Penkiems užsienio lietuviams – mokslo premijos

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Švietimo ir mokslo ministerijoje Vilniuje vyko dešimtoji mokslo premijų užsienio lietuviams teikimo ceremonija.

Už tarptautinio lygio mokslo laimėjimus ir bendradarbiavimą su Lietuva šiemet paskirtos penkios premijos. Premijomis norima paskatinti užsienyje dirbančius lietuvių mokslininkus būti Lietuvos mokslo ambasadoriais ir su iškiliais lietuvių kilmės mokslininkais supažindinti Lietuvos visuomenę.

2016 m. užsienio lietuviams skiriamomis mokslo premijomis apdovanoti Jungtinėje Karalystėje gyvenantis lazerių specialistas Rimvydas Juškaitis, Čekijoje dirbantis lituanistas Vaidas Šeferis, mokslininkė odontologė Jolanta Aleksejūnienė iš Kanados, literatūrologas iš JAV Bronius Vaškelis bei šiuo metu Australijoje dirbantis puslaidininkių fizikas Almantas Pivrikas. Keturi iš penkių premijos laureatų savo akademinį kelią pradėjo Lietuvoje.

„Turime vienyti lietuvius ir pritraukti juos sprendžiant Lietuvai ir pasauliui aktualias problemas. Kviečiame užsienyje ir Lietuvoje dirbančius mokslininkus jungtis į bendrus tinklus bendriems darbams, – sako laikinai einanti švietimo ir mokslo ministro pareigas Audronė Pitrėnienė. – Norėčiau padėkoti laureatams už jų indėlį bendradarbiaujant su Lietuvoje gyvenančiais mokslininkais. Tikimės, kad ši veikla ir toliau išliks tokia pat aktyvi ir vaisinga, kaip iki šiol.”

Lituanistas Vaidas Šeferis – Lietuvos kultūros ambasadorius Čekijoje

Vilniaus universiteto absolventas, daktaro laipsnį įgijęs 2003 m. Vienos universitete, Vaidas Šeferis aktualizavo donelaitikos tyrimus. Surado pirmosios pasaulyje 1928 m. parašytos čekų mokslininko Karelo Janačeko disertacijos Donelaičio tema rankraštį, Vokietijos archyvuose aptiko iki šiol nežinotų Kristijono Donelaičio darbų. Savo tyrinėjimų rezultatus pateikė 2014 m. išleistoje monografijoje „Kristijono Donelaičio Metų rišlumas“. Ne mažiau svarbus V. Šeferio įnašas į Jono Basanavičiaus mokslinės tematikos tyrimus. Dirbant Čekijoje Brno mieste veikiančio Masaryko universiteto Kalbotyros ir baltistikos institute V. Šeferiui pavyko sukurti gyvą ir besiplėtojantį lituanistikos centrą su dideliu bendradarbių tinklu ir noriai jame besimokančiais studentais. Dr. V. Šeferis yra Lietuvos kultūros ambasadorius Čekijoje, išleido čekų ir lietuvių kalbų žodyną.

Puslaidininkių fizikas Almantas Pivrikas – mokslo be sienų pavyzdys

Vilniaus universitete akademinę karjerą pradėjęs puslaidininkių fizikas Almantas Pivrikas 2006 m. daktaro disertaciją apgynė Suomijoje, dirbo Austrijoje, vėliau persikėlė į Australiją. Nuo 2015 m. dirba Murdoch universitete. Yra žymus organinių puslaidininkių savybių tyrinėtojas. Jo inovatyvūs darbai svarbūs kuriant organinius saulės elementus. Jo patobulinti metodai buvo įdiegti daugelyje pasaulio laboratorijų, svariai prisideda prie pažangos organinių medžiagų elektronikos srityje. Dirbdamas prestižiniuose šios srities pasaulio mokslo centruose išplėtojo jų bendradarbiavimą su Lietuvos mokslininkais. Jo straipsniai plačiai cituojami pripažintuose mokslo leidiniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių