Pavojinga situacija: prie užteršto dumblo saugyklų priartėjo Nevėžio vanduo

  • Teksto dydis:

Situacija Panevėžio rajone, kur prie senų užteršto nuotekų dumblo talpyklų pavojingai priartėjo dėl liūčių ištvinęs Nevėžis, išlieka sudėtinga.

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, ketvirtadienį čia lankėsi aplinkos ministras, kuris su Panevėžio rajono savivaldybės ir Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovais aptarė būdus ir galimybes ekologinei nelaimei išvengti.

Šią sudėtingą Nevėžio pakrantės vietą ir apsauginį nuotekų dumblo pylimą greičiausiai reikės sutvirtinti kieta danga. 

„Nors šiuo metu tiesioginės grėsmės nėra, bet problemą reikia išspręsti galutinai. Juk liūtys gali kartotis. Tokiu atveju Nevėžis dar labiau ištvintų, jo šlaitas visiškai priartėtų prie apsauginio nuotekų dumblo talpyklų pylimo – ir visi teršalai pasipiltų į upę. Negalime leisti, kad taip atsitiktų“, – sako ministras Kęstutis Navickas. 

Šiose prieš 40 metų įrengtose talpyklose palaidotas didelis kiekis Panevėžyje buvusių pramonės įmonių pavojingomis atliekomis užteršto dumblo, susidariusio išvalius nuotekas. Nuo pavasarinio polaidžio iki dabartinių rudens liūčių Nevėžis kranto link pasislinko apie tris metrus, ir iki talpyklų apsauginio pylimo liko tik 3-4 metrai.

Jeigu krantas ir toliau bus taip sparčiai ardomas, pylimas gali būti išplautas ir už jo esantys teršalai patektų į Nevėžį. 

Baiminantis, kad vandeniui išardžius pylimą, į ją gali išsilieti chemikalais užterštas dumblas, trijose rajono seniūnijose paskelbta ekstremali situacija.

Panevėžio rajono savivaldybė konsultuojasi su projektuotojais, kurie turėtų pateikti siūlymus, tiek kaip šlaitą sutvirtinti laikinai, tiek kokius darbus reikėtų atlikti, norint problemą išspręsti galutinai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Reikia greičiau priimti sprendimus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių