Pedagogai nori aiškesnio “krizės pabaigos” apibrėžimo

Pedagogai nori susitarti su Vyriausybe, prie kokių ekonominių objektyvių parametrų būtų grįžtama prie ankstesnių pažadų kelti atlyginimus.

Galimybę valdžiai oficialiai įsipareigoti grįžti prie ankstesnės Vyriausybės patvirtintos ilgalaikės atlyginimų didinimo programos mokytojų profesinių sąjungų atstovai penktadienį aptarė su Seimo pirmininke Irena Degutiene.

"Mes norėtumėm, kad būtų Vyriausybės lygyje pasirašyta su kartu su profesinėmis sąjungomis, kada, prie kokių sąlygų bus atnaujinta ilgalaikė darbo užmokesčio kėlimo programa. Mes nesakome, kad šiandien ar rytoj, bet norime žinoti, prie kokių finansinių rodiklių ją būtų galima atnaujinti", - po susitikimo sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Aleksas Bružas.

Pasak jo, pedagogai norėtų sutarti ne konkrečios datos ar aptakaus pasakymo - kai baigsis krizė, bet dėl konkrečių ekonominių parametrų kaip BVP, pragyvenimo lygis, biudžeto deficito dydis, kuriuos pasiekus mokytojų atlyginimai būtų keliami.

"Kai atsistos tam tikri rodikliai į tam tikras vietas, BVP, pragyvenimo lygis ir taip toliau, bet kas mes žinotumėm, nuo kokio momento, nuo objektyvių sąlygų, ne nuo kažkokio tai pasakymo - pasibaigs krizė. Kai atsiranda tie skaičiai, ir data atsiranda, mes tikrai nepraleisim tų dalykų, mes sekam tuos skaičius, todėl kad mes praleistumėm - jokiu būdu", - sakė A.Bružas.

Seimo pirmininkės I.Degutienės vertinimu, toks valdžios įsipareigojimas pedagogams - įmanomas.

"Galima, kaip buvo kažkada rezoliucija priimta dėl programos įgyvendinimo. Vėlgi čia diskusijos turėtų vykti Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, ir parengti tokią rezoliuciją. Kaip mes šiandien priėmėm laikinuosius įstatymus dėl pensijų, laikino darbo užmokesčio mažinimo, lygiai taip galima ir čia padaryti", - sakė I.Degutienė.

"Žmonės turėtų matyti perspektyvą. Taip, šiandien yra sunkmetis, tą sunkmetį reikia visiems išgyventi, tačiau jam pasibaigus per tiek laiko mes galime grįžti, kad pedagogai gautų adekvatų atlyginimą pagal savo atliekamą darbą ", - tęsė Seimo vadovė.

Po mokytojų streikų praėjusios kadencijos Vyriausybė patvirtino ilgalaikę atlyginimų didinimo programą, kurioje buvo numatyta mokytojams atlyginimus 2009 metais didinti 29,5 proc., o 2010-2011 metais - po 10 proc.

Tačiau dėl ekonominės krizės šio susitarimo laikytis nepavyko - pastarąjį kartą pedagogų atlyginimai didėjo 2008 metų sausį, o nuo ateinančių metų sausio jie mažės. Tiesa, pedagogų atlyginimai kerpami švelniau nei visam viešajam sektoriui, jei čia mažinama 10 proc., lėšos pedagogų darbo užmokesčiui - 5 proc.


Šiame straipsnyje: mokytojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių