P.Malakauskas: išeinu pačiu laiku (interviu)

Povilas Malakauskas įsitikinęs, kad iš Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus pareigų traukiasi pačiu laiku.

Po to, kai Seimas ketvirtadienį 82 balsais už, 3 prieš ir 12 susilaikius pritarė VSD vadovo pasitraukimui, P.Malakauskas, atsakydamas į žurnalistų klausimus, tvirtino tikįs, kad jo atsistatydinimas leis „stabilizuoti padėtį“ saugumo sistemoje. Tačiau pasitraukiantis VSD vadovas nekomentavo, kodėl jam nepavyko tos padėties stabilizuoti.

- Pasidarė lengviau po tokio balsavimo?

- Niekada neieškojau lengvo gyvenimo. Žmonės yra skiriami į tokias pareigas, žinodami, kad ateina laikinai – gali būti kadencija, gali būti trumpiau, gali būti ir ilgiau. Dėl to aš tam tikrai buvau pasiruošęs.

Pagrindinis mano išėjimo motyvas buvo stabilizuoti situaciją. Ir jeigu ji yra sudėtinga, jeigu įtampa yra didelė, nieko ypatingo nėra, kad išeinu. Jeigu tai stabilizuos situaciją, tai bus esminis rezultatas ir gyvenimas parodys, ar mano asmeninis apsisprendimas yra teisingas.

- Susidarė įspūdis, kad ne savo noru traukiatės. Tai kaip yra iš tiesų?

- Būsiu nuobodus, kaip visuomet. Aš nekomentuoju prielaidų arba kas kam koks įspūdis susidaro. Yra faktai, jie yra tokie, kokie yra. Aš liksiu statutiniu darbuotoju ir po šios dienos sprendimo. Nes tai yra tarnyba, kur statutiniu lieki ne tik iki to laiko, kol dirbi, bet iki tol, kol gyveni. Ir aš juo liksiu.

- Kodėl jums nepavyko stabilizuoti situacijos?

- Čia yra labai daug įvairiausių priežasčių. Tikrai nenoriu jų komentuoti. Tam yra specialūs posėdžiai, specialūs formatai ir tuose formatuose, uždaruose posėdžiuose šie klausimai yra sprendžiami.

Vistik, tikiuosi, tos priežastys bus pamažu bus šalinamos ir VSD, tai yra Lietuvos žvalgyba ir kontržvalgyba, pagaliau taps tuo, kuo aš siekiau – nematoma, kvalifikuota tarnyba, kurios darbo rezultatai bus žinomi tik sprendimų priėmėjams.

- Kai kurie parlamentarai sako, kad jūsų pasitraukimas yra nelaiku, įneša dar daugiau gandų. Sutinkate?

- Tai irgi labai įdomi diskusija – laiku ar nelaiku. Man atrodo, kad laiku. O kaip bus iš tikrųjų, gyvenimas parodys.

Kai kalbame apie žvalgybą ar kontržvalgybą, daugelį klausimų ir problemų išsprendžiame per tam tikrą laiką. Istorija parodo. Ji parodys, kaip yra šiuo atveju.

- Kodėl neatleidote kai kurių pavaduotojų, kaip iš jūsų buvo reikalaujama? Sakoma, kad tapote tiesiog tų pavaduotojų auka...

- Jeigu prisiminsite, ką aš sakiau, tai galiu priminti, kad pavaduotojai gali būti atleisti tik tuomet, kai tas bus naudinga departamentui ir valstybei. Kiekvienam sprendimui yra savas laikas, ypač tokiose tarnybose, kaip VSD.

- Kiekvienas atleidimas pirmiausia yra prezidento prerogatyva. Aš neskiriu pavaduotojų ir jų neatleidžiu. Tai yra ne mano prerogatyva. Kiti darbuotojai gali būti atleidžiami ir paskiriami direktoriaus. Tą aš jau dariau. Bet aš tą dariau tik tuomet, kai tai yra naudinga departamentui.

- Vadinasi, nebuvo prezidento sutikimo atleisti tuos pavaduotojus?

- Dar kartą sakau – departamento direktorius ir pavaduotojai yra skiriami prezidento. Departamento direktoriaus paskyrimas ir atleidimas dar turi būti patvirtintas Seime. Aš neskiriu pavaduotojų.

- Ar buvo bent jūsų iniciatyva keisti tuos pavaduotojus?

- Dar kartą – neskiriu pavaduotojų. Juos skiria ir atleidžia prezidentas.

- Jums priekaištauta, kad buvote įtakojamas valstybininkų klano. Ką galėtumėte į tai atsakyti?

- Čia klausimas ne man. Bet aš niekada niekieno nebuvau įtakojamas. Aš priiminėjau sprendimus pats, taip, kaip man atrodė, kad jie yra teisingi. Aš vadovavausi tik tomis vertybėmis, tais principais, kuriuos turiu. Ir toliau jais vadovausiuos.

- Ką toliau veiksite, ar žinote?

- Nežinau.

- Gal į diplomatinę tarnybą?

- Tikrai nieko nežinau. Aš visuomet priiminėju sprendimus taip, kad pirmiausia išsisprendžiu einamąsias problemas, o tuomet imuosi kitų, ateities darbų.

- Jūs valstybės tarnyboje dirbsite toliau ar eisite į privatų verslą?

- Nieko negaliu dabar komentuoti. Dar negalvojau ir nežinau.

- Tai iš ko gyvensite, kai darbo neturėsite?

- Tikiuosi, kad aš turėsiu vienokį ar kitokį darbą.

- Ar grįšite į savo buvusią partiją – Tėvynės sąjungą?

- Nežinau. Aš manau, kad artimiausiu metu aš tikrai nedalyvausiu jokiame politiniame gyvenime. Apskritai, nemanau, kad tokį darbą dirbantys žmonės gali dalyvauti politiniame gyvenime. Bent jau kurį laiką.

- Kur jums labiau patiko dirbti – STT ar VSD?

- Man visuomet labai patiko dirbti valstybės tarnyboje.

- Kas galėtų užimti jūsų vietą?

- Lietuvoje yra labai daug puikių žmonių. Tarp jų ir tarp žurnalistų.

- Opozicija sakė, kad jūs išeinate, nes jautėte spaudimą. Jie taip suprato. Tai tiesa?

- Tai klausimas tiems, kurie taip sakė. Aš visiems sakau, kad tai yra mano asmeninis apsisprendimas.


Šiame straipsnyje: Malakauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių