Pasieniečiai prieš neatpažintas skraidykles galės naudoti ginklą

  • Teksto dydis:

Pasieniečiai prieš neatpažintus bepiločius orlaivius galės naudoti nuotolinio poveikio specialiąsias priemones ir šaunamuosius ginklus, antradienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

VSAT vadas Renatas Požėla patvirtino tvarkos aprašą, kuriuo nustatyti pasieniečių veiksmai prieš bepiločius orlaivius, galinčius pažeisti nacionalinio saugumo interesus, valstybės sienos apsaugą ar daryti kitokią žalą.

Prievartą ir šaunamuosius ginklus pasieniečiai galės naudoti nustatę, kad bepiločio orlaivio valdytojas neturi leidimo skrydžiui pasienio zonoje, o bepiločio orlaivio skrydis vyksta VSAT užkardos ar rinktinės atsakomybės ribose: pasienio ruože, virš saugomo objekto.

Fizinė prievarta prieš bepilotį orlaivį galės būti naudojama tik Lietuvos teritorijoje, kai bepilotis orlaivis skraido pasienio ruože prie išorės sienos, virš draudžiamų ar kitų teritorijų ir objektų, virš kurių skrydžius riboja vietos savivaldybė, ir kai visos galimybės kitaip nutupdyti bepilotį orlaivį išnaudotos ir nedavė rezultatų.

VSAT pareigūnas, nesukeldamas tiesioginio pavojaus asmens gyvybei, turės teisę panaudoti šaunamąjį ginklą prieš bepilotį orlaivį, jeigu kils neišvengiamas pavojus paties pasieniečio ar kitų asmenų gyvybei ar sveikatai.

Prievartos prieš bepiločius orlaivius panaudojimo tvarka įsigalios nuo kitų metų pradžios.

Šiuo metu pasieniečiai testuoja nuotoliniu būdu valdomas technines priemones bepiločiams orlaiviams neutralizuoti.

Šiemet VSAT pareigūnai užfiksavo 33 nesankcionuotus bepiločių orlaivių skrydžių atvejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių