Pavojingų atliekų įrenginys Šiaulių raj. išmeta per daug teršalų

Bandomuoju režimu Šiaulių rajone, Aukštrakiuose, veikiančio pavojingų atliekų deginimo įrenginio išmetamų į aplinkos orą teršalų – dioksinų ir furanų – ribinė vertė 3,4 karto viršijo leistiną.

Tai nustatė teršalų matavimus kovo 21 dieną atlikę slovakų „Eko-Term Service“ laboratorijos specialistai, ketvirtadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Ūkio ministras Rimantas Žylius savo ruožtu pareiškė neatmetantis galimybės, kad įrenginio užsakovė „Toksika“ kreipsis į arbitražą, jei jis neatitiks sutartyje numatytų reikalavimų, jo nebus galima eksploatuoti ar bus patirta kitų nuostolių.

Ūkio ministerijos valdomos bendrovės „Toksika“ filiale Aukštrakiuose veikiančio įrenginio rangovai - bendrovės „Hafner Srl“ ir „Senovė“.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD), trečiadienį gavęs teršalų matavimų ataskaitą, nurodys „Toksikai“ nustatyti priežastis, kodėl viršijamos iš pavojingų atliekų deginimo įrenginio išmetamų teršalų ribinės vertės, ir tas priežastis pašalinti.

Apie tai, kokių administracinio ir kitokio poveikio priemonių bus imamasi, aplinkosaugininkai nuspręs, gavę oficialiai patvirtintą minėtosios ataskaitos vertimą į lietuvių kalbą, sakoma Aplinkos ministerijos išplatintame pranešime.

Pasak Šiaulių RAAD direktoriaus Vidmanto Svečiulio, pavojingų atliekų deginimo įrenginį bus leista nuolat naudoti tik tuo atveju, jeigu jis atitiks visus aplinkosauginius reikalavimus.

Ūkio ministerijos, kuriai priklauso 93 procentai „Toksikos“ akcijų, pranešime taip pat nurodoma, kad pavojingų atliekų deginimo įrenginys bus paleistas tik tuomet, kai ekspertai patvirtins, kad jis atitinka aplinkosaugos reikalavimus ir nėra jokios grėsmės žmonių sveikatai. Tą patvirtino per vizitą Šiauliuose su rajono valdžia bendravęs ūkio ministras R.Žylius.

„Tai, kad gamykla nepriduota iki šiol, kalba tik viena – nebus toleruojami jokie kompromisai dėl aplinkosaugos. Nebus toleruojama žala gamtai ir žmonėms, net jeigu dėl to vėluojama  baigti gamyklos pridavimą ir gali tekti patirti nuostolių“, – sakė ūkio ministras.

Anksčiau skelbta, kad gamykla turi pradėti veikti vėliausiai nuo 2012 metų sausio. Dėl vėlavimo gali tekti grąžinti dalį europinės paramos.

Ūkio ministerija taip pat teigia, kad prieš porą savaičių atlikti tyrimai parodė, kad lyginant su pernai gruodį atliktais matavimais deginant atliekas susidarančių šalutinių produktų gerokai sumažėjo.

„Po pernai gruodį Austrijos laboratorijos pateiktų išvadų, rangovas įrengė papildomą elementą filtravimo sistemoje deginimo įrenginyje. Slovakijos laboratorijos ekspertai pateikė papildomas rekomendacijas, kokie pakeitimai įrenginyje turėtų būti atlikti, kad įrenginys galėtų veikti, nepažeisdamas aplinkosaugos reikalavimų“, - teigia Ūkio ministerija.

Aplinkos projektų valdymo agentūros organizuotą konkursą statyti pavojingų atliekų deginimo įrenginį bendrovės „Toksika“ padalinyje Šiaulių rajone jungtinės veiklos pagrindu laimėjo „Senovė“ ir „Hafner Srl“. Sutartis tarp šalių pasirašyta 2008 metų kovo 31 dieną.

Ūkio ministerijos valdoma „Toksika“ yra Šiaulių rajone statomos pavojingų atliekų deginimo gamyklos užsakovė. Bendrovės „Hafner Srl“ ir „Senovė“ vasarą dėl konfliktų su „Toksika“ buvo sustabdę įrenginių bandymus, ir tai sukėlė ekstremalią situaciją, nes ėmė kauptis pavojingos medicininės atliekos. Vėliau bandymai buvo atnaujinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių