Pasieniečių kasdienybė: nuo šūvių iki romantikos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Miško paklotė – samanų ir žolių kupstai, sausos medžių šakos, vienas kitas lapuočių krūmas – retenybė Dzūkijos spygliuočių miškuose. Gražu – bet tik mums, prašalaičiams. Pasieniečiai, žvelgdami į tokį peizažą, konstatuoja: "Kontrabandininkų kelias. Eita ne daugiau du kartus."

Stebės kameros

Žiema – kontrabandininkams atostogų metas. Sniegas miške nepalankus nelegalių cigarečių nešikams, todėl Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai gali skirti dėmesio atvykusiems žurnalistams.

Gaudyti kontrabandininkus tapo pasieniečių kasdienybe, tačiau pagrindinis tarnybos tikslas – palaikyti nustatytą valstybės sienos teisinį režimą ir atitikti šalies narystės ES reikalaujamą sienų kontrolės lygį. Pagrindiniai prioritetai teikiami valstybės sienai su Baltarusija ir Rusija, išorinėms ES sienoms.

Druskininkų užkardos žinioje yra du sienos su Baltarusija kontrolės punktai, saugoma juosta tęsiasi beveik 30 km. Tarptautinis Raigardo pasienio kontrolės punktas veikia visą parą, dvišalis Latežerio – nuo 8 iki 18 val.

"Su mūsų apylinkėmis besiribojančiais regionais Baltarusija įvedė bevizį režimą. Pakanka turistinių vizų. Tačiau kol kas didelio lietuvių srauto į Baltarusiją nefiksuojame. Ir šiaip skaičiuojama, kad iš keliaujančiųjų per mūsų kontrolės punktus 70 proc. yra baltarusiai ir vos 30 proc. – lietuviai", – statistika pasidalijo Druskininkų užkardos vadas Ričardas Birvinskas.

Pasijuokėme, kad baltarusiams verta vilioti turistus iš Lietuvos. Jau kitą rudenį planuojamą šią pasienio atkarpą modernizuoti ir įdiegti vaizdo stebėjimo kameras. Tokia apsauga gerokai prikirps uodegas kontrabandininkams.

"Pagėgių pasienio ruožo modernizavimas – puikus pavyzdys. Iki įrengiant vaizdo stebėjimo kameras, buvo mestos didelės pajėgos prieš kontrabandą, tačiau ji vis tiek vyko. Įdiegus modernią stebėjimo sistemą Pagėgiuose rūpesčių gerokai sumažėjo", – palygino R.Birvinskas.

Klaidina navigacija

Sienos apsauga vyksta nenutrūkstamai. Penkios pasieniečių pamainos slenkamuoju grafiku keičia viena kitą. Šioje specifinėje valstybės tarnyboje ne tik visiems įsivaizduojamas žingsniavimas lygiagrečiai žaliosios valstybės juostos. Dvi dėmesio reikalaujančios antiįstatyminės veikos sugadina nemažai pasieniečių nervų.

Viena jų – nelegalūs migrantai. Juoką kelia tai, kad Raigardo pasienio kontrolės poste tokie migrantai neretai atsiduria netyčia. Pasieniečiai pasakojo visai neseniai sulaikę septynis nelegalus iš Gruzijos. Kaip dažniausiai daro visi nelegalai, jie Vilniuje nusipirko automobilį, navigacijos prietaise suvedė kelionės tikslą Vilnius–Varšuva ir pajudėjo nurodyta kryptimi.

Navigacijos įranga šalies nepažįstantiems nelegalams parodė artimiausią maršrutą. Ir tik įvažiavę į pasienio kontrolės su Baltarusija punktą gruzinai suprato atsidūrę visai ne pasienyje su Lenkija. Gruzinai ėmė skėsčioti rankomis, išlaisvino automobilio bagažinėje sugrūstus vaikus ir pakėlė rankas aukštyn.

Taip jau yra, kad išmanioji navigacijos įranga kartais būna palanki mūsų šalies įstatymų sergėtojams ir beviziame pasienio ruože siekę atsidurti nelegalai pakliūva į didesnio dėmesio ir patikros punktą. Taip atgal į pabėgėlių centrus sugrąžinami sirai, dabar vis dažniau – vietnamiečiai, pasitaiko ir gruzinų, nors šio krašto pabėgėlių mastai pastaraisiais metais sumažėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geda

geda portretas
Tam pasienieciui , kuris negali atskirti rytų ir vakarų gyventojus . Geda apie tai skaityti buvo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių