius.

I.Jomantas sučiuptas prie vairo, neturėdamas teisės vairuoti. Vyras kelyje Klaipėda–Liepoja skuodė 126 km/val. greičiu, kai leistina riba toje vietoje – 70 km/val.

Klaipėdos rajono apylinkės teismas šį vairuotoją buvo nubaudęs 14 parų areštu.

Vairuotojas apskundė šį sprendimą, bet Klaipėdos apygardos teismas atmetė I.Jomanto skundą ir pasiuntė vairuotoją į areštinę.

Teismo manymu, surinkta medžiaga byloja, kad toks vairuotojas nepadarė jokių išvadų, kelia grėsmę ne tik sau, bet ir aplinkiniams, o jo nuobaudų kraitis kai kam gali kelti šiurpą.

Vairuotojas baustas už važiavimą be saugos diržo, vairavo nedraustą automobilį, be techninės apžiūros, važiavo be šviesų, lenkė draudžiamoje vietoje.

I.Jomantas septynis kartus baustas už tamsintus priekinius automobilio stiklus, lėkė degant raudonai šviesoforo šviesai, keturis kartus nubaustas už važiavimą draudžiamoje vietoje, bent kelias baudas surinko už kelio ženklų nepaisymą.

Net 29 kartus šis vairuotojas baustas už greičio viršijimą, devynis kartus už vairavimą, kai tokia teisė yra atimta, ir net tris kartus už vairavimą išgėrus.

Visas šis pažeidimų pluoštas sudaro net 24 ATPK bylos lapus.

Pakvips amnestija

Atrodytų, kad tokio kelių erelio turėtų laukti ypač griežta bausmė.

Tačiau paaiškėjo, jog net ir areštu nubaustas pažeidėjas gali išsisukti menkute baudele.

Pats I.Jomantas, pasak Priekulėje registruotos įmonės atstovės, kurioje jis dirba direktoriumi, šiuo metu laiką leidžia sostinėje.

Gruodį aš jo dar nebuvau sutikusi.

"Jis išvyko darbo reikalais. Gruodį aš jo dar nebuvau sutikusi. Turėtų grįžti po sausio 4-osios. Šis telefono numeris anksčiau jam priklausė, bet dabar nežinau, kaip su juo susisiekti. Areštas paskirtas? Nežinau, kaip su juo bus. Bus, kaip bus", – I.Jomanto mobiliojo ryšio telefono numeriu atsiliepusi kalbėjo direktoriaus pavaduotoja prisistačiusi mergina.

Klaipėdos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Stasiulis tikino, kad kažin ar šis nuolatinis policijos pareigūnų klientas skubės atlikti jam paskirtą bausmę.

"Tokiai bausmei taikoma metų laiko senatis. Tai reiškia, kad bausmę privalu atlikti per metus. Visi jie neskubės atlikti paskirtos nuobaudos, nes nuo Naujųjų metų nebeliks administracinio arešto. Visi tie, net ir kurie šiuo metu yra sulaikyti, bus paleisti. Kiek žinau, Klaipėdos areštinėje dabar yra apie 30 areštą atliekančių asmenų. Visi jie bus išleisti švęsti Naujųjų metų. Ta proga jiems pakvips amnestija", – tikino R.Stasiulis.

Pagrūmos pirštu

Areštinėje šiuo metu nuobodžiauja ne tik kelių ereliai, bet ir už kitus pažeidimus arešto susilaukę asmenys.

Į laisvę nebus paleisti tik tie, kurie arešto bausmę gavo pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius.

"Kodeksas keičiasi kardinaliai. Keičiasi ne tik administracinės nuobaudos paskyrimo tvarka, bet ir nuobaudos galiojimo laikas. Pradžia bus labai sunki, nors aš vertinu, kad einame civilizacijos link. Senasis kodeksas buvo priimtas dar prieš tris dešimtmečius, jis moraliai pasenęs", – savo vertinimą apie naują teisės aktą išsakė R.Stasiulis.

Nuo sausio vairuotojų laukia ne tik išaugusios baudos už KET pažeidimus, tačiau ir kai kurios išlygos.

Už kai kuriuos pažeidimus pareigūnai tik pagrūmos pirštu vairuotojui ir apsiribos įspėjimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
O kaip bus jei aš nusižengimą padariau dar pagal senus įstatymus??

Vika

Vika portretas
Kaip buvo betvarkė,taip ir liks...Per daug nuolaidžiaujama nusikaltėliams.,ypač kelių "ereliams" ir girtiems už vairo....

Anonimas

Anonimas portretas
kvaili įstatymai ir politikai kurie nesidomi tokiais rezonansiniais nusikaltėliais
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių