Paviešinta naujų dokumentų apie KGB veiklą Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras paviešino Ypatingajame archyve saugomus dokumentus, liudijančius KGB veiklą 1974 – 1985 metais.

Iš viso paviešintas 81 naujas dokumentas, atspindintis LSSR KGB žvalgybos skyriaus ir 2-osios valdybos veiklą.

Dokumentai paskelbti interneto svetainėje kgbveikla.lt.

Dalis dokumentų atskleidžia Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto (LKP CK) ir KGB bendradarbiavimą. Šiuose dokumentuose KGB nuolat informuodavo LKP CK apie lietuvių emigrantų organizacijų – Vyriausioji Lietuvos išlaisvinimo komiteto, Amerikos lietuvių tarybos, Jungtinio nacionalinio Amerikos pabaltijiečių komiteto ir kitų – veiklą ir įžvelgiamas grėsmes sovietinei santvarkai.

„Pažymėtina tai, kad LSSR KGB informaciją apie lietuvių emigrantų organizacijų veiklą gaudavo ne tik iš KGB agentų, bet ir iš SSSR ambasadoje JAV dirbusių lietuvių, pavyzdžiui, iš pirmojo ambasados sekretoriaus Vaclovo Sakalausko ir antrojo ambasados sekretoriaus Rimgaudo Mališausko. Apie tai liudija dvi viešinamos SSSR ambasados JAV pažymos, perduotos į LSSR KGB. Be to, savo ruožtu apie lietuvių emigrantų organizacijų veiklą LSSR KGB gaudavo žinias iš LSSR Užsienio reikalų ministerijos Politinės informacijos skyriaus, apie ką liudija viešinama šio skyriaus pažyma. Beje, minėtam URM skyriui vadovaudavo kadriniai KGB karininkai, vienas iš jų buvo pulkininkas Ričardas Vaigauskas“, – nurodoma Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pranešime.

Dalį dokumentų sudaro KGB pažymos apie avarijas įvairiuose šalies pramonės objektuose, antisovietinės literatūros autorių paiešką, antisovietinį leidinį „Aušra“.

Taip pat publikuoti KGB dokumentai apie naujai išrinktą popiežių Joną Paulių II, Lietuvių katalikų mokslo akademijos veiklą bei apie užsienio lietuvių nacionalistinių organizacijų pasiruošimą švęsti 600-ų metų Lietuvos krikšto jubiliejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Skelbkit VISUS! Nes - ir anuomet jie gyveno it pas dievą užpečky, o ir dabar jie valstybės saugomi it Indijos šventosios karvės: REIKALAUJAM viešumo!

Anonimas

Anonimas portretas
geriau rodykit sarasus dabartiniu ,,,,pasiskiepinusiu,,,45 metams KGB-esniku sarasus ,kurie siuo metu dirba prezidenturoj ,seime , URM, auksciausim teisme , teismuose ,prokuraturoj , kariumenej ,policijoj , o ne suda malkit apie tuos kurie kazkada kazkur kazka sake ..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių