Per penkerius metus tarnybą gali palikti per 60 proc. policininkų

Pareigūnų profsąjungos teigia, kad darbas teisėsaugoje tampa vis mažiau patrauklus, o sistemą kasmet palieka tūkstančiai žmonių.

Skaičiuojama, kad policija per ateinančius penkerius metus gali netekti daugiau kaip 60-ies procentų pareigūnų, kurie išeis dirbti į kitas sritis. Nors sutinkama, kad sistemai reikia kardinalių pokyčių, tą galintys padaryti realūs sprendimai nugula politikų stalčiuose.

Pastaruosius porą metų policijos pajėgos sparčiai mažėja. Šimtai pareigūnų, sulaukusių pensinio amžiaus išeina iš darbo. Vien 2011-iais policijos tarnybą paliko per tūkstantį policininkų.

Dauguma jų randa darbą privačiose struktūrose, kur geresnis atlyginimas, socialinės garantijos. Policijos vadovai sako, kad pareigūnų trūkumas jau jaučiamas, ypač mažesniuose miesteliuose, kur nuovadose dirba iki ketvirtadalio mažiau pareigūnų nei reikėtų.

Tačiau čia tik ledkalnio viršūnė. Skaičiuojama, kad per ateinančius penkerius metus pensinio amžiaus sulauks daugiau kaip du trečdaliai policininkų, jiems palikus sistemą kiltų grėsmių tinkamai užtikrinti žmonių saugumą.

„Jau yra pirminiai požymiai, nes pajėgos iš mažų miestelių traukiasi į miestų centrus, į daugiau reprezentatyvias vietas, todėl, kad nėra fizinių pajėgumų, nėra žmonių“, – sako Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

Anot pareigūnų profesinės sąjungos atstovų, per krizę finansavimas vidaus reikalų sistemai ir kitoms statutinėms įstaigoms mažėjo daugiau nei 200-ais milijonų litų. Dalį pinigų pasiglemžė ir „Snoro“ bankrotas.

Iki šiol pareigūnams nesugrąžintas per 7-erius metus nesumokėtas darbo užmokestis. Įstatymų projektai, kuriais numatyta spręsti socialines pareigūnų garantijas, politikų stalčiuose įstrigo, buvo sustabdytos visos reformos programos.

Visa tai esą mažina pareigūno profesijos patrauklumą. Šiuo metu Seime darbo grupė svarsto policijos įstatymo projektą dėl sistemos tobulinimo.

„Įgyvendinus to įstatymo nuostatas tiek tarp dirbančių pareigūnų, tiek tarp tų, kuriuos norėtumėm prisikviesti, t. y., jaunimo, padarytumėm taip, kad pareigūnas tikrai brangintų savo darbo vietą, būtų sąžiningas, jam nekiltų pagundų imti kyšius, daryti kitokias nusikalstamas veikas, kuris matytų perspektyvą“, – tvirtina policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

Vidaus reikalų ministras sutinka, kad problemos teisėsaugoje turi būti sprendžiamos kuo greičiau, tačiau nemano, kad šios kadencijos Seimas suspės patobulinti policijos įstatymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lt

Lt portretas
Kuo greiciau tuo geriau sitie lupikautojai ir kysininkai isvis jiems radarus atimt o vietoj ju stacionarius pastatyti

Kad gal ne

Kad gal ne portretas
Policininkų ir gaisrininkų ir taip jau per mažai, o valdininkų pernelyg daug. Gelbėtojų tarnybų (policija, gaisrinė, greitoji) finansavimas begėdiškai skurdus, o valdininkų begėdiškai išpūstas. Aš savo mokesčiais vis dėlto bevelyčiau policiją, ugniagesius ir panašias tarnybas išlaikyt. Bet kas ten manęs klausys... Nesiginčiju: yra žiauriai bjaurių policininkų. Bet dar daugiau žiauriai godžių valdininkų. Nors valdininkams mokama kur kas daugiau. Nepelnytai, beje. Tačiau pagalvokit, žmogeliai: savaitei likę be seimo ir vyriausybės nelabai tepastebėtume, užtat savaitei likt be policijos, ugniagesių ir greitosios medicininės pagalbos... turbūt niekam nelinkėčiau!

Keisti reikalai

Keisti reikalai portretas
Kai paskaitai, tai aplink tik nieksai, visokie sukciai, apgavikai, besirdziai ir t.t., o kas mazai gyvai bendrauja, tai tokia nuomone ir susiformuoja. Bet susiduriu su konkreciais zmonem - dauguma ju puikus! Yra dar tokia nuomone, kad Rusijos ambasada turi uzduoti kirsinti musu zmones, nuteikineti vienus pries kitus, ir tai intensyviai daroma rusakalbiu, bet taisyklinga lietuviu kalba komentaruose. Policija? Yra ir nemaloniu prisiminimu, bet dazniausiai, ypac kai sudetingesnis reikalas, nustebina savo supratingumu, ko is ju net nesitikiu paprastai. Ne apie baudas ir kysius rasau :) Aplamai, spaudoje pernelyg daug negatyvo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių