Paskutinė diena kalėdinę eglutę įmesti į specialų konteinerį

Ketvirtadienis yra paskutinė diena, kai specialiuose konteineriuose prie daugiabučių, prekybos centrų ar kitų susibūrimo vietų galima palikti po Kalėdų nupuoštas eglutes. Iš šių konteinerių surinkti medeliai bus perdirbti į biokurą ar kompostą, LRT RADIJUI sako bendrovės „Ecoservice“ vadovė Daiva Skrupskelienė.

Anot pašnekovės, pastebima, kad žmonės vis dažniau eglutes atneša į specialius konteinerius. „Reikėtų pasidžiaugti, kad žmonės tampa vis sąmoningesni. Konteinerius randame vis pilnesnius, eglučių tikrai nemažėja“, – teigia D. Skrupskelienė.

Jos tvirtinimu, eglutės iš konteinerių paprastai keliauja į biokuro paruošimo gamyklas, kur iš jų gaminamas kuras šildyti namus, tačiau šiais metais eglutės bus panaudotos ir dar vienu būdu – taps kompostu. „Šiais metais pabandėme dar vieną variantą – priduoti eglutes gaminti kompostą, t. y. gerinti žemę“, – sako D. Skrupskelienė.

Ji sutinka, kad kai kur žmonės eglutes vis dėlto dar meta į komunalinių atliekų konteinerius, tačiau įrengti daugiau eglučių surinkimo vietų nėra galimybės.  „Pastatyti didelius konteinerius daugiabučių kiemuose gana sudėtinga, nes nėra vietos automobiliams. Kiti gyventojai nėra labai patenkinti tuo, kad dideli konteineriai pastatomi kieme – jiems gadinama žolė, takas. Dėl to stengiamės konteinerius statyti tik ten, kur turime leidimus tai daryti, kur esame sutarę ir kur tai niekam nekels problemų“, – tikina D. Skrupskelienė.

Skaičiuojama, kad aktyviausiai eglutes į specialius konteinerius meta didmiesčių gyventojai. D. Skrupskelienė išskiria  Vilnių ir Klaipėdą, tačiau priduria, kad mažesniuose miesteliuose eglučių gali būti surenkama mažiau, nes ten gyvena mažau žmonių, dažniau puošiamos eglutės, augančios kieme.

Anot D. Skrupskelienės, kiek kuro galėtų būti pagaminta, sunku paskaičiuoti, nes pati bendrovė to nedaro, tačiau įvertinta, kad tai turėtų būti apie 80 kietmetrių.


Šiame straipsnyje: eglutėskonteineriaibiokuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių