Pirmąjį Seimo posėdį pradės konservatorė

Naujai išrinktame Seime vyriausia amžiumi taps Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narė Vida Marija Čigriejienė. Jai bus patikėta garbė vesti pirmąjį Seimo posėdį.

1936 metų spalio 4 dieną gimusi politikė užtikrintai laimėjo parlamentaro mandatą Panemunės apygardoje Kaune. Ji antrame rinkimų ture nugalėjo Tautos prisikėlimo partijos atstovą Tomą Eitutį.

Pagal Konstituciją, pirmąjį naujojo Seimo posėdį pradeda vyriausias amžiumi Seimo narys. Jis veda plenarinį posėdį iki visi išrinktieji parlamentarai prisieks ir slaptu balsavimu bus išrinktas naujasis Seimo pirmininkas, kuris tuomet perima vadovavimą diskusijoms.

Spėjama, kad pirmasis naujojo Seimo posėdis įvyks lapkričio 14 arba 17 dieną. Datą turi nustatyti Prezidentas savo dekretu po to, kai ateinantį savaitgalį bus paskelbti galutiniai Seimo rinkimų rezultatai ir paskelbtas galutinis išrinktų parlamentarų sąrašas.

Ne pirmas kartas istorijoje

Naujausioje Lietuvos istorijoje pirmuosius parlamentų posėdžius vesdavo garbaus amžiaus vyriškiai. 1992 metais tai buvo tuomet Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos demokratinės darbo partijos atstovas akademikas Juozas Bulavas, 1996 metais – pagal konservatorių sąrašą išrinktas rašytas Jonas Avyžius.

Net du kartus garbė pradėti naujojo Seimo posėdžius teko daktarui Kaziui Bobeliui. Tai buvo 2000 metais, kai K.Bobelis buvo į Seimą išrinktas vienmandatėje Marijampolės apygardoje kaip Krikščionių demokratų sąjungos keltas kandidatas, ir 2004-aisiais, kai jis į parlamentą pateko pagal Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos kandidatų sąrašą.

Bet tarpukario Lietuvoje jau buvo atvejis, kai demokratiškai išrinkto parlamento darbą pradėjo moteris. 1920 metais rašytoja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė atidarė Steigiamąjį Seimą ir kurį laiką vadovavo jo posėdžiui iki pirmininku buvo išrinktas Aleksandras Stulginskis. G.Petkevičaitė-Bitė irgi buvo vyriausia amžiumi parlamentarė.

Jauniausia – irgi moteris

Jauniausia naujajame Seime taps irgi konservatorė Agnė Bilotaitė, gimusi 1982 metų sausio pabaigoje. Ji į parlamentarus patenka pagal TS-LKD daugiamandatės apygardos kandidatų sąrašą.

2004 metais jauniausiojo amžiumi Seimo nario vardas atiteko liberalui Eligijui Masiuliui, kuriam tada tik ką buvo sukakę 30 metų.

E.Masiulis buvo jauniausias ir 2000 metais išrinkto Seimo narys. Kai jis pirmą kartą tapo parlamentaru, jam tebuvo 26.

1996-aisiais išrinktajame Seime jauniausias buvo tuomet nepriklausomas kandidatas, vėliau vienu iš Valstiečių partijos lyderiu tapęs Ramūnas Karbauskis. Tuomet jam tebuvo 27-eri.

Kandidatu į parlamentarus galima tapti sulaukus 25 metų.


Šiame straipsnyje: rinkimai,seimas,čigriejienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių