Pirmtaką apdergęs VST vadas R. Pocius pamiršo skambius pažadus?

Prieš kelerius metus Viešojo saugumo tarnybai (VST) ėmęs vadovauti  Ričardas Pocius viešai apdergė buvusius tarnybos vadovus ir skelbė iš esmės pakeisiantis VST. Šandien norisi paklausti: ar tai įvyko?

Kaltinimai subliūško

"Drakonas nugalėtas – tegyvuoja drakonas", – seno animacinio filmuko frazė peršasi prisiminus, kaip kategoriškai situaciją VST viduje prieš keletą metų vertino naujai paskirtas tarnybos vadas R.Pocius. Pareigūnai viešai įtarti galintys atsukti ginklus prieš Lietuvą, buvo kalbama apie pasenusią techniką, giminystės ryšiais aplipusius VST postus. Viskas buvo taip blogai, kad užsimota iš pagrindų pakeisti VST ir formuoti vakarietišką tarnybą.

Buvęs tarnybos vadas generolas Sergejus Madalovas jau išėjęs į pensiją buvo nulinčiuotas, kad tarnyboje dirbo jo dukra, žentas. Buvęs vadas viešai teisinosi, kad jaunos poros meilės ugnis įsiliepsnojo abiem jau minant tarnybos slenksčius. Susidarė įspūdis, kad į pensiją išėjusio vado žodžiai buvo priimami su lengva šypsenėle. Neatsirado daug norinčiųjų pripažinti, kad S.Madalovas padarė daugiau gera nei bloga.

Dėl nelojalių Lietuvai pareigūnų pradėti tyrimai subliūško. Minėtų šimtų nelojaliųjų skaičiai mažėjo iki dešimčių ir galiausiai dėl lojalumo priekaištų nerasta.

Negana to, "Kauno diena" išsiaiškino, kad naujojo vado garsios kalbos apie skaidrumą ir vakarietiškus standartus tebuvo tuščias oro burbulas.

Vidaus tarnybos generolu tapęs R.Pocius linkęs toleruoti savo pavaldinių įdarbintus giminačius. "Kauno dienai" šaltiniai VST pasakojo, kad toks R.Pociaus elgesys nėra atsitiktinis. "Jis gina tuos, kurie padėjo nulinčiuoti buvusį vadą S.Madalovą", – užsiminė pareigūnai.

VST skelbiasi 100 proc. įvykdžiusi 2016 m. užsibrėžtus uždavinius. Tik kritikuotas senojo drakono veiklas naujasis drakonas, regis, sėkmingai pritaikė savo valdomai karalystei.

Vengia viešumo

VST vadas R.Pocius, pažadėjęs formuoti vakarietišką tarnybos modelį, atrodo, liko prie savaip suprantamo modelio. Kaip jau minėjome, vadui suteiktas generolo laipsnis, įsigyta technikos, rengiamos pratybos. Lyg ir nieko tokio, ko anksčiau nėra buvę.

Į akis krenta pagal simpatijas priimami sprendimai, kuriai žiniasklaidos priemonei teikti informaciją, o kuriai – ne.

"Kauno diena" šių metų balandžio 26 d. raštu paprašė vado atsakyti į keletą klausimų. Dėmesio sulaukėme iš VST štabo Tarptautinio bendradarbiavimo ir informacinės paramos skyriaus vedėjo Evaldo Vaitkaus. Jis paaiškino, kad vadas išvykęs ir tik kitą savaitę galės susipažinti su klausimais. Tad liko laukti, nors "Kauno dienai" jau yra tekę patirti generolo R.Pociaus ignoravimą.

Kitą savaitę dienraštis buvo priverstas priminti apie pažadą. E.Vaitkus pasiūlė kreiptis į vado referentę. Tai buvo tarsi ženklas, kad galima skambinti varpais, – girdės tik tie, kurie norės. Po malonaus referentės pažado perduoti vadui apie žiniasklaidos prašymą teko kreiptis į VST šeimininkę Vidaus reikalų ministeriją.

Nieko asmeniško, tik prašymą įvertinti ir pakomentuoti faktą, kad generolas R.Pocius ignoruoja "Kauno dieną", ignoravo ir ministras Eimutis Misiūnas. Tačiau gegužės 10 d. į "Kauno dienos" klausimus atsakė VST štabo Tarptautinio bendradarbiavimo ir informacinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Jeskevič. Užtruko viso labo 14 dienų. Operatyvu? Vakarietiška?

Iš anksto užstojo

Grįžkime į tarnybą. VST įkūrėjas S.Madalovas – pensijoje, ir visa, kas buvo su juo, liko istorija. Išskyrus dešiniąja generolo S.Madalovo ranka laikytą VST vado pavaduotoją Joną Zautrą. Geras senajam drakonui ir dar geresnis naujajam?

Po skandalingų pranešimų apie giminystės ryšius tarnyboje J.Zautros giminių ratas VST liko faktiškai nepakitęs. Generolui R.Pociui ėmus viešai skalbti tarnyboje dirbančius pareigūnų giminaičius, užkliuvo ir J.Zautros šeima, tačiau, priešingai nei S.Madalovas, J.Zautra atsipirko tėvišku pabarimu.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad VST vado pavaduotojas J.Zautra supainiojo interesus, kai sprendė sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus. VTEK pasiūlė, kad Vidaus reikalų ministerija skirtų pareigūnui tarnybinę nuobaudą.

VTEK interesų konfliktą įžvelgė įvertinusi tuomečio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio pateiktą informaciją, kad J.Zautra 2013 ir 2014 m. nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus – priėmė palankius sprendimus toje pačioje tarnyboje dirbantiems savo žmonai, dukrai, sūnui, marčiai, žentui ir svainiui.

Jis pasirašė ir vizavo VST vado įsakymus, pareigūnų atestacijos lapus, kvalifikavimo komisijos išvadas, skyrė pareiginės algos priemokas. Etikos sargų nuomone, J.Zautra turėjo informuoti VST vadą ir priimant sprendimus kartu dalyvavusius asmenis (o laikinai eidamas vado pareigas – vidaus reikalų ministrą) apie esamą interesų konfliktą ir jokia forma nedalyvauti tolesnėje procedūroje.

Dar iki šių VTEK išvadų interviu žiniasklaidai R.Pocius pareiškė: "Bet, būtina pasakyti, didelė dalis tų giminaičių ar šeimos narių gerai ir sąžiningai tarnauja, atlieka savo pareigas. Tokia yra ir pulkininko J.Zautros šeima. Tačiau dalis vadų giminaičių net nežino savo pareigų, nežino, ką jie turėtų veikti tarnyboje. Jie tik žino, kad du kartus per mėnesį reikia iš bankomato pasiimti atlyginimą."

Nepotizmas gajus

J.Zautra, tarnaudamas VST pagrindu buvusiame 1-ajame pulke, koja kojon žengė su tuomečiu vadu generolu. Gal ne šiaip sau į pensiją išėjęs generolas S.Madalovas sakė studijuosiantis Bibliją. Kristų išdavusio artimiausio mokinio Judo epizodas galėtų būti vertas gilesnės analizės.

Buvęs vidaus reikalų ministras S.Skvernelis palaikė VST vado R.Pociaus užmojus ir žadėjo, kad nepotizmas nebus toleruojamas.

VST ką tik patvirtino, kad, išskyrus VST vado pavaduotojo J.Zautros sutuoktinę, visi kiti artimieji tęsia tarnybą. Pavaduotojo dukra Rita Zautraitė-Baukuvienė yra Kauno dalinio 5-osios kuopos 2-ojo būrio jaunesnioji specialistė. Jos sutuoktinis, J.Zautros žentas Valdas Baukus, eina tarnybos Pajėgų tiesioginės paramos valdybos Specialaus transporto centro 3-iojo automobilių būrio jaunesniojo specialisto pareigas.

Sūnus Jonas Zautra – Kauno dalinio 2-osios kuopos 1-ojo būrio vadas. "Kauno dienos" šaltinių duomenimis, anksčiau dirbo tėvo vairuotoju, o tai esą nesuderinama pagal statutą. Marti Eglė Zautrienė – Kauno dalinio 4-osios kuopos 3-iojo būrio jaunesnioji specialistė.

J.Zautros sesers vyras Viktoras Iliuchinas dirba Tarnybos Pajėgų tiesioginės paramos valdybos Specialaus transporto centro 3-iojo automobilių būrio vairuotoju.

VST, atsakydama "Kauno dienai", pridūrė: "Tiesioginio pavaldumo ryšių su tarnybos vado pavaduotoju Jonu Zautra nė vienas jų neturi." Net ir VTEK komisijai išaiškinus, kad J.Zautra viršijo savo įgaliojimus, palaimindamas artimųjų atestavimo lapus ir priedų prie algų skyrimą, jam pakako tik papeikimo.

Dvigubi standartai? Pirmtako S.Madalovo veiklą R.Pocius išdėjo į šuns dienas. O pavaduotojo pareigas eiti likusį J.Zautrą viso labo pabarė ir toliau glosto?

O gal kaip tik tai ir yra VST vado įsivaizduojamas vakarietiškas tarnybos modelis ir S.Skvernelio skelbtas karas su nepotizmu?

Jeigu nepavyks tarnybos išjudinti, užtikrinti bent kiek didesnio pareigūnų aprūpinimo ir apsaugos per artimiausius keletą metų, vadinasi, valstybės veikianti sistema ne mano dantims – munduras ant vinies atsidurs anksčiau.

Tarnyboje – tvarka?

"Kauno dienai" šaltiniai VST vardijo ir daugiau J.Zautros nuodėmių: klastojamas dirbtų valandų skaičius, asmeninėms reikmėms naudojamas tarnybinis automobilis, veikia nelegali lentpjūvė.

VST paneigė, kad atliekamas tyrimas dėl galimo žiniaraščių klastojimo, esą dėl to nebūta ir jokio konflikto tarp J.Zautros ir Vilniaus dalinio vado Sandriaus Survilos. VST tikina, kad apie tai nieko nėra girdėję.

VST paaiškino, kad tarnybos vado pavaduotojas J.Zautra gali laikyti tarnybinį automobilį prie namų atliekant pavestą tarnybinę užduotį, esant skubiam iškvietimui ne darbo metu dėl galimų ekstremalių arba ypatingų situacijų. Manykime, kad "Kauno dienos" šaltinių pastebėtas tarnybinis automobilis prie J.Zautros namų stovėjo būtent dėl minėtų aplinkybių.

VST tvirtina, kad tarnybos poligonuose nebuvo ir nėra lentpjūvių ir apie tai nežinoma, nors šaltiniai teigia lentpjūvę, kurioje buvo tvarkoma karininkų privačiuose miškuose kirsta mediena, buvus vieša paslaptimi.

Juolab kad R.Pocius apie netvarką VST yra sakęs: "Pareigūnai buvo naudojami nelegaliems darbams atlikti. Dalis jų netgi išvis neidavo į tarnybą, o dirbdavo kitus su tarnyba nesusijusius darbus: nuo privačios apsaugos iki anglių krovimo, nuo sporto, atstovaujant federacijoms, iki vadovavimo gimnazijai. Buvo nuolat teikiamos paslaugos privačiam ir viešajam sektoriui."

2015 m. pabaigoje kalbėdamas su Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo atstovais generolas R.Pocius atskleidė savo tolesnius planus: "Penkerius metus turiu ką veikti, po to kabinsiu mundurą ant vinies ir eisiu į užtarnautą poilsį. Jeigu nepavyks tarnybos išjudinti, užtikrinti bent kiek didesnio pareigūnų aprūpinimo ir apsaugos per artimiausius keletą metų, vadinasi, valstybės veikianti sistema ne mano dantims – munduras ant vinies atsidurs anksčiau."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kolega

Kolega portretas
tikiu Pocium kad jis pakeis VSTi gera puse SEKMES DARBE

//////...............

//////............... portretas
y tokias ,, ystaigas,,, tarnaut eina tik degeneratai ir potologiniai ,,,patrijotai,,, varijotai , manau ta visi iki vieno zino ir skaite , ziurejo ir mate.....kaip sie valstybes ir tautos gynejai su malonumu ir pasitenkinimu veiduose , pleskino is sautuvu y pensininkus ,mokytojus vaikus --atejusius prasyt padidint alga...

pitkiz

pitkiz portretas
bl...t budu nezabudu etot paravoz-aplamai visi tarnavę kada nors,bele kur,bele kada,supranta,kad sistema niekuo nesiskiria nuo sovietinės armijos tradicijų-prisitaikėliai,padlaižiai.Neturiu nieko bendro su VST,bet MEDALOVĄ gerbiu-sukūrė "šaiką", iš savų,pažįstamų(kas nori kariaut su mediniais automatais?) iki rimtos struktūros ir atsirado "moralistų,gelbėtojų,patriotų ir reformatorių-geradarių,šventuolių-ant gatavo medalių pasikabint apšikant kitus-net šlykštu tęst pasidarė.Išvadas darykitės patys-politikams nedaeis.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių