Pedagogais bus galima tapti baigus bet kurią aukštąją mokyklą

Nepedagoginėms aukštosioms mokykloms sudarius sąlygas, pedagogais bus galima tapti baigus bet kurią iš jų, o ne tik pedagoginio profilio universitetus ar kolegijas kaip iki šiol.

Galimybė įgyti pedagogo kvalifikaciją bet kurioje aukštojoje mokykloje numatoma švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus patvirtintame naujame pedagogų rengimo reglamente.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovės Aušros Veličkaitės, aukštosioms mokykloms sudarius galimybę pasirinkti pedagoginius dalykus, kartu su profesiniu diplomu baigusieji bakalauro ar magistro studijas galės gauti ir pedagogo kvalifikaciją liudijantį pažymėjimą.

"Anksčiau įstojus į dalyko studijas, nebuvo sudaryta galimybė studentui papildomai imti pedagoginių kreditų. (...) Dabar ministerija duoda galimybę universitetams sudaryti galimybę studentams, kad jeigu jie galės pasirinkti pakankamai pedagoginių kreditų, tokiu atveju gaus, sakykim, fizikos bakalauro diplomą ir pedagogo kvalifikaciją", - BNS ketvirtadienį sakė A.Veličkaitė.

Anot pranešimo, bus galima įgyti pedagogo kvalifikaciją vienam ar dviem dalykams mokyti arba papildomam pedagoginiam vaidmeniui atlikti, pavyzdžiui, tapti profesijos ar karjeros konsultantu.

Tuo metu, pasak ŠMM, pedagoginių aukštųjų mokyklų studentai praktiniam profesiniam pasirengimui turės skirti ne mažiau nei pusę metų, o praktinėje veikloje turės dalyvauti dėstytojas ir patyręs praktikas - mentorius.

Praėjusią savaitę ministras G.Steponavičius pranešė, kad pedagogines studijas pasirinksiančių studentų rudenį lauks ir daugiau pasikeitimų - ketinama daugiau nei dvigubai sumažinti valstybės finansuojamų vietų skaičių pedagogus ruošiančiose aukštosiose mokyklose, o vieno studento studijoms skirti vidutiniškai dvigubai daugiau lėšų nei ankstesniais metais.

Pasak G.Steponavičiaus, didžioji dalis būsimų pedagoginių studijų pirmakursių taip pat galės pretenduoti į papildomas, 400 litų sieksiančias, tikslines stipendijas.

Jaunuolių, nusprendusių rinktis mokytojo profesiją, rudenį lauks ir dar viena naujovė - studentai turės laikyti papildomą motyvacinį testą, kuris, pasak ministro, "galėtų parodyti realų jauno žmogaus nusiteikimą studijuoti ir būti ateityje mokytoju".


Šiame straipsnyje: pedagogaimokytojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių