P.Baguška: antstolių savivalda nenori apsivalyti

Teisingumo ministras Petras Baguška negaili karščių žodžių antstolių savivaldai.antstolių savivaldai. Ministras tvirtina, kad antstolių garbės teismas nepakankamai griežtai vertina savo kolegų veiksmus, o antstolių savivalda nenori apsivalyti ir principingai jų vertinti.

Tai, anot ministro, kenkia antstolių instituto reputacijai ir neprisideda prie pasitikėjimo jais, pranešė Teisingumo ministerija.

P.Baguškai nerimo sukėlė, anot jo, nuosaikus antstolių savivaldos institucijų požiūris į grubius įstatymų ir antstolių profesinės etikos kodekso pažeidimus padariusius antstolius.

Ministro pasipiktinimą sukėlė Antstolių garbės teismo priimti sprendimai dėl dviejų pažeidimus padariusių antstolių - Dariaus Stakeliūno ir Marijos Lekstutienės.
Spalio 22 d. Antstolių garbės teismas išnagrinėjo drausmės bylą, kurią teisingumo ministras buvo iškėlęs D.Stakeliūnui už grubius vykdymo išlaidų išieškojimo tvarkos pažeidimus bei drausmės bylą, kurią Lietuvos antstolių rūmų prezidiumas buvo iškėlęs antstolei Marijai Lekstutienei už įvykdytus administracinės teisės pažeidimus - eismo įvykį, kuri ji padarė būdama neblaivi.

Anot P.Baguškos, teismas abiem atvejais teisininkų elgesio tinkamai neįvertino - D. Stakeliūno veiksmuose Antstolių garbės teismas nieko blogo neįžvelgė ir bylą nutraukė, o Antstolių rūmų prezidiumo narei M. Lekstutienei pasiūlė skirti tik papeikimą.

Ministro nuomone, tokie Antstolių garbės teismo sprendimai dar kartą parodo antstolių savivaldos institucijų poziciją beatodairiškai ginti antstolių rūmų narius, nenorą siekti, kad šioje profesinėje bendruomenėje dirbtų tik nepriekaištingos reputacijos asmenys.
"Deja, Antstolių įstatymas nesuteikia teisingumo ministrui teisės skųsti nemotyvuotus ir nepagrįstus antstolių garbės teismo sprendimus. Tegaliu skirti švelnesnę, nei pasiūlyta, nuobaudą, arba jos iš viso neskirti" - pranešime cituojamas teisingumo ministras.

Per daugiau nei dvejus metus drausmės bylos teisingumo ministro iniciatyva buvo iškeltos 31 antstoliui. Bylos iškeltos pagl piliečių skundus ir patikrinimų metu nustatytus įvairius pažeidimus. 17-oje bylų Antstolių garbės teismas apsiribojo drausmės bylos svarstymu ar iš viso nutraukė bylą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių