Pėsčiųjų žygiu pagerbti partizanai

Pėsčiųjų žygiu paminėtas Merkinės puolimo, kurį istorikai vertina kaip vieną didžiausių partizaninio karo puolamųjų operacijų, 70-metis. 1945-ųjų gruodį Dainavos apygardos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago vadovaujami kovotojai už Lietuvos laisvę bandė išvaduoti Merkinės miestelį.

Daugiau nei 500 savanorių skautų, karių ir žygeivių klubų narių išsiruošė Dzūkijos partizanų takais. Žygio trasa Dzūkijos miškuose su trimis sustojimais – 25 kilometrai.

Vietoje iš stotelių, partizano, politinio kalinio Juozo Jakavonio-Tigro tėvų sodyboje žygeivių laukė kareiviška košė ir arbata. Jie apžiūrėjo Dainavos apygardos partizanų vado Adolfo-Ramanausko-Vanago vadavietę, kur buvo planuota puolimo operacija.

„Daugiau nei dvi savaites buvo planuota, buvo įvairių planų. Puolimo metu žuvo 4 partizanai, bet buvo parodyta, kad partizanai gali padaryti tai, ką užsibrėžę“, – pasakojo Merkinės puolimo operacijos dalyvis, partizanas Juozas Jakavonis.

Daugiau apie itin reikšmingą Merkinės puolimą ir įdomių istorijų apie partizanus galite išgirsti LRT TELEVIZIJOS reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių