Piliečiai dažnai nepagrįstai skundžia teisėjus

Teisėjų etikos sargai konstatuoja, kad gerokai padažnėjo atvejų, kai piliečiai nepagrįstai skundžia teisėjus.

Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK) trečiadienį išplatino pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad „nepalankių teismo sprendimų sulaukę ir, spėjama, dėl to teisėjų elgesio etiškumu suabejoję asmenys komisiją užvertė skundais, kuriuose teisėjams iškelti drausmės bylas dažnai prašoma nepagrįstai“.

Pasak TEDK, skundų, pareiškimų ar teikimų, kuriuose prašoma įvertinti vieną ar kitą teisėjo poelgį teismo proceso metu, skaičius pastaraisiais mėnesiais, palyginti su ankstesniais metais, išaugo ir toliau didėja. Sausį–kovą TEDK jau pasiekė 128 teisėjų darbu nepatenkintų piliečių kreipimaisi. Pernai per tą patį laiką jų buvo gauta 70, o 2011-ųjų IV ketvirtį − 90.

Tačiau TEDK nurodė, kad didžioji pateiktų skundų ir pareiškimų dalis nepriskirtini šios komisijos kompetencijai. Praėjusį ketvirtį teikėjams iš viso grąžinti 99 skundai.

„Pareiškėjai labai dažnai į mus kreipiasi siekdami, kad TEDK peržiūrėtų konkrečiose bylose teismų priimtus sprendimus, nuosprendžius ar nutartis. Komisija neturi teisės tikrinti teismo procesinių dokumentų pagrįstumo. Dėl jų peržiūrėjimo turėtų būti paduodami apeliaciniai, atskirieji ar kasaciniai skundai“, – apie į TEDK plūstančius tokius skundus kalbėjo šios komisijos pirmininkas Algis Norkūnas.

Komisijos pirmininko teigimu, į TEDK besikreipiančiųjų skaičiai rodo, kad visuomenė žino savo teises ir į teismo proceso etikos pažeidimus nėra linkusi žiūrėti pro pirštus. Tačiau, anot

A.Norkūno, „nesinorėtų, kad teisėjų etikos pažeidimus svarstanti TEDK žmonių būtų piktybiškai naudojama savo nepasitenkinimui, pralaimėjus teismo procesą, reikšti“.

„Analizuojant pateiktuose skunduose nurodytas aplinkybes neretai kyla mintis, kad į TEDK kreipiamasi siekiant nubausti vienoje ar kitoje byloje nepalankų sprendimą priėmusį teisėją. Galbūt taip tik siekiama išreikšti savo nepasitenkinimo pralaimėjimu kartėlį“, – svarstė TEDK pirmininkas.

A.Norkūnas atkreipė dėmesį, kad nuo šio mėnesio TEDK darbą pradeda Seimo pirmininkės Irenos Degutienės paskirta naujoji narė Janina Novagrockienė. Ji pakeis iš TEDK pasitraukusį Darių Kuolį.


Šiame straipsnyje: teisėjaiteismai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių