Pergalėse su karu keliuose - priekaištai teismams

Praėjusiais metais žuvusiųjų keliuose skaičius buvo mažiausias nuo 1965 metų, rekordas pasiektas ir per Naujuosius metus - per visą savaitę nežuvo nei vienas žmogus.

Žuvusiųjų nėra

Per savaitę, nuo gruodžio 28-osios iki sausio 3 dienos, eismo įvykiuose nežuvo nei vienas žmogus, o įvykių, kuriuose būtų nukentėję žmonės, taip pat įvyko palyginti nedaug. Per šių metų pirmąsias tris paras užregistruota tik 10 eismo įvykių. Juose sužeista 12 žmonių, tarp jų - 9 metų keleivė.

Tik vieną autoįvykį sukėlė neblaivus vairuotojas. Šis incidentas užregistruotas sausio 1-osios popietę Marijampolės savivaldybėje, Liudvinavo miestelyje.

Atbuline eiga važiuojantis automobilis „Volkswagen Golf" kliudė 61 metų pėsčiąją. Moteris dėl sunkios galvos traumos paguldyta į ligoninės reanimaciją. 22 metų automobilio vairuotojui, šios savivaldybės Želsvos kaimo gyventojui nustatytas vidutinis 1,93 promilės girtumas.

Praėjusių metų sausio 1-3 d. buvo daug skaudesnės: užregistruoti net 32 eismo įvykiai, kuriuose 4 žmonės žuvo (2 pėstieji ir 2 vairuotojai) ir 41 buvo sužeistas. Tarp pastarųjų - 8 nepilnamečiai. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 3 eismo įvykiai.

Pasak Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos pareigūnų, šiais metais eismo sąlygos buvo sudėtingos: sniegas, slidūs ar provėžuoti keliai, todėl nelaimių tikėtasi daug daugiau. „Vairuotojai išlaikė egzaminą - kelyje elgėsi atsakingai ir saugiai“, - džiaugiasi pareigūnai.

Rekordiniai metai

Praėjusiais metais Lietuvoje, pirminiais duomenimis, eismo įvykiuose žuvo 368 žmonės, t. y. 131 mažiau nei 2008-aisiais, sužeista 1334 žmonėmis (beveik 23 proc.) mažiau nei 2008 m. ( 2009 m. sužeista 4484, 2008 m. - 5818).

Tokio žuvusiųjų skaičiaus nebuvo nuo pat 1965 metų, nors tuo metu keliuose važinėjo vos keliasdešimt tūkstančių autotransporto priemonių, o dabar - apie 2 mln.

Beveik per pusę sumažėjo eismo įvykių, kuriuos sukėlė neblaivūs kelių eismo dalyviai (2009 m. - 288, 2008 m. - 508).

2009 m. įvyko beveik 1000 mažiau eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės, nei 2008 m., (2009 m. - 3844, 2008 m. - 4796). Palyginti su 2005 m., eismo įvykių sumažėjo beveik 3000 (2005 m. - 6771).

Savi nebepadeda

Pasak susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio, padėties gerėjimas šalies keliuose jau matomas antrus metus iš eilės. Priežastys to kelios.

„Vis dar veikia tai, kad 2007 m. pabaigoje buvo labai sugriežtinta atsakomybė už kelių eismų taisyklių pažeidimus neblaiviems vairuotojams. Tai akivaizdžiai matome studijuodami statistiką“, - portalui sakė ministras.

Antra labai sėkminga, tačiau daug kam nepatinkanti priežastis - kelių policijos reidai ir neplanuoti pasikeitimai.

„Dažnas atvejis, kai savuose rajonuose vietiniai veikėjai pažįsta vietinius policininkus ir žino - nestabdys, o jei sustabdys, susitarsime. Dabar “tartis” sunkiau. Pradėjome taikyti praktiką - nieko neinformavus į vieną ar kitą rajoną visiškai iš kito Lietuvos krašto atvažiuoja policijos pareigūnai ir vykdo akciją. Taip jau įkliuvo ne vienas įtakingas rajonų veikėjas. Tokios akcijos šios kategorijos žmones pristabdo piktnaudžiauti alkoholiu už vairo”, - kalbėjo E.Masiulis.

Kova su “dėmėmis”

Trečia priežastis, pasak susisiekimo ministro, kodėl mažėja avarijų keliuose - investicijos į taip vadinamąsias “juodąsias dėmes”.

Itin pavojingose vietose padaugėjo žiedinių sankryžų. Jose žmogus nori to ar nenori, bet yra priverstas pristabdyti.

Daug kur, ypač magistraliniuose keliuose, uždrausti posūkiai į kairę. Nors ministerija dėl to sulaukia gyventojų pasipiktinimo, esą jiems pasunkėjo susisiekimo sąlygos, tačiau avarijų sumažėjimas rodo, jog ši priemonė veiksminga.

“Į karą keliuose įsitraukė ne tik valdžia, ne tik policija, bet ir visuomeninės organizacijos, bažnyčia, didelis ir žiniasklaidos indėlis, ir visiems jiems dėl to esu be galo dėkingas”, - sakė E.Masiulis.

Priekaištai teismams

Pasak ministro, kol kas visos šios kompleksinės priemonės dar duoda rezultatus, tačiau manoma, kad jau šiais metais jų nebeužteks. Dabar kaip tik sudaromas naujų priemonių planas, kaip kovoti su karu kaliuose.

„Kaip rodo Vakarų valstybių praktika, įstatymų sugriežtinimai duoda rezultatus tik kelis pirmus metus, po to tas efektas krenta, reikia ieškoti naujų būdų“, - aiškino ministras.

Vienas iš šių būdų - reikia keisti tam tikrus įstatymus, nes kai kuurios spragos juose pažeidėjams leidžia manipuliuoti ir išsisukti. Blogiausia, kad tuo naudojamasi institucijose, kurios privalo užtikrinti teisingumą - teismuose.

„Matome tokią didelę problemą kaip teismai, kurie sugeba išteisinti nusikaltusius, randa landų ir skylių kaip užglostyti pažeidimus. Imkime, kad ir seimo nario Arvydo Vidžiūno atvejį - važiavo išgėręs, bet liko nenubaustas. Tokie rezonansiniai įvykiai labai pakerta pasitikėjimą policija ir teismais. Jie sudaro galimybę ir kitiems piktnaudžiauti, nes žmonės galvoja, jis išsisuko ir aš išsisuksiu”, - kalbėjo E.Masiulis.


Šiame straipsnyje: avarijosmasiulis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių