Pavardžių rašybos klausimą valdantieji nutarė atidėti iki birželio

Pavardžių rašybos dokumentuose klausimą Seimas svarstys ne anksčiau kaip birželį, taip trečiadienį sutarė valdančiosios koalicijos frakcijos.

Alternatyvius projektus dėl originalios pavardžių rašybos dokumentuose ketinta plenariniame posėdyje pateikti ketvirtadienį.

„Matyt, atidėsime geresniems laikams“, - po valdančiųjų posėdžio BNS sakė viena iš projekto autorių socialdemokratė Irena Šiaulienė.

Pasak jos, šį klausimą geriau svarstyti po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų, tuomet politinė įtampa būsianti mažesnė. Mat dabar jau vien užregistravus projektą, sulaukta kaltinimų lietuvių kalbos išdavyste.

„Manau, kad pateikimas šioje sesijoje tikrai turėtų įvykti. Po to Valstybinė lietuvių kalbos komisija turėtų parengti Pavardžių rašymo taisykles, jas tvirtintų Vyriausybė. Tuomet Seimas, Seimo komitetai galėtų svarstyti ne tik matydami bendrąsias įstatymo nuostatas, bet ir taisykles“, - BNS aiškino I.Šiaulienė.

Ji pripažino, kad tokia procedūra užtruks.

Šis sprendimas papiktino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovus. Jie priminė, kad parlamente savo eilės vis niekaip nesulaukia ir Tautinių mažumų įstatymas.

Socialdemokratai I.Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas yra parengę Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo siūlo pagrindiniame paso puslapyje leisti originalią pavardės rašybą nelietuviškais lotyniško pagrindo rašmenimis.

Premjeras Algirdas Butkevičius, balandį susitikęs su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku, jam pažadėjo, kad įstatymas bus priimtas vėliausiai gegužės mėnesį.

Grupė parlamentarų įregistravo alternatyvų projektą. Jie siūlo įteisinti originalią nelietuvišką vardų ir pavardžių rašybą asmens tapatybės dokumentų papildomame puslapyje. Vienas projekto iniciatorių konservatorius Valentinas Stundys sako, kad įregistruotas pasiūlymas - kompromisinė išeitis, nes lengviau suderinamas su lietuvių kaip valstybinės kalbos statusu ir iš to kylančiais reikalavimais.

Konstitucinis Teismas vasarį yra paskelbęs, kad nustatydamas vardo ir pavardės rašymo pase taisykles Seimas turi gauti lietuvių kalbos specialistų „aiškiai išdėstytą poziciją, aiškius siūlymus, į kuriuos įstatymų leidėjas negali neatsižvelgti“.

Teismas taip pat išaiškino, kad kalbininkų siūlymu gali būti nustatytos ir kitokios taisyklės, nei esančios Aukščiausiosios Tarybos 1991 metų nutarime. Šiame nutarime įtvirtinta, kad nelietuvių vardai ir pavardės pase rašomi lietuviškais rašmenimis pagal tarimą.

Originalios pavardžių rašybos siekia lenkų tautinė mažuma, kuri taip pat nori ir lenkiškos vietovardžių rašybos tautinių mažumų gyvenamuose regionuose.

Lietuvos ir Lenkijos santykiai pastaruosius kelerius metus buvo įtempti dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų situacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
lenkai laimės, ypač turintys lenko kortą, nes mūsų politikai tiesiog yra neįgalūs apginti lietuviškus rašmenis ir lietuvišką tvarką. Tegu rašo tie kitatatučiai savo pavardes kaip nori, bet tik į antrą paso puslapį. Kaip lietuviai engiami lenkijoje, tai mūsiškiai nė cypteli. Ar kada mūsų politikai pasijus atsakingi už savo valstybę? Negalima lyginti pavardžių rašymo problemos (ji tik tyčia lenkų eskaluojama) su politiniais-ekonominiais uždaviniais ir jų vykdymu, nes tie uždavinai yra iškelti ES ir turi būti įvykdyti. Ar vyko mūsų premjeras į lenkiją įsistikinti, kaip gyvena lietuviai savo etninėse žemėse? O lenkų premjeras lietuvoje pabuvojo ne kartą.

TFU

TFU portretas
ivede toki drakoniska istatyma del pavardziu rasymo lenku heroglifais pirmame paso lape, poliaku raidemis pirme puslapyje, socikai jus isnyksite ,kaip partija,rengsime referenduma del jusu partijos uzdraudimo,del lenku kortos tureteju Lietuvos pilietybes atemimo....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių