Pertvarkius prokuratūros struktūrą vadovų sumažėjo perpus

Nuo antradienio įsigalioja nauja Lietuvos prokuratūros struktūra – vietoj 51 pradėjo veikti 10 apylinkių prokuratūrų. J7 veiklos teritorijos suderintos su teismų ir ikiteisminio tyrimo įstaigų veiklos teritorijomis.

Pasak Generalinės prokuratūros, nepaisant pertvarkos šalies rajonuose gyvenantys žmonės prokurorus pasieks kaip ir iki šiol – apylinkių prokurorų darbo vietos liks ten pat, kur buvo.

„Šia struktūros pertvarka palengvintas tarpinstitucinis bendradarbiavimas ir sudarytos prielaidos efektyvesniam nusikaltimų tyrimui. Nuo šiol bus tolygiau paskirstomi prokurorų darbo krūviai, efektyviau formuojama vieninga nusikalstamų veikų tyrimo praktika ir išvengiamas funkcijų dubliavimas“, - teigiama prokuratūros pranešime.

Struktūros pakeitimas leido perpus sumažinti vadovų skaičių – iš 187 vyriausiųjų prokurorų ir jų pavaduotojų liko 93. Visiems buvusiems vadovams pasiūlyta eiti prokurorų pareigas, taip padidinant tiesiogiai bylas tiriančių prokurorų skaičių.

„Džiaugiuosi, kad prokuratūrai pavyko žengti drąsius žingsnius ir atsisakyti gremėzdiškos bei sudėtingos prokuratūros struktūros, kai Generalinė prokuratūra turėjo tiesiogiai komunikuoti su 56 teritorinėmis prokuratūromis. Po pertvarkos nebelieka kurioziškų, demoralizuojančių prokurorus ir pykdančių visuomenę situacijų, kai vyriausiasis prokuroras vadovauja dviem ar net vienam prokurorui. Esu tikras, kad naujoje prokuratūros struktūroje atsiradę apygardų prokuratūrų specializuoti skyriai užtikrins kvalifikuotesnį sunkiausių ir sudėtingiausių nusikaltimų tyrimą, o nuo tokių darbų atlaisvinti apylinkių prokurorai galės daugiau dėmesio skirti vietinių žmonių problemoms ir labiausiai paplitusių nusikaltimų nuosavybei ir asmens sveikatai tyrimams“, – pranešime cituojamas generalinis prokuroras D.Valys.

Jau nuo šių metų gegužės mėnesio, pasibaigus pirmajam prokuratūros pertvarkos etapui, iki tol veikusios 56 teritorinės prokuratūros buvo pertvarkytos į 5 apygardų prokuratūras, apylinkių prokuratūros tapo apygardų prokuratūrų padaliniais. Nuo pirmojo prokuratūros pertvarkos etapo apygardų prokuratūrose veikia specializuoti ekonominių, finansinių, smurtinių, organizuotų ir korupcinių nusikaltimų tyrimo skyriai bei viešojo intereso gynimo skyriai.

„Tokiu būdu pasiekta, kad visus sunkiausius ir sudėtingiausius nusikaltimus tirtų atitinkamose srityse besispecializuojantys ir dėl to aukštesnę kvalifikaciją turintys specializuotų skyrių prokurorai“, - sakoma pranešime.


Šiame straipsnyje: prokuratūraDarius Valys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių