Patvirtintos ugdymo gairės – norima, kad mokytojai turėtų magistro laipsnį

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį patvirtino bendrojo ugdymo gaires, jose nurodyta, kad mokytojai turėtų įgyti magistro laipsnį.

Vienas gairių iniciatorius, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša sako, jog tokia nuostata – siekiamybė, o ne imperatyvas.

Gairėse, kurioms Vyriausybė iki gruodžio turėtų parengti įgyvendinimo planą, įrašyta, kad „mokytojai pradeda dirbti savarankiškai tik įgiję magistro kvalifikacinį laipsnį“.

Dabar Lietuvoje mokytojai turi būti įgiję aukštąjį išsilavinimą, bet magistro laipsnis nebūtinas. Reikiamą išsilavinimą ir kvalifikaciją dabar pedagogai gali įgyti universitetuose ar kolegijose.

Įvertinant dabartinę vidurinio švietimo padėtį gairėse konstatuojama, kad mokytojų kolektyvai neatsinaujina: šalies mokyklose dirba daug vyresnių nei 50 metų pedagogų, o jaunesni nei 30 metų mokytojai bendrojo ugdymo mokyklose pernai tesudarė 3–5 procentus.

Pasak dokumento tam, kad geriausi abiturientai rinktųsi pedagogo profesiją, turi keistis pedagogo profesijos statusas visuomenėje. Anot gairių, tam būtinas kokybiškas pedagogų rengimas, patrauklios darbo sąlygos, profesinio tobulėjimo galimybės bei adekvatus atlyginimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Be magistro

Be magistro portretas
Atlyginimai maži, pinigų kvalifikacijos kursams skiriama juokinga suma (13-15 eur.)kaip viditiniškai vieno seminaro kaina nuo 15 ik 150eur.( daugelis seminarų nieko neverti, nes tik teorinė , knyginė medžiaga, arba plaukiojimas vizijose, kurios labai miglotos).Klasėse vis daugėja mokinių su spec poreikiais, mokinių skaičius klasėse vis didinamas, popierių kalnai, kuriuos didžioji dalis mokytojų pildo net aukodamo savo miegą ir poilsį. Jauni mokytojai net su magistro laipsniais negeba valdyti klasės, nes nėra patirties, ji ateina tik daug metų dirbant pedagoginį darbą. Jei žmoguje nėra pašaukimo šiam darbui, jokie laipsniai nepadės. Visuomenė ir didžioji dalis tėvų iškreiptai suvokia vaikų auklėjimą. Gerb. Ministre , kas mokės už magistro studijas, kai mokytojo atlyginimas panašus į valytojo? Kodėl jūs susitikimo su mokytojais metų pati nejaučiat jiems pagarbos....juk jus, taip pat į gyvenimą išleido mokytojai.

utopija

utopija portretas
Reik dziaugtis,kad apskritai turim zmoniu,kurie dirba mokykloje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių